Sütés-főzés asztalon

Sütés-főzés asztalon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A modern kiskonyhában, amerikaikonyhában egyre jobban kedveljük az eltérő sütési-főzési feladatnak megfelelő, kis helyigényű, formatervezett elektronikus kisgépeket. Előnyük, hogy nem kell mindig kéznél lenniük, amelyikre szükség van, bekapcsolással használatba vehető. Energiafelhasználásuk és áruk is jóval kisebb a hagyományos tűzhelynél, sütőnél. A lázadó háziasszonyok, akik nem hajlandók a konyhában szorgoskodni, amíg a család vagy a vendégek a finomságokat kóstolják, kitalálták, hogy ezek a gépek jól mutatnak és jól működnek az ebédlőasztalon is. Ajándéknak sem utolsók: háztartási kisgépet kapni és adni egyaránt öröm.

 

 

Õsszel véget ér a kellemes illatú kerti sütés-főzések ideje, de a hangulat és a grillételek íze átmenthető az ebédlőasztalra. Mivel elektromos készülékről van szó, meg kell adni a tisztelet: vigyázzunk a kapcsoló és a zsinór biztonságára. Két elektromos készüléknél, két eltérő funkciónál többet nem ajánlatos egy asztalon használni, mert figyelmünk megoszlik, a segítőtárs felborulhat, bajt okozhat.

 


Grillparti a szobában
A lapos, a faszénnel fűtött kerti grillezőhöz hasonló formájú villamos készülékeken elsősorban húst sütnek az ínyencek.
Vékony szelet sózott, mustáros-olajos-borsos pácban egy napig hűtőszekrényben érlelt tarját, karajt vagy bélszínt, hátszínt kell a használati utasításnak megfelelő módon előmelegített sütőrácsra helyezni.
A baromfit, a halat más ízesítéssel, esetleg hagymával, fokhagymával vagy grillfűszerekkel, sókkal, mártásokkal ugyanígy készíthetjük, de rövidebb idő alatt megpuhulnak.
Ki-ki egyéni ízlésére hallgatva burgonyaszeleteket, alufóliába csavart kukoricát, vagy félbe vágott almákat, körtéket, esetleg dióval vagy fokhagymával töltött szilvákat süthet. A hámozott padlizsánszelet vagy hámozatlan cukkini grillezve, fűszerezve a mediterrán nyaralást idézi fel.
A grillsütők több változatban, méretben kaphatók, a nagyobbakon már az első sütésnél méretes adag készülhet. Ha hurkapálcára vagy hasonló vágott ágakra szúrjuk fel a hús - hagyma?máj?paprika-paradicsomszelet?almaszelet összeállításunkat, saslikot is készíthetünk. Fémpálcát ne használjuk itt, nehogy érintkezzen az elektromos készülékkel.
Az álló formájú készülékek a csirke asztali grillezésének lehetőségét teremtik meg.
Az ínyencek persze kitalálták, hogy töltött csirkét is lehet sütni a vékony elektromos rudakból álló szerkezeten. Aki igazán tudja, mi a jó, rokfortos tölteléket készít. Az egyhébb ízek hívei almával töltik meg a szárnyast.
A sütés idejét jól fel lehet használni az előételek, változatos saláták fogyasztására.
A hangulatot az asztalon készülő étel látványa, az étkezés folyamatossága fokozza: a sütés itt közös élmény, mindent előre el lehet készíteni, és senkinek sem kell felugrálnia, hogy kiszolgálja a többieket.
Jó az is, hogy az asztalon készülő ételekkel kényelmesen, ráérősen van együtt a család vagy a vendégség, itt senki sem gondol az időre. A gyerekeknek az ilyen lakoma mindig óriási élmény.

Fondutál nem csak sajtnak
Ritka, de ezért lehet találni elektromos fondusütőt, olyan lábasformájú készüléket, amelyben a svájciak és a környékbeli sajtkedvelők sajtot olvasztanak, és puha kenyeret vagy pirítóst mártogatva fogyasztanak. A fondusütőben értelemszerűen lehet zöldséget, például borsót, zöldbabot, vagy sárgarépát pirítani, mint a kínai vendéglőkben.
Ám érdemes olykor sajttal keverni, és zöldséggel vagy bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával ízesített sajtot púpozni a kenyérszeletre. Ilyenkor második elektronikus készülékként az asztalon a kenyérpirító jó szolgálatot tesz. Ebből is van már olyan, amelyben egyszerre kettőnél több szelet pirul, sőt, melegen tartja az előre pirított darabkákat.
A zord őszi esték az elektromos vízforraló tulajdonosaiban bizonyára felvetik azt az - általunk már kipróbált - ötletet, hogy a készülékkel ne csak teát készítsenek. Jóllehet nevében a víz szerepel, nagyon is alkalmas forralt bor készítésére.
Édes vagy félédes fehér borból fele víz, fele bor az arány, szegfűszeggel vagy szegfűborssal, és ha az egészségre is ügyelünk, nem cukorral, hanem mézzel édesítjük.

Szeletsütőhöz fantázia
A szeletsütő is ideális asztali készülék: halkan serceg benne a sütnivaló, saját párájában puhul, szagot alig enged ki.
Csirke, hal, sonka, sajtos sonka, paradicsomos sajt, paprika sajttal, vékony kenyérszeletek közé töltött - bármicsodásan - sül benne, tükörtojás készül az asztalnál, vagy sült zöldség, almaszelet. De aki csodára vágyik, füstölt kemény sajtot, füstölt juh- vagy kecskesajtot süt benne, jó vastag szeletet, hogy megpiruljon, és - elinduljon".
Ezen az asztalon is szükség lehet kenyérpirítóra, de aki a friss narancslét kívánja, az elektromos citromcsavarót használja erre a célra, puha lénarancscsal. A citromos teát kedvelőket sem akarjuk persze lebeszélni a friss citromlé készítésről: természetesen minden elektromos készüléket lehet eredeti funkciójában is használni.
Az igazi gyűjtők valószínűleg azt is tudják, hol lehet most elektromos palacsintasütőt kapni. Mi nem hallottunk róla, de talán a Bécsi út másik oldalán -
A kenyérsütőt azonban mindenki egyéni lakomájához szívvel ajánljuk: különlegesen ízesített, egyénileg összeállított, egészséges, frissen illatozó kenyereket, kalácsokat lehet sütni vele éppen arra az időre, amikorra vágyunk rá. Fontos, ki-ki pontosan kövesse a kenyérreceptek leírását.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.