Sütés-főzés asztalon

A modern kiskonyhában, amerikaikonyhában egyre jobban kedveljük az eltérő sütési-főzési feladatnak megfelelő, kis helyigényű, formatervezett elektronikus kisgépeket. Előnyük, hogy nem kell mindig kéznél lenniük, amelyikre szükség van, bekapcsolással használatba vehető. Energiafelhasználásuk és áruk is jóval kisebb a hagyományos tűzhelynél, sütőnél. A lázadó háziasszonyok, akik nem hajlandók a konyhában szorgoskodni, amíg a család vagy a vendégek a finomságokat kóstolják, kitalálták, hogy ezek a gépek jól mutatnak és jól működnek az ebédlőasztalon is. Ajándéknak sem utolsók: háztartási kisgépet kapni és adni egyaránt öröm.

 

 

Õsszel véget ér a kellemes illatú kerti sütés-főzések ideje, de a hangulat és a grillételek íze átmenthető az ebédlőasztalra. Mivel elektromos készülékről van szó, meg kell adni a tisztelet: vigyázzunk a kapcsoló és a zsinór biztonságára. Két elektromos készüléknél, két eltérő funkciónál többet nem ajánlatos egy asztalon használni, mert figyelmünk megoszlik, a segítőtárs felborulhat, bajt okozhat.

 

Grillparti a szobában
A lapos, a faszénnel fűtött kerti grillezőhöz hasonló formájú villamos készülékeken elsősorban húst sütnek az ínyencek.
Vékony szelet sózott, mustáros-olajos-borsos pácban egy napig hűtőszekrényben érlelt tarját, karajt vagy bélszínt, hátszínt kell a használati utasításnak megfelelő módon előmelegített sütőrácsra helyezni.
A baromfit, a halat más ízesítéssel, esetleg hagymával, fokhagymával vagy grillfűszerekkel, sókkal, mártásokkal ugyanígy készíthetjük, de rövidebb idő alatt megpuhulnak.
Ki-ki egyéni ízlésére hallgatva burgonyaszeleteket, alufóliába csavart kukoricát, vagy félbe vágott almákat, körtéket, esetleg dióval vagy fokhagymával töltött szilvákat süthet. A hámozott padlizsánszelet vagy hámozatlan cukkini grillezve, fűszerezve a mediterrán nyaralást idézi fel.
A grillsütők több változatban, méretben kaphatók, a nagyobbakon már az első sütésnél méretes adag készülhet. Ha hurkapálcára vagy hasonló vágott ágakra szúrjuk fel a hús – hagyma?máj?paprika-paradicsomszelet?almaszelet összeállításunkat, saslikot is készíthetünk. Fémpálcát ne használjuk itt, nehogy érintkezzen az elektromos készülékkel.
Az álló formájú készülékek a csirke asztali grillezésének lehetőségét teremtik meg.
Az ínyencek persze kitalálták, hogy töltött csirkét is lehet sütni a vékony elektromos rudakból álló szerkezeten. Aki igazán tudja, mi a jó, rokfortos tölteléket készít. Az egyhébb ízek hívei almával töltik meg a szárnyast.
A sütés idejét jól fel lehet használni az előételek, változatos saláták fogyasztására.
A hangulatot az asztalon készülő étel látványa, az étkezés folyamatossága fokozza: a sütés itt közös élmény, mindent előre el lehet készíteni, és senkinek sem kell felugrálnia, hogy kiszolgálja a többieket.
Jó az is, hogy az asztalon készülő ételekkel kényelmesen, ráérősen van együtt a család vagy a vendégség, itt senki sem gondol az időre. A gyerekeknek az ilyen lakoma mindig óriási élmény.

Fondutál nem csak sajtnak
Ritka, de ezért lehet találni elektromos fondusütőt, olyan lábasformájú készüléket, amelyben a svájciak és a környékbeli sajtkedvelők sajtot olvasztanak, és puha kenyeret vagy pirítóst mártogatva fogyasztanak. A fondusütőben értelemszerűen lehet zöldséget, például borsót, zöldbabot, vagy sárgarépát pirítani, mint a kínai vendéglőkben.
Ám érdemes olykor sajttal keverni, és zöldséggel vagy bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával ízesített sajtot púpozni a kenyérszeletre. Ilyenkor második elektronikus készülékként az asztalon a kenyérpirító jó szolgálatot tesz. Ebből is van már olyan, amelyben egyszerre kettőnél több szelet pirul, sőt, melegen tartja az előre pirított darabkákat.
A zord őszi esték az elektromos vízforraló tulajdonosaiban bizonyára felvetik azt az – általunk már kipróbált – ötletet, hogy a készülékkel ne csak teát készítsenek. Jóllehet nevében a víz szerepel, nagyon is alkalmas forralt bor készítésére.
Édes vagy félédes fehér borból fele víz, fele bor az arány, szegfűszeggel vagy szegfűborssal, és ha az egészségre is ügyelünk, nem cukorral, hanem mézzel édesítjük.

Szeletsütőhöz fantázia
A szeletsütő is ideális asztali készülék: halkan serceg benne a sütnivaló, saját párájában puhul, szagot alig enged ki.
Csirke, hal, sonka, sajtos sonka, paradicsomos sajt, paprika sajttal, vékony kenyérszeletek közé töltött – bármicsodásan – sül benne, tükörtojás készül az asztalnál, vagy sült zöldség, almaszelet. De aki csodára vágyik, füstölt kemény sajtot, füstölt juh- vagy kecskesajtot süt benne, jó vastag szeletet, hogy megpiruljon, és – elinduljon”.
Ezen az asztalon is szükség lehet kenyérpirítóra, de aki a friss narancslét kívánja, az elektromos citromcsavarót használja erre a célra, puha lénarancscsal. A citromos teát kedvelőket sem akarjuk persze lebeszélni a friss citromlé készítésről: természetesen minden elektromos készüléket lehet eredeti funkciójában is használni.
Az igazi gyűjtők valószínűleg azt is tudják, hol lehet most elektromos palacsintasütőt kapni. Mi nem hallottunk róla, de talán a Bécsi út másik oldalán –
A kenyérsütőt azonban mindenki egyéni lakomájához szívvel ajánljuk: különlegesen ízesített, egyénileg összeállított, egészséges, frissen illatozó kenyereket, kalácsokat lehet sütni vele éppen arra az időre, amikorra vágyunk rá. Fontos, ki-ki pontosan kövesse a kenyérreceptek leírását.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop