Mítosz, Menüett, Milord, és a többiek

Mítosz, Menüett, Milord, és a többiek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A gödöllői dombvidék szívében, Egerszeg-pusztán, egy erdőkkel szegélyezett, kilenc hektáros terepen az utolsó simításokat végzik a nemrég megálmodott Lázár Lovas Parkban. Itt fogad bennünket a világbajnok fogathajtó testvérpár, Lázár Vilmos és Zoltán. A hófehér, régi magyar falvak hangulatát idéző épületekben otthonra lelt ember és állat. Lóidomárok, és hatvan gyönyörű táltos paripa.

 

 

Hamarosan nemcsak magyar lovastudománnyal, de fenséges magyar ételekkel is várják az idegenforgalmi látványosságnak is beillő parkban a gödöllői kastélyt felkereső turistákat. A legfontosabb program azonban Lázár Vilmos és Zoltán napi néhány órás elmaradhatatlan és megfeszített edzésmunkája lesz, amellyel a következő világbajnokságra készülnek. Az istálló melletti kényelmes nappaliban először is arra keressük a választ, hogy ők, a pesti srácok, hogyan kerültek a lovak bűvkörébe. Minden az édesapa soha el nem ért, de fiaiban megvalósított vágyálmával kezdődött: azért kaptak kicsi gyerekként egy pónit, mert neki ez annak idején nem adatott meg, csak messziről nézhette Kőbányán a sörös lovakat.

 

- Ezzel rögtön az elején megfertőzött bennünket - mondja Zoltán -, hiszen én akkortájt négyéves voltam, Vili tíz. Innen a nagy előnyünk, a rutin, ami a fogathajtó sportban a legfontosabb. Mi ugyanis mindig, mindenkitől és mindentől elloptuk az időt, hogy a lovakkal lehessünk. - Ötször nyertek fogathajtó-világbajnokságot. Bizonyára korán megtalálták a személyiségükhöz legjobban illő lovakat. Mi szükséges a jó találkozáshoz -

 

- Szerencse és hosszas keresgélés. Azután legalább egy évig együtt kellett dolgoznunk, amíg megismerhettük egymást. A barátságnak ki kell állnia az idő próbáját. Nekem szerencsém is volt, mert azonnal kiváló képességű lovakra leltem, olyanokra, amelyekkel meg lehet nyerni a világbajnokságokat. Mítosz, Menüett és Milord, azóta is a legkedvesebbek nekem. Ez valóban szerelem volt, az első látásra. Csak azért juthattunk fel a csúcsra, mert nagyon jól összeillettünk, s persze számítsuk hozzá a négy kemény munkával eltöltött évet is. A mély kapcsolat kialakulása ember és állat között azzal kezdődik, hogy az egészen nyers csikót be kell tanítani. Régen úgy mondták, betörni, ami súlyos és maradandó sebeket ejthet az állatban. A betanítás egészen más: a csikó szinte észre sem veszi az idomítás fázisait, és már megy a fogatban, tudja a dolgát. Ez az igazi! Csodálatos érzés, amikor a saját nevelésünkkel nyerünk!

 

- Az istállókat bejárva, különös érzésem támadt: mintha ezek a lovak értenék, amit mondunk, s az el nem hangzott kérdésekre is felelni tudnának.
- Igen, nagyon finom idegrendszerű, roppant érzékenységű állatok. Arab és angol telivér a hátterük, jól kifejlesztett versenyszellemmel. Így tenyésztették őket évszázadokon át, így szelektálták az egyedeket. Õk tehát nem kényszerként élik meg a legfeszültebb versenyeket, hanem örömmel csinálják.
- Jellemezné őket?
- Menüett egy igazi hisztis csaj, vele nagyon nehéz dolgozni. Sokszor tízig is el kell számolnom, és mégis úgy döntök, hogy nem folytathatjuk a munkát. Pontosan ezért soha nem szabad vele összeveszni. Ha megérzi, hogy fölbosszantott valamivel, még inkább folytatja. Különben csodálatos! Rájöttem, hogy megnyugtatja, ha bemelegítés közben megállunk, és a segédhajtómmal beszélgetünk. Õ ilyenkor kagylózik, mozgatja a füleit előre-hátra, nagyon élvezi a dolgot. Ezt többször is alkalmazzuk, ha érzem, hogy nő benne a feszültség. Érdekes egyébként, hogy nehezen fegyelmezhetősége ellenére is ő az idomítottság próbájában, a díjhajtásban szerepel, amit az elmúlt két világbajnokságon megnyertünk. A másik lovam Mítosz, maga a megtestesült becsület. Nagyon komolyan veszi a munkáját, és minden egyes pillanatban, minden mozdulatával a gazdája kedvében akar járni, végül itt van még Milord - a kancák közt egy egyetlen fiú -, aki a nehezebb számokban kiváltja Menüettet. Kapcsolatuk plátói, nem idegesítik a lányok. Állóképessége ugyan nem az igazi, de hihetetlen a küzdőszelleme. Ha bizonyos esetben százszázalékos teljesítményre készítettük föl, ő százhúsz százalékot is könnyedén teljesít, ha nagyon muszáj. Mítoszból például ez a képesség teljesen hiányzik. Zoltán legkedvesebb lova Bella. Amikor bemutatta, éppen kis csikójával sétált a karámban. Anya és gyermeke szorosan egymáshoz bújt a hideg szélben, de mindketten fölfigyeltek, amint gazdájuk a kerítésnél megjelent.
- Ez az első év, amikor úgy döntöttem, hogy Bellát nyugdíjazom - kezd a maga történetébe Zoltán, a fiatalabb világbajnok - most lett ugyanis tizenhat éves. Szeretem én minden lovamat, de ő az igazi kedvenc. Talán mert ő volt a mentsváram, minden nagy küzdelmemben velem volt. A ló érdekes állat, néha nagyon cserben is tudja hagyni az embert. Amelyikkel egyébként a versenyt megnyertem, sajnos elpusztult. Dráma volt az a javából, a mai napig is nagyon hiányzik, hiszen családtag volt. Ha az ember valakivel ilyen magas csúcsra jut, még ha állat is, az már a családhoz tartozik. Talán a házassághoz lehetne hasonlítani ezt a kötődést, a jóban-rosszban együtt tipikus esete. Ma is végigfut a hátamon a hideg, ha rágondolok. Állítottunk is neki egy kopjafát Tápiószentmártonban. Én egyébként mindig szerencsétlen voltam a lovakkal, amelyikre nagyon számítottam, azzal valami rossz történt. Bella maradt az egyetlen, akire támaszkodhattam. Még amikor láttam, hogy nagyon fáradt, akkor is tudott küzdeni, ezért nem szeretném, ha a kezeim között valami baja esne. Megörvendeztet a kiscsikóival, és mindig jó szívvel nézek majd rá, hisz korona van az ő fején.
- Mostanában egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy otthon lovat tartsanak. Csak azért, mert szeretik ezt a házi-állatot, szeretnek vagy szeretnének lovagolni. Õk, a hobbilovasok, bizonyára szívesen elfogadnának néhány jó tanácsot.
- A legfontosabb feltétel az idő: csak az kezdjen bele, aki időmilliomos, különben az állat sínyli meg, mert óriási a mozgásigénye. Minden áldott nap ki kell hajtani. A másik tanács: a ló bizony balesetveszélyes állat. Sokszor az első alkalommal leesnek róla, összetörik magukat. Ez a hozzá nem értés műve. Nagyon fontos aztán a szakmai felkészültség, a szakemberháttér. Az igazán komoly, nagy felkészültségű díjugratók, díjlovaglók, akik több százezer dolláros lovakon ülnek, nő lovászokat alkalmaznak. A ló ugyanis nagyon női állat: meg tudja hálálni a gyengédséget, szeretetet, s ezt soha nem szabad elfelejteni.
- Jól gondolom-e, hogy a legbizalmasabb bizalmi állás itt gondozónak lenni -
- Valahogy úgy - bólogatnak a fiúk. - De a munka során hamar kiderül, hogy kiben mi lakik. Az állatok ugyanis visszajeleznek, azonnal látjuk a bokszban a riadtságot a szemükben, ezért finoman kell bánni velük. Nagyon kevés, szinte egy durva szó is elég, hogy ezt észrevegyük. És itt nincs karácsony, nincs húsvét, mert a lónak mindennap enni kell, naponta meg kell járatni őket. Nem könnyű szakma, ugyanolyan megszállottnak kell lenni az alkalmazottnak is, mint mi vagyunk. Ilyen egyszerű. De most összeállt a megszállott, őrült csapat.
- Adja Isten, hogy még sokáig sikerüljön megtartani a világbajnoki címet!
- Köszönjük szépen, de ez csak egy ambíció. Olykor megkérdezik tőlünk okos emberek: mi lesz, ha már nem lesztek eredményesek - Sokan tanácsot is adnak, hogy a csúcson kell abbahagyni, gyerekek. Biztosan így is van, de ők nem tudják, hogy mi nem csak azért dolgozunk, hogy a csúcson legyünk, hanem elsősorban azért, mert szeretjük. És mert így és itt nagyon jól érezzük magunkat. Törekedhet ennél többre az ember?

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}