Nembéla és egyéb macskaságok

Nembéla és egyéb macskaságok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Újságíró az újságírónál... Szerencsés párosítás egy interjúhoz, és még jobb a helyzet, ha kutya-macska barátságról kérdezősködünk ott, ahol olyannyira imádják a kutyát, macskát. Egyáltalán, minden állatot. Hiszen szívügyéről, hobbijáról, a szeretemről mindenki örömmel beszél. Egy-egy hívó szóra regényes történetek buggyannak elő, csak sebesen kell jegyzetelni.

 

 

Kondor Katalin rádiós újságíró nem csak szereti az állatokat, de olyan rajongással veszi őket körül, olyan személyes a kapcsolata minden szőrös pamaccsal, hogy az ritkaságszámba megy. Lakása mindennek ellenére mégis antik módon elegáns és rendezett, nagyvonalú és tiszta.

 

Együttélés az állattal. Ez a kérdés foglalkoztatott minket, pontosabban az, hogyan lehet mindezt jól csinálni.

 

- Rengeteg állatod van, kimondani is meglepő: hat macska és egy kutya. De hol vannak?

 

- Valahol a házban. Egy ikerházban lakunk a barátnőmmel, Katival, és a közös előszobán át - a pincét is beleértve - hatalmas a macskák és az egyetlen kutya territoriális területe.
- Ezek az állatok nem piszkolnak, nem rumliznak, nem követelőznek. Hogyan lehet ezt kialakítani?
- Azt nem tudom, mert én nemigen alakítgattam ki semmit. Minden állat egy sztorival, véletlenül jött az életembe, és én egyszerűen csak hagytam és szerettem őket.
- Ez a kutya, aki önérzetesen elfoglalja előlünk a kanapét, milyen történettel érkezett...?
- Görögországba minden évben elmegyek egyszer. Az egyik szálláson, ahol már jól ismernek, hozzánk csapódott ez a kutyus. A kutya se kérdezte, kié, majd amikor az utolsó napon kijelentkeztünk és bepakoltunk, azt is végigasszisztálta. Beültünk az autóba, sietnünk kellett, alig volt időnk a kompig. Õ meg csak futott, futott utánunk - a kompnál már sírtam, annyira sajnáltam. El sem tudtam képzelni, mi lesz vele. Szörnyű vihar támadt, így a komp sem indult, visszamentünk hát kedves kis szálláshelyünkre. És a kutyus - Tigi lett a neve - ott várt bennünket, azután már örökre a miénk lett. (Tihi - görögül azt jelenti: szerencsés.) Azóta velünk él. Rövid, tiszta szőre van, a lábát lemosom, ha kint jár. Hihetetlenül okos és kedves.
- Itt vannak aztán a bejárati ajtón ki-be szökkenő macskák.
- Aki most itt közülük éppen látható, Nembéla.
- A Bélát még csak értem, de honnan a nem?
- Amikor ő többediknek hozzánk került, nevet kerestünk számára. Volt egy Béla nevű ismerősünk a képben, rá gondolva mondtam, legyen Béla. Barátnőm reklamálta, hogy milyen az macskanévnek, hogy Béla, így aztán mókásan Nembélának hívtuk, és véglegesen rajta is ragadt. A többiek Vica, Vacak, Abed-gondúr (Abed kandúr), Teca, és Mili.
- Gondoltad valaha, hogy ennyi állatod lesz - Egyáltalán, állatfajtában és létszámban hol a határ?
- A határ itt van. Ha csak lehet, már nincs több könyörület, mert ez az a mennyiség, amit gond nélkül elbírunk. Az első macskát, Vicust, még a régi lakásomból hoztam, beteg volt, macskanáthás. A túlélésre nem sok esélyt adott az állatorvos, de megmentettem, kikezeltem. Tulajdonképpen három macska az enyém, három a barátnőmé, de mind a hat mind a két helyre bejár. Amikor felmerült bennünk a házépítés gondolata, hogy négy jó barát együtt építkezzen és lakjon - kettő azután mégis másképp döntött - , az építésztől egy ilyen közös bejáratot kértünk. Természetesen bármelyikünk tapintatosan egyedül maradhat, ha vendége érkezik, ez a módszer évek óta bevált.
Az ajtókat egyébként nem kell nyitva hagyni, mert minden ajtón profi macska lengőajtó van.
- Semmi bosszúság, semmi nyűglődés?
- Azért természetesen van, de ezek inkább csodálattal teljes, mókás történetek. A kutya a cipőket imádja és átrendezi helyüket a lakásban. A zoknijainkat valahogy mindegyik széthordja, némelyik macska, például a Mili kuckót szeret építeni, hozza-viszi a hatalmas fürdőlepedőket - fogalmam sincs, hogyan bírja el .Olyan itt nincs, hogy az állat dühít, idegesít. Éjszaka jönnek az ágyamba, legalább három, de nekem nem jelent gondot. Nagyon gyakran cserélek ágyneműt, másrészt a cicák nagyon tiszták. Elképesztő például az is, hogy egész egyszerűen értenek magyarul.
- Mit jelentenek az ember életében ezek az állatok?
- Rengeteg humort. Én hatalmasakat mulatok, ahogy játszanak a szöcskével, lepkével. Egyszer valamelyik fogott egy egeret, de én megmentettem tőle, visszavittem a rétre, az anyukájához. Bennem mindez valahogy úgy él, hogy minden állatnak lelke van.
- Miért éppen macska és kutya, miért nem kolibri, gekkó vagy kígyó?
- Volt nekem egy hatalmas kócos kis tengerimalac párom, halálosan jópofák. Olyan képek készültek róluk, hogy ma is megnevettetnek. És voltak egerek is. De amikor tizenhatan lettek, mert én ugye állatot nem pusztítok el, akkor már sok volt. Elajándékoztam őket.
- És végül, félve ugyan, van egy gonosz kérdésem: van kedvenc?
- Igen, a Vicus. Neki hatalmas lelke van, és talán azért is, mert ő van velem legrégebben. És talán Tigi. Nagyon lehet őket szeretni!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}