Legyen valóban öröm az ajándékozás!

Szeretteink megajándékozására a szűkös anyagi lehetőségek mellett is mindig jut pénz. Azért, hogy az ajándékokra szánt keretet megfelelően tudjuk elkölteni, és ne érjenek bosszúságok, kellemetlenségek, mindenképpen érdemes tudnunk pár dolgot. Mire kell figyelni a vásárláskor, milyen jogok illetnek meg bennünket, illetve milyen lehetőségeink vannak?

 

 

A vásárlás egyik alapszabálya, hogy a nyugtát, számlát mindig őrizzük meg, hiszen reklamációnkat csak a blokkal tudjuk intézni, mert azzal igazoljuk, hogy mikor és hol vásároltuk az adott terméket.

Akciós ár – mindig jól járunk?

Ünnepek előtt a kereskedők különféle akciókkal csábítanak bennünket, hogy náluk költsük el a pénzünket. Az akciókra mindig érdemes odafigyelni, hogy valóban olyan kedvező-e a meghirdetett ár, a korábbinál ténylegesen olcsóbban, kedvezményesen jutunk-e hozzá a termékhez. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy az eredeti ár fölé meghatároznak egy nem létező árat annak érdekében, hogy az alapárat akciósként tudják feltüntetni. Ezt akkor lehet ellenőrizni, ha a kereskedő az éppen aktuális árcímkét mindig az előzőre ragasztja rá, illetve, ha az akció előtt is ismertük a termék eladási árát. Az árral kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, hogy amennyiben több, különböző árat tüntetnek fel, mindig a legalacsonyabb az, amelyen a terméket értékesítenie kell a kereskedőnek.

Ügyeljünk a minőségre!

A játékok és a műszaki termékek vásárlása során mindig figyeljünk arra, hogy a terméken vagy csomagolásán szerepeljen a megfelelőségi jelölés, hiszen ez egyfajta biztosíték lehet, hogy megfelelő minőségű terméket vásárolunk. Célszerű azt is ellenőrizni, hogy az általunk kiválasztott áruhoz kaptunk-e magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót, mert amellett , hogy kötelező ilyen dokumentumot biztosítani hozzájuk, sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat, illetve szeretteinket, ha számunkra érthető nyelven kapunk információkat a termékről.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a silány minőséget, ajánlott megbízható helyen vásárolnunk, hiszen bizonyosan nem mindig a legolcsóbb termék a leggazdaságosabb. Sokszor az olcsó, gyenge minőségű termékek élettartamra vetített egységára magasabb, mint a kicsit drágább, de jobb minőségű versenytársaié. Az ajándéknak szánt árucikkek megbízhatóságával kapcsolatban vásárlás előtt tájékozódhatunk a súlyos veszélyt magában rejtő letiltott termékekről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján, a www.ntt.hu címen, „Veszélyes termékek” címszó alatt .

A pénztártól való távozás után is reklamálhatunk!

A kereskedők tévesen, illetve megtévesztően tájékoztatnak bennünket, amikor azt írják ki, hogy „A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.”, illetve „Akciós, leértékelt termékre reklamációt nem fogadunk el”. Igaz ez minden ehhez hasonló tartalmú táblára is. A fogyasztási cikkekre általánosságban két év szavatosság vonatkozik, függetlenül attól, hogy az adott terméket akciós áron, leértékelve, vagy teljes áron vásároltuk meg. Egyedül abban az esetben, és csak arra a jellemzőre vonatkozóan mentesül a kereskedő a szavatossági felelőssége alól, ha a terméknek valamilyen konkrét hibája volt értékesítéskor, és erre a figyelmünket fel is hívta. Azaz, ha például egy farmert leértékelve veszünk, mert van egy kisebb anyaghibája, és erről a kereskedő tájékoztatott bennünket a vásárláskor, emiatt nem élhetünk panasszal. Azonban ha egyéb hibát, például színhibát is észlelünk, akkor arra érvényesíthetjük szavatossági jogunkat. A szavatosságról érdemes még tudnunk, hogy a vásárlástól számított első hat hónapban a kereskedő kötelessége bizonyítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlás pillanatában nem volt hibás, a hatodik hónapot követően pedig a bizonyítási teher a vásárlókat terheli.

Téves az a közhiedelem, hogy a kereskedőnek minden esetben kötelessége kicserélnie az árucikket, ha három munkanapon belül visszavisszük. A jogszabály szerint ez csak akkor áll fenn, ha meghibásodás miatt visszük vissza. Tehát az üzletben nem kötelesek visszavenni/kicserélni a terméket, ha meggondoltuk magunkat, vagy ha nem megfelelő a mérete, színe, esetleg több ugyanolyan ajándékot kaptunk. Szerencsére manapság egyre több helyen ajánlják fel karácsonykor, hogy akkor is élhetünk csereszándékunkkal, ha a termék valami miatt mégsem megfelelő számunkra, vagy akár a megajándékozott számára. A vásárlást igazoló blokkra ebben az esetben is szükség van.

Amennyiben olyan terméket vásárolunk, amelyre kötelező a jótállás, figyeljünk arra, hogy kapjunk a vásárláskor jótállási jegyet, és az megfelelően érvényesítve is legyen, azaz szerepeljen rajta a termék pontos megnevezése, típusa, gyártási száma, a vásárlás/üzembe helyezés dátuma, valamint a vásárlás helye (név, cím). A kötelező jótállás időtartama a vásárlástól, üzembe helyezéstől számított egy év, amely időtartam alatt a meghibásodott fogyasztási cikk javítását díjmentesen kell elvégezni, lehetőség szerint tizenöt napon belül.

Ha az előzőekben említetteket szem előtt tartjuk vásárlásainkkor, minimálisra csökkenthet a bennünket érő bosszúság, kellemetlenség

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop