Zimankó és derű

Zimankó és derű

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

„MÉG NYÍLNAK A VÖLGYBEN A KERTI VIRÁGOK”, DE MÁR ÉRDEMES KICSIT ELÕRE GONDOLKODNUNK, HOGY KEDVENCÜNKNEK SE OKOZZON GONDOT A TÉL.

 

 

A városi környezetben élő állatok szervezetének nagy kihívás, hogy felvegyék életritmusunkat, és idomuljanak szokásainkhoz. A domesztikáció, majd a célirányos tenyésztés során a kutyák, macskák egyre jobban adaptálódtak ezekhez a számukra új körülményekhez, s ez a genetikájukban is változásokat hozott. Nem tekinthetünk úgy egy fotelban alvó cicára vagy egy szőnyegen pihenő ölebre, mint hajdani őseikre, amelyek könnyűszerrel viselték el az időjárás viszontagságait.

 

 

KUTYA, MACSKA

 

A legjobb immunrendszerű és legdúsabb bundájú házikedvencnek is problémát okozhat, hogy a fűtött lakásból átmenet nélkül jusson ki a fagyos levegőre. Különösen télen kell hagynunk időt a kutyánknak sétáltatás előtt, hogy át tudjon állni a külső hőmérsékletre, és hazafelé is, ne a mínuszokból rohanjon be a meleg lakásba. Alkalmas erre egy hűvös előszoba vagy lépcsőház, ahol legalább tíz percet kell tartózkodni séta előtt és után. Mivel ezt nehéz elérni egy pórázát izgatottan húzó ebnél, legjobb, ha a szoktatást már ősszel elkezdjük. A kutyák felnőttként is hamar tanulnak, és ha következetesek vagyunk, néhány nap alatt gond nélkül elfogadják az új rendet. Hazafelé érdemes bevezetni, hogy lábtörlés nélkül ne mehessen be kedvencünk a szobába. Milyen jól jön ez majd nekünk, amikor négy csatakos tappancs érkezik naponta több alkalommal a lakásba!

 

 

A zord időjárás hatásait csak egészséges bőrrel és bundával tudják az állatok elviselni. Különösen idősebbeknél fontos, hogy vigyük el ősszel állapotfelmérő vizsgálatra. Sok belső szervi probléma kimutatható még a tünetek kialakulása előtt, s így időben kezelhető. Egészséges állatoknál is fontos a megelőzés: a paraziták (bolhák, kullancsok) elleni készítmények alkalmazását télen is folytatni kell, mert az elmúlt években a mínusz fokok ellenére is sok kullancsot szednek ki az állatorvosok a házikedvencekből.

A bőr ellenállóképességének növelésére is léteznek kifejezetten e célra vitamintabletták. Ezek általában ízesítettek, kis barátaink szívesen fogyasztják (akár jutalomfalatként). Ha mégsem fogadják el (különösen cicák), van már olyan készítmény is, amelyet a szőrt széthúzva a nyak bőrére kell csepegtetni. Már egykét hét után látványos eredmény érhető el: dúsabb, fényesebb bunda, egészséges, korpamentes lesz a bőr. Egyre gyakrabban lehet látni jópofa kutyaruhákat. Egy nagytestű, jó kondícióban levő, normális bundájú eb bőre be is fülledhet alatta, de a lesoványodott, zsírtartalékkal nem rendelkező apróságoknál kifejezetten hasznos lehet. Kaphatók tappancsokra való kis lábbelik is, nem annyira a hideg, mint inkább az útszóró só maró hatása ellen. Az ilyen kis csizmákat általában nehéz elfogadtatni a kutyákkal, helyettük lehet mancsvédő kenőcsöt alkalmazni, de legalább egy langyos vizes ronggyal le kell törölgetni a lábakat minden séta után. Hosszabb szőrű ebeknél célszerű a lábujjak közti szőrt kinyíratni kutyakozmetikussal, vagy otthon egy ollóval, mert a hosszú szálak a hó hatására lucskos fürtökké állnak össze, és a beleakadó jégdarabok akár komolyabb vágást is ejthetnek a lábvégen.

Ha kutyánk nem a lakásban él, érdemes neki akkora kutyaólat biztosítani, amiben kényelmesen elfér, azaz állva meg tud fordulni, de semmiképpen se legyen túl nagy, mert azt nem tudja „befűteni" a testmelegével. A házikót sajátkezűleg is el lehet készíteni. Érdemes stabil, alacsony lábakra állítani, hogy a csapadék elfolyhasson, falát hungarocellel szigetelni.

TÉLI ÁLOM
A téli álom célja, hogy amikor alig találna magának táplálékot az adott állat, és a ragadozók veszélyének is jobban ki van téve, inkább elbújva, anyagcseréjét minimális mértékűre csökkentve vészelje át a mostoha körülményeket. Az ilyen fajok egyedei ősszel már úgy táplálkoznak, hogy elég tartalékuk legyen erre az időszakra (van, amelyik faj jelentősen meg is hízik), majd a hideg beálltával elvonulnak egy biztonságos, fagypont feletti helyre (barlang, avar alatti üreg stb.), és itt elvackolnak. Légzésük lelassul, szervezetük alig igényel energiát az életfenntartáshoz. Amikor aztán tavasszal emelkedik a hőmérséklet, „felébrednek". Probléma akkor van, ha ősszel nem sikerül elegendő tartalékra szert tenni, vagy ha egy átmeneti felmelegedés miatt felébred, majd az újabb fagyok idején a már aktív állat nem tud „visszaaludni".

SÜN
Kertvárosokban, vidéken gyakran találkozunk sünnel. Nem fél az ember közelségétől, gyakran a kertekbe is beköltözik. Ha elég eleséget talál és nem zavarják, meg is telepedhet. Gilisztákkal, rovarokkal, kisebb rágcsálókkal és ritkán madárfiókákkal táplálkozik. Ha egy tál tejet teszünk ki neki, szívesen elfogyasztja. Éjszaka aktív. Évente kétszer szaporodik, egy alomban legfeljebb hét utód van. A nyár végén született kölykök gyakran nem élik túl a telet. A nagyobb súlyú süniknek még ősszel érdemes felhalmozni a kert egy védett sarkában gallyakat, leveleket, ide be tudják vackolni magukat, és gond nélkül átalusszák a telet áprilisig. Ezalatt nem szabad bolygatni őket.

TEKNÕS
Egyes szárazföldi teknősfajoknak (pl. görög teknős) is szükségük van téli álomra, ennek hiányában el is pusztulhatnak. Legegyszerűbben egy 4-6 oC fokos pincében, levelekkel és tőzeggel töltött nagy ládában biztosíthatjuk nekik a megfelelő körülményeket. Késő ősszel langyos vízben kell megfürdetni az állatot, majd egy hétig koplaltani, hogy a salakanyagok kiürüljenek. Ha a külső hőmérséklet tartósan 8 oC fok alá esik, a teknős anyagcseréje automatikusan lassul, és tavaszig hibernációszerű állapotba kerül. Áprilisban egy újabb fürdetést követően lassan el lehet kezdeni az etetésüket.

MADARAK
Ha nincs otthon állatunk, de szeretjük a természetet, tegyünk az ablakba vagy egy közeli fára egy kis szalonnadarabot, vagy napraforgómaggal töltött madáretetőt. Ez utóbbiból sokfélét lehet kapni, de az ügyesebbek házilag is elkészíthetik. Lényeg az, hogy az etető fedett legyen, és legyen egy kis pereme, ahol a madárkák meg tudnak állni, amíg esznek. A hideg télen minden segítség elkel az állatoknak is, cserébe látványukkal, kedvességükkel a mi szívünkbe is egy kis melegséget hoznak.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}