Doromboló szépségek a lakásban

Doromboló szépségek a lakásban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A háziállatokkal kapcsolatban - akár lakásban, akár kertben tartjuk őket - , számtalan kérdésre kell válaszolni: hogyan őrizzük meg az egészségüket, hogyan lehet - jellemformálni?, tisztaságra szoktatni a cicát, a kutyát, mit tegyünk, hogy a kertünk is szép maradjon, de a kutyusnak is maradjon hely a futkározásra, mikor forduljunk orvoshoz, mit tegyünk a kutya és macskaszerelem idején stb.

 

 

Jobb esetben szenvedélyes viták folynak erről, rosszabb esetben a - majd csak lesz valahogy - álláspont kerekedik felül. Lapunk Kedvenceink című rovatában megpróbálunk szakszerű válaszokat adni e kérdésekre, azokra is, amelyeket - remélhetőleg - olvasóink levelei fogalmaznak meg. Várjuk tehát véleményüket, kérdéseiket.

 

 

Az Egyesült Államokban és Németországban a háziállatok rangsorát a macska vezeti. A gazdik szerint azért, mert - ellentétben a kutyával - nem kell naponta többször levinni sétálni, kevesebbet eszik, és csaholásával sem zavarja a szomszédokat.

 

 

Milyen szempontok szerint válasszunk cicát?

Hazánkban is egyre többen tartják ezt a kedves doromboló négylábút. Leggyakrabban a gyerekek kérnek a szüleiktől ajándékba játszótársnak kiscicát. Ha a család enged a kérésnek, már csak azt kell eldönteni, hogy milyen is legyen a cicus; próbáljanak-e ajándékba házimacskakölyköt szerezni, vagy esetleg tudnak pénzt áldozni törzskönyvezett egyedre.
Jól meg kell gondolni, hogy mit válasszanak, hiszen elvileg sok éven át ugyanarról az élőlényről kell gondoskodniuk.
Ha fajtatiszta kölyköt választanak, először azt kell eldönteni, hogy hosszú szőrű, azaz perzsamacskát szeretnének-e, avagy félhosszú szőrű cicát, vagy inkább rövid szőrű, esetleg sziámi vagy orientális macskát.
A döntés meghozatala előtt érdemes átlapozni néhány macskás könyvet, elmenni egy-két macskakiállításra, hogy a látvány könnyebbé tegye a választást. A döntés meghozatalánál az ár is meghatározó tényező lehet, mert például az úgynevezett divatos fajtákból egy-egy kölyöknek igencsak borsos az ára. Azonos fajtán belül az ár a minőségtől is függ, mert nem mindegy, hogy kedvenc, tenyésztésre való, vagy kiállítási cicát választunk-e.

Veszélyek a kertben

A fajtamacskákat kertes házban is a lakáson belül ajánlatos tartani, mert ha a macska szabadon ki-be járkálhat, sok veszély leselkedik rá. Elütheti egy autó, ellophatják, vagy gazdátlan, kóbor állatoktól súlyos fertőző betegségeket kaphat el. Arról már ne is beszéljünk, hogy mi történhet akkor, ha a szomszédban vérmes természettel rendelkező kutya él; aki betolakodónak, egyben zsákmánynak tekintheti a veszélyérzettel nem rendelkező kíváncsi, csavargó cicát.

A cicatartás kellékei

Az új gazdáknak be kell szerezniük a cicatartáshoz feltétlen szükséges eszközöket is. Legfontosabb a szállító doboz vagy kosár, a macskavécé és -alom, etető és itató tálka, fésű, esetleg játékok. Amikor az új jövevényért mennek, ajánlatos a szállító dobozt már magukkal vinni, és a cicát abban hazavinni. Így nem kell attól félniük, hogy a kölyök megijed, kiugrik a kézből és elvész, vagy a gépkocsiban a pedál alá kerülve akár balesetet is okozhat. A szállító dobozra akkor is szükség van, ha az állatot később állatorvoshoz, netán macskakiállításra viszik, sőt akkor is nélkülözhetetlen kellék, ha kedvencüket utazásaik során magukkal akarják vinni.
A macskavécé közül érdemesebb a drágább, zárt fedelű, esetleg szagtalanító betéttel ellátottat megvásárolni, hiszen a lakás bármely pontján elhelyezve eltakarja a szem elől az ürüléket, és a macska az almot nem tudja a drága szőnyegre kikaparni.
Az etető és itató tálka két külön edény legyen (műanyag vagy krómozott kivitelű). A macska előtt sohasem szabad otthagyni a megmaradt ennivalóját, kivéve a száraz tápot. A cicának naponta friss vizet kell adni.

A lakás (és a cica) tisztán tartása

Sok embert az riaszt el a macskatartástól, hogy a bútorkárpit, a ruha, a szőnyeg csupa szőr lehet. Akik allergiásak a macskaszőrre, valóban ne tartsanak macskát, a lakásban azonban könnyedén el lehet távolítani a szőrszálakat egy benedvesített szivaccsal.
A hosszú szőrű macskák bundája több gondozást igényel a többi fajtáénál. A kiscicát kezdettől fogva rá kell szoktatni, a fésülködésre, különben később, ha már tényleg lesz mit kifésülni belőle, élénken (húsz körömmel) fog tiltakozni.
Apropó, körmök! Sokan azért nem tartanak a lakásban macskát, mert féltik a szép bútorokat a karmolásoktól. E bajt kétféleképpen lehet megelőzni: vagy rendszeresen le kell vágni a macska körme hegyét az erre a célra kapható körömcsipesszel, vagy - karmolófát - kell készíteni, illetve vásárolni.

Játékszerek

A macska szívesen játszik minden apró, pofozható, gurulékony tárggyal, legyen az akár egy ping-pong labda, egy kis csoki papír, vagy egy kis műegér. Ugyanakkor igényli a csendes lustálkodás lehetőségét is.
Nevelési módszernek is kiváló, ha a gyereket macskával lepik meg, mivel így megtanulja, mit is jelent a rendszeresség, a gondoskodás egy másik élőlényről.
Egyedülálló idős emberek magányát oldja, ha van mellettük egy jópofa szőrgombóc, - akire - oda kell figyelni, amint éppen hancúrozással kergeti a labdáját, kecsesen közlekedik a porcelánok között, szereti a gazdi öléből nézni a tévéműsort, vagy együtt szunyókál szeretett asszonyával vagy urával.
Egy biztos: akinek már volt macskája, az olyan sok kedves élményt mondhat magáénak, amelyről egyszerűen nem lehet lemondani.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}