A hűséges barát

A kutya és az ember kapcsolata 14 ezer évvel ezelőtt kezdődött. Napjainkra ez a pompás négylábú az ember egyik legkedveltebb háziállata, hűséges barátja lett. Sokan vágynak kutyára, de ha nem akarják, hogy a kutyatartás előbb vagy utóbb csak terhet jelentsen, előre meg kell gondolniuk, van-e elég idejük, energiájuk és megfelelő anyagi lehetőségük ahhoz, hogy gazdivá váljanak. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutya átlagos életkora 12 év, tehát sok éven át kell gondoskodnunk kedvencünkről.

 

 

Milyen kutyát válasszunk?

 

 

A kutya kiválasztásakor mindig a saját lehetőségeinkből induljunk ki, azaz próbáljuk meg összhangba hozni életmódunkat a leendő kutyus testi és vérmérsékleti adottságaival. Például kis- méretű, nem kertes lakásban csak akkor tartsunk nagy mozgásigényű kutyát, ha futtatásáról rendszeresen tudunk gondoskodni (airdale, fox-, ill. ír terrier, dog, doberman, gordon, ill. ír szetter, schnauzer). A német juhászkutya például nem való lakásba. Ellenkező esetben válasszunk inkább ölebet, vagy mérsékelten temperamentumos kutyát (puli, spániel, bulldog, uszkár, skót terrier, tacskó).

 

Elfoglalt, idegesebb ember ne válasszon terriert. Ha barátnak vagy házőrzőnek keresünk kutyát, nem kell feltétlenül ragaszkodni a fajtatisztasághoz, de a keverék kutya is csak a beszerzéskor olcsóbb.

 

Választhatunk kölyköt vagy felnőtt állatot is. A kölyökkutyák meghatóan jópofák, játékosak, különösen közel állnak a gyerekek szívéhez, ugyanakkor szükségük van valakire, aki anyja helyett anyja tud lenni, gondozza, eteti, és szobatisztaságra neveli. Nem tanácsos tehát kölyköt vásárolni, ha egész nap senki sincs otthon.

 

Hogy rövid vagy hosszú szőrű kutyát válasszunk-e, azt a háziasszony döntse el, mert a takarítás az ő gondja. A hosszú szőrű kutyák ősszel és tavasszal vedlenek, de természetesen egész évben hullatják szőrüket (rendszeres keféléssel megelőzhető e kellemetlenség).
A vásárlás előtt talán az egyik legnehezebb kérdés annak eldöntése, hogy kant vagy szukát válasszunk-e. Sokan azért nem tartanak szívesen nőnemű kutyát, mert évente két alkalommal tüzel és vérzik. A kellemetlenség ellen kiváló védelmet nyújt a különböző méretekben kapható kutyabugyi.

Felszerelés

Milyen felszerelési tárgyakra van szüksége kutyánknak – Feltétlenül szükséges a nyakörv, melyre érdemes azonosító címkét tenni, mert így, ha elcsavarog a jószágunk és önmagától nem talál haza, nagyobb esélyünk van a viszontlátásra. A kutyasétáltatás elengedhetetlen kelléke a póráz (1?2 cm széles, kb. 120 cm hosszú, bőrből legyen), és vannak olyan fajták, amelyeknél kötelező a szájkosár használata. Ha tömegközlekedési eszközön utaztatjuk kedvencünket, minden esetben kötelező a szájkosár használata, és jegyet is kell váltani részére (rendszeres utazás esetén érdemes bérletet venni). A kutyáknak feltétlen szükségünk van etető és itató tálra, szőrzetápoló kefére és fésűre, valamint játékokra (gumicsont, labda). A kutya fekhelyéül szolgáló párna vagy matrac kemény legyen, különben árt a szőrének (célszerű legombolható huzatot tenni rá).
A kutya kaphat főtt ételt, konzervet vagy száraz tápot, illetve ezek keverékét, csak az a fontos, hogy táplálék-élettanilag jó legyen: legyen benne fehérje, szénhidrát, zsír, vitaminok, ásványi és rostos anyagok (2/3 rész hús, 1/3 rész növényi eredetű anyag).
Az ennivaló lehet mindig ugyanaz, csak frissen készítsük el és tiszta edénybe tegyük, valamint sohase feledkezzünk meg a tiszta vízről sem. Csokoládét, cukrot még kivételes alkalommal se adjunk, mert kutyánk könnyen elhízik.
Az etetési időt pontosan tartsuk be (kifejlett kutyánál napi egyszeri étkezés, hetente egy nap böjt).

Kutya az autóban és külföldi utazáson

A kutyák többsége kifejezetten szeret autózni. A kocsikázás azonban nyáron problémás lehet, mivel a kutyák nagyon könnyen kapnak napszúrást. Meleg időben tehát nem szabad a járműben egyedül hagyni őket.
Ha külföldre szeretnénk magunkkal vinni kedvencünket, előtte a lakóhely szerint illetékes hatósági állatorvostól kiviteli engedélyt és tájékoztatást kell kérni arról, hogy a célországban milyen előírások érvényesek az ebek bevitelére. Ha előre foglalunk szállást, feltétlenül közölnünk kell, hogy kutyát is viszünk magunkkal, ugyanis nem minden szálláshelyre engedik be négylábú barátainkat. A leggyakrabban arra számíthatunk, hogy a kutya szállásáért külön kell fizetni.

Hogyan óvjuk a kutya egészségét?

Hazánkban kötelező az ebeket veszettség elleni oltásban részesíteni, és szükséges az egyéb fertőző betegségek (szopornyica, fertőző májgyulladás, parvo stb.) megelőzésére is oltást adni (kombinált védőoltás). A féregtelenítés és a bolha, illetve kullancs elleni védekezés ugyancsak szükséges. Ha a kutyánk levert, váladékos a szeme, rázza a fülét vagy rágja magát, száraz az orra, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop