Zimankó és derű

Zimankó és derű

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

„MÉG NYÍLNAK A VÖLGYBEN A KERTI VIRÁGOK”, DE MÁR ÉRDEMES KICSIT ELÕRE GONDOLKODNUNK, HOGY KEDVENCÜNKNEK SE OKOZZON GONDOT A TÉL.

 

 

A városi környezetben élő állatok szervezetének nagy kihívás, hogy felvegyék életritmusunkat, és idomuljanak szokásainkhoz. A domesztikáció, majd a célirányos tenyésztés során a kutyák, macskák egyre jobban adaptálódtak ezekhez a számukra új körülményekhez, s ez a genetikájukban is változásokat hozott. Nem tekinthetünk úgy egy fotelban alvó cicára vagy egy szőnyegen pihenő ölebre, mint hajdani őseikre, amelyek könnyűszerrel viselték el az időjárás viszontagságait.

 

 

KUTYA, MACSKA

 

A legjobb immunrendszerű és legdúsabb bundájú házikedvencnek is problémát okozhat, hogy a fűtött lakásból átmenet nélkül jusson ki a fagyos levegőre. Különösen télen kell hagynunk időt a kutyánknak sétáltatás előtt, hogy át tudjon állni a külső hőmérsékletre, és hazafelé is, ne a mínuszokból rohanjon be a meleg lakásba. Alkalmas erre egy hűvös előszoba vagy lépcsőház, ahol legalább tíz percet kell tartózkodni séta előtt és után. Mivel ezt nehéz elérni egy pórázát izgatottan húzó ebnél, legjobb, ha a szoktatást már ősszel elkezdjük. A kutyák felnőttként is hamar tanulnak, és ha következetesek vagyunk, néhány nap alatt gond nélkül elfogadják az új rendet. Hazafelé érdemes bevezetni, hogy lábtörlés nélkül ne mehessen be kedvencünk a szobába. Milyen jól jön ez majd nekünk, amikor négy csatakos tappancs érkezik naponta több alkalommal a lakásba!

 

 

A zord időjárás hatásait csak egészséges bőrrel és bundával tudják az állatok elviselni. Különösen idősebbeknél fontos, hogy vigyük el ősszel állapotfelmérő vizsgálatra. Sok belső szervi probléma kimutatható még a tünetek kialakulása előtt, s így időben kezelhető. Egészséges állatoknál is fontos a megelőzés: a paraziták (bolhák, kullancsok) elleni készítmények alkalmazását télen is folytatni kell, mert az elmúlt években a mínusz fokok ellenére is sok kullancsot szednek ki az állatorvosok a házikedvencekből.

A bőr ellenállóképességének növelésére is léteznek kifejezetten e célra vitamintabletták. Ezek általában ízesítettek, kis barátaink szívesen fogyasztják (akár jutalomfalatként). Ha mégsem fogadják el (különösen cicák), van már olyan készítmény is, amelyet a szőrt széthúzva a nyak bőrére kell csepegtetni. Már egykét hét után látványos eredmény érhető el: dúsabb, fényesebb bunda, egészséges, korpamentes lesz a bőr. Egyre gyakrabban lehet látni jópofa kutyaruhákat. Egy nagytestű, jó kondícióban levő, normális bundájú eb bőre be is fülledhet alatta, de a lesoványodott, zsírtartalékkal nem rendelkező apróságoknál kifejezetten hasznos lehet. Kaphatók tappancsokra való kis lábbelik is, nem annyira a hideg, mint inkább az útszóró só maró hatása ellen. Az ilyen kis csizmákat általában nehéz elfogadtatni a kutyákkal, helyettük lehet mancsvédő kenőcsöt alkalmazni, de legalább egy langyos vizes ronggyal le kell törölgetni a lábakat minden séta után. Hosszabb szőrű ebeknél célszerű a lábujjak közti szőrt kinyíratni kutyakozmetikussal, vagy otthon egy ollóval, mert a hosszú szálak a hó hatására lucskos fürtökké állnak össze, és a beleakadó jégdarabok akár komolyabb vágást is ejthetnek a lábvégen.

Ha kutyánk nem a lakásban él, érdemes neki akkora kutyaólat biztosítani, amiben kényelmesen elfér, azaz állva meg tud fordulni, de semmiképpen se legyen túl nagy, mert azt nem tudja „befűteni" a testmelegével. A házikót sajátkezűleg is el lehet készíteni. Érdemes stabil, alacsony lábakra állítani, hogy a csapadék elfolyhasson, falát hungarocellel szigetelni.

TÉLI ÁLOM
A téli álom célja, hogy amikor alig találna magának táplálékot az adott állat, és a ragadozók veszélyének is jobban ki van téve, inkább elbújva, anyagcseréjét minimális mértékűre csökkentve vészelje át a mostoha körülményeket. Az ilyen fajok egyedei ősszel már úgy táplálkoznak, hogy elég tartalékuk legyen erre az időszakra (van, amelyik faj jelentősen meg is hízik), majd a hideg beálltával elvonulnak egy biztonságos, fagypont feletti helyre (barlang, avar alatti üreg stb.), és itt elvackolnak. Légzésük lelassul, szervezetük alig igényel energiát az életfenntartáshoz. Amikor aztán tavasszal emelkedik a hőmérséklet, „felébrednek". Probléma akkor van, ha ősszel nem sikerül elegendő tartalékra szert tenni, vagy ha egy átmeneti felmelegedés miatt felébred, majd az újabb fagyok idején a már aktív állat nem tud „visszaaludni".

SÜN
Kertvárosokban, vidéken gyakran találkozunk sünnel. Nem fél az ember közelségétől, gyakran a kertekbe is beköltözik. Ha elég eleséget talál és nem zavarják, meg is telepedhet. Gilisztákkal, rovarokkal, kisebb rágcsálókkal és ritkán madárfiókákkal táplálkozik. Ha egy tál tejet teszünk ki neki, szívesen elfogyasztja. Éjszaka aktív. Évente kétszer szaporodik, egy alomban legfeljebb hét utód van. A nyár végén született kölykök gyakran nem élik túl a telet. A nagyobb súlyú süniknek még ősszel érdemes felhalmozni a kert egy védett sarkában gallyakat, leveleket, ide be tudják vackolni magukat, és gond nélkül átalusszák a telet áprilisig. Ezalatt nem szabad bolygatni őket.

TEKNÕS
Egyes szárazföldi teknősfajoknak (pl. görög teknős) is szükségük van téli álomra, ennek hiányában el is pusztulhatnak. Legegyszerűbben egy 4-6 oC fokos pincében, levelekkel és tőzeggel töltött nagy ládában biztosíthatjuk nekik a megfelelő körülményeket. Késő ősszel langyos vízben kell megfürdetni az állatot, majd egy hétig koplaltani, hogy a salakanyagok kiürüljenek. Ha a külső hőmérséklet tartósan 8 oC fok alá esik, a teknős anyagcseréje automatikusan lassul, és tavaszig hibernációszerű állapotba kerül. Áprilisban egy újabb fürdetést követően lassan el lehet kezdeni az etetésüket.

MADARAK
Ha nincs otthon állatunk, de szeretjük a természetet, tegyünk az ablakba vagy egy közeli fára egy kis szalonnadarabot, vagy napraforgómaggal töltött madáretetőt. Ez utóbbiból sokfélét lehet kapni, de az ügyesebbek házilag is elkészíthetik. Lényeg az, hogy az etető fedett legyen, és legyen egy kis pereme, ahol a madárkák meg tudnak állni, amíg esznek. A hideg télen minden segítség elkel az állatoknak is, cserébe látványukkal, kedvességükkel a mi szívünkbe is egy kis melegséget hoznak.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.