Pihe - puha ágyunk

Pihe - puha ágyunk

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Életünknek körülbelül egyharmadát ágyban töltjük. A csendes, megfelelő tájolású hálószoba, valamint a jól megválasztott bútor mellett az sem közömbös, hogy milyen az ágynemű, amelyben alszunk, milyenek a függönyök, a padlóborítók.

 

 

Az alvási igény függ a kortól, egészségi állapottól, a végzett munkától és közrejátszanak örökölt tényezők is. A pihentető alvás előfeltétele minden egészséges testi, lelki és szellemi teljesítménynek. Egyéni adottságainknak, igényeinknek megfelelően kell tehát megválasztani a paplant, párnát, takarót és az ágyneműhuzatot is.

 


Paplanok, párnák

A paplan kiválasztásánál fontos szempont a személyes hőigény és a testmagasság. A boltokban különböző vastagságú és többféle (pehely, toll, gyapjú, nemes szőrök, pamut, poliészter) töltettel ellátott paplanokat kínálnak. A megfelelő töltet laza, rugalmas, meleg és formatartó. Téves hiedelem, hogy a paplan minősége a töltet súlyától függ. Tekintettel arra, hogy az emberek hőigénye más és más, ezért készítenek külön nyári és téli paplanokat is. Az igényesebb gyártók a választást elősegítő, úgynevezett melegpont táblázatot alkalmaznak, így ki?ki megtalálja a számára legjobbat.
A paplan legalább 20 cm-rel érjen túl a lábunkon. Az általánosan elterjedt 185 cm hosszú méret körülbelül 170 cm magas embernek megfelelő, e fölött már célszerű a 200 cm-es méretet választani. Mind több gyártó készít ma már 220 cm-eset is. Extra méretű termék vásárlása előtt azonban tájékozódjunk arról is, hogy lehet-e hozzá huzatot kapni.
Párnánk kiválasztása sem egyszerűbb. Az idehaza gyártott nagypárna mérete 70×90, a kispárnáé 36×48 cm. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tájékoztatón mindig ellenőrizzük a termék valós méretét. A nagypárnák mérete Ausztriában például 60×80, Svájcban 65×100 cm.
A párnának jól kell bírnia a fej okozta terhelést, ugyanakkor megfelelő alátámasztást kell biztosítania. A toll- és pehelytöltetű párnák egy idő után a fokozott igénybevételtől összetöredeznek, gondozásuk időigényesebb. Ma már ezek között is találunk mosható terméket, sőt, mosógépben mosható is akad. Gyakori a gyapjútöltettel, speciális habbal vagy üreges poliészterszállal töltött párna is. A hagyományosakon kívül ma már készítenek a tarkót megfelelően alátámasztó, egészségügyi igényeket kielégítő párnákat is. A személyes kényelem biztosításához egyes gyártók a párnákat puha, közepes vagy tömör fokozatú jelöléssel látják el. Ez csupán irányadó, hiszen megítélése egyénenként változik.
Az ágyneműt rendszeresen, ha lehet, naponta szellőztessük. A tollpárnákat, paplanokat ne tegyük tűző napra, mert a toll kiszárad és törékennyé válik.

Huzatok, lepedők

A lepedők lehetnek hagyományos kivitelűek, természetes (pamut, len) vagy a kopásállóság érdekében poliészterrel kevert szálú anyagból. Rugalmas anyagokból gyártanak gumis szélű lepedőket is. Aki ragaszkodik a hagyományokhoz vagy egészségi okokból fontos számára, hogy a lepedőt magas hőfokon ki lehessen mosni és vasalni, az használja továbbra is a természetes szálút.
A pamutszövet ágyneműhuzatok anyag-, minta- és színválasztéka igen széles (damaszt, szatén flanell, krepp). Ezenkívül kapható pamut?poliészter, viszkóz?poliészter, tiszta poliészter és tiszta viszkóz anyagú ágynemű is. Az igényesebb kivitelűek gyakran készülnek hímzéssel, madeirával vagy csipkével díszítve.
Párnákat gyártanak hagyományos angolszéllel, paplanokat pedig tükrös kivitelben is. A záródás lehet bújtatott, gombos vagy megkötős.
Mialatt alszunk, a szervezetünk nedvességet ad le. Fontos a huzat gyakori cseréje, mert a szervezet a nedvességleadással együtt méregtelenít is, és a levegőt kellően át nem eresztő ágynemű a baktériumok melegágya lehet. Nyaralóba praktikus a vasalást nem igénylő krepp ágyneműgarnitúra.

Gyapjú ágynemű

Általában bemutatótermekben vagy előzetesen meghirdetett helyeken értékesítik. A termékbemutatón a minta ismertetése után gyakran írásbeli szerződést is kötnek a reménybeli vevővel, ami után a megrendelt terméket házhoz szállítják vagy postán küldik el. A szerződés aláírása előtt olvassuk el az apró betűs részt is, így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
A gyapjú számos jó tulajdonsággal rendelkező, természetes, állati eredetű szálasanyag. Kiváló hőszigetelő, nedvességfelvevő képessége pedig az ismert szálasanyagok közül a legnagyobb. A gyapjú ágynemű a test páráját felveszi, a testet melegen tartja, használata egészséges. Túlzó azonban némely forgalmazó azon állítása, hogy gyógyhatású termék. Bár a panaszokat csökkenti, de nem gyógyul meg tőle a reuma. Előfordul, hogy a teljes egészében gyapjúnak feltüntetett termék csak minimális gyapjút tartalmaz. Tekintettel az értékesítés módjára, sok hiszékeny, elsősorban idős ember szenved emiatt anyagi hátrányt. Természetesen számos korrekt gyártó értékesít jó minőségű terméket.
A gyapjú ágyneműt is célszerű huzattal használni, noha ez a bemutatókon ritkán hangzik el, így elkerülhető a gyapjúgarnitúra gyakori mosása. A huzat kizárólag természetes alapanyagú (pamut, viszkóz, len) legyen, mert csak így érvényesülhetnek a gyapjú kedvező tulajdonságai.
A vásárlási tájékoztatót minden esetben olvassuk el, mert ezen feltüntetik a pontos méreteket, a használati?kezelési útmutatót, valamint azt is, hogy a termék mérettartó-e vagy sem. A tájékoztatót a blokkal együtt őrizzük meg!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}