Pihe - puha ágyunk

Pihe - puha ágyunk

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Életünknek körülbelül egyharmadát ágyban töltjük. A csendes, megfelelő tájolású hálószoba, valamint a jól megválasztott bútor mellett az sem közömbös, hogy milyen az ágynemű, amelyben alszunk, milyenek a függönyök, a padlóborítók.

 

 

Az alvási igény függ a kortól, egészségi állapottól, a végzett munkától és közrejátszanak örökölt tényezők is. A pihentető alvás előfeltétele minden egészséges testi, lelki és szellemi teljesítménynek. Egyéni adottságainknak, igényeinknek megfelelően kell tehát megválasztani a paplant, párnát, takarót és az ágyneműhuzatot is.

 


Paplanok, párnák

A paplan kiválasztásánál fontos szempont a személyes hőigény és a testmagasság. A boltokban különböző vastagságú és többféle (pehely, toll, gyapjú, nemes szőrök, pamut, poliészter) töltettel ellátott paplanokat kínálnak. A megfelelő töltet laza, rugalmas, meleg és formatartó. Téves hiedelem, hogy a paplan minősége a töltet súlyától függ. Tekintettel arra, hogy az emberek hőigénye más és más, ezért készítenek külön nyári és téli paplanokat is. Az igényesebb gyártók a választást elősegítő, úgynevezett melegpont táblázatot alkalmaznak, így ki?ki megtalálja a számára legjobbat.
A paplan legalább 20 cm-rel érjen túl a lábunkon. Az általánosan elterjedt 185 cm hosszú méret körülbelül 170 cm magas embernek megfelelő, e fölött már célszerű a 200 cm-es méretet választani. Mind több gyártó készít ma már 220 cm-eset is. Extra méretű termék vásárlása előtt azonban tájékozódjunk arról is, hogy lehet-e hozzá huzatot kapni.
Párnánk kiválasztása sem egyszerűbb. Az idehaza gyártott nagypárna mérete 70×90, a kispárnáé 36×48 cm. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tájékoztatón mindig ellenőrizzük a termék valós méretét. A nagypárnák mérete Ausztriában például 60×80, Svájcban 65×100 cm.
A párnának jól kell bírnia a fej okozta terhelést, ugyanakkor megfelelő alátámasztást kell biztosítania. A toll- és pehelytöltetű párnák egy idő után a fokozott igénybevételtől összetöredeznek, gondozásuk időigényesebb. Ma már ezek között is találunk mosható terméket, sőt, mosógépben mosható is akad. Gyakori a gyapjútöltettel, speciális habbal vagy üreges poliészterszállal töltött párna is. A hagyományosakon kívül ma már készítenek a tarkót megfelelően alátámasztó, egészségügyi igényeket kielégítő párnákat is. A személyes kényelem biztosításához egyes gyártók a párnákat puha, közepes vagy tömör fokozatú jelöléssel látják el. Ez csupán irányadó, hiszen megítélése egyénenként változik.
Az ágyneműt rendszeresen, ha lehet, naponta szellőztessük. A tollpárnákat, paplanokat ne tegyük tűző napra, mert a toll kiszárad és törékennyé válik.

Huzatok, lepedők

A lepedők lehetnek hagyományos kivitelűek, természetes (pamut, len) vagy a kopásállóság érdekében poliészterrel kevert szálú anyagból. Rugalmas anyagokból gyártanak gumis szélű lepedőket is. Aki ragaszkodik a hagyományokhoz vagy egészségi okokból fontos számára, hogy a lepedőt magas hőfokon ki lehessen mosni és vasalni, az használja továbbra is a természetes szálút.
A pamutszövet ágyneműhuzatok anyag-, minta- és színválasztéka igen széles (damaszt, szatén flanell, krepp). Ezenkívül kapható pamut?poliészter, viszkóz?poliészter, tiszta poliészter és tiszta viszkóz anyagú ágynemű is. Az igényesebb kivitelűek gyakran készülnek hímzéssel, madeirával vagy csipkével díszítve.
Párnákat gyártanak hagyományos angolszéllel, paplanokat pedig tükrös kivitelben is. A záródás lehet bújtatott, gombos vagy megkötős.
Mialatt alszunk, a szervezetünk nedvességet ad le. Fontos a huzat gyakori cseréje, mert a szervezet a nedvességleadással együtt méregtelenít is, és a levegőt kellően át nem eresztő ágynemű a baktériumok melegágya lehet. Nyaralóba praktikus a vasalást nem igénylő krepp ágyneműgarnitúra.

Gyapjú ágynemű

Általában bemutatótermekben vagy előzetesen meghirdetett helyeken értékesítik. A termékbemutatón a minta ismertetése után gyakran írásbeli szerződést is kötnek a reménybeli vevővel, ami után a megrendelt terméket házhoz szállítják vagy postán küldik el. A szerződés aláírása előtt olvassuk el az apró betűs részt is, így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
A gyapjú számos jó tulajdonsággal rendelkező, természetes, állati eredetű szálasanyag. Kiváló hőszigetelő, nedvességfelvevő képessége pedig az ismert szálasanyagok közül a legnagyobb. A gyapjú ágynemű a test páráját felveszi, a testet melegen tartja, használata egészséges. Túlzó azonban némely forgalmazó azon állítása, hogy gyógyhatású termék. Bár a panaszokat csökkenti, de nem gyógyul meg tőle a reuma. Előfordul, hogy a teljes egészében gyapjúnak feltüntetett termék csak minimális gyapjút tartalmaz. Tekintettel az értékesítés módjára, sok hiszékeny, elsősorban idős ember szenved emiatt anyagi hátrányt. Természetesen számos korrekt gyártó értékesít jó minőségű terméket.
A gyapjú ágyneműt is célszerű huzattal használni, noha ez a bemutatókon ritkán hangzik el, így elkerülhető a gyapjúgarnitúra gyakori mosása. A huzat kizárólag természetes alapanyagú (pamut, viszkóz, len) legyen, mert csak így érvényesülhetnek a gyapjú kedvező tulajdonságai.
A vásárlási tájékoztatót minden esetben olvassuk el, mert ezen feltüntetik a pontos méreteket, a használati?kezelési útmutatót, valamint azt is, hogy a termék mérettartó-e vagy sem. A tájékoztatót a blokkal együtt őrizzük meg!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.