Kozmetikumvizsga

 

 

Karácsony ünnepének talán legszebb pillanata szeretteink megajándékozása. Az ajándék kiválasztásának többféle szempontja lehet. Fontos, hogy örömöt okozzunk vele, legyen szép, legyen praktikus. Ezeknek a kívánalmaknak – többek között – a kozmetikumok is megfelelnek. Vásárlás előtt néhány tudnivaló azonban mindenképpen hasznos lehet.

 

– A címkét mindig alaposan tanulmányozzuk át. A magyar nyelvű tájékoztató elengedhetetlen.
– Egy termékcsaládon belül többféle hasonló kinézetű, de eltérő színű, illatú, hatású kozmetikum is kapható, ezért fontos elolvasni a készítmény pontos megnevezését, jelölését.
– Nézzük meg a termék minőségmegőrzési idejét.
Amennyiben ez a terméken nem, vagy csak kódolva szerepel, válasszunk másik terméket.
– Fontos, hogy a készítményeken szerepeljen az egészségügyi megfelelőséget igazoló OÉTI szám. A jelenlegi rendelkezések értelmében a kozmetikumok forgalmazás előtti vizsgálatra kötelezettek, melyet az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) végez el. Amennyiben a termék egészségügyi szempontból megfelelő, erről az Intézet tanúsítást ad ki, melynek számát a terméken fel kell tüntetni.
– Nem elhanyagolható a kozmetikum összetételének átnézése, amely a különleges hatóanyagokról és az egyéni allergiát okozó komponensekről is felvilágosítást ad.
A leggyakoribb allergizáló vegyületek az illatanyagok és a színezékek. A kereskedelemben már kapható parfüm- és színezékmentes kozmetikum is.
– Fontos a – hipoallergén” (kevéssé allergizáló), – bőrgyógyászatilag tesztelt” vagy – dermatológiailag tesztelt” jelölés az allergiára fokozottan hajlamosak számára.
– Ha egy személynek különböző funkciójú kozmetikumokat akarunk ajándékozni (pl. borotvahabot, arcszeszt, dezodort, arckrémet, testápolót, kölnit), ajánlatos azt egy termékcsaládon belül kiválasztani, hogy az illatok harmonizáljanak egymással.
Ha férfiaknak vásárolunk kozmetikumot, a következőkre vigyázzunk:
– A megfelelő borotvahab kiválasztásához nem árt, ha tudjuk, hogy milyen erősségű szakállhoz ajánlja a gyártó a terméket (pl. erős vagy normál arcszőrzethez).
– A pre shave-nek (borotválkozás előtti arcszesz) a villanyborotvát, míg az after shave-nek (borotválkozás utáni arcszesz) a mechanikus kézi és villanyborotvát használók is örülnek.
Ha nőknek akarunk ajándékot venni, akkor az alábbiakra ügyeljünk:
– Bőrápoló (pl. arckrém, maszk, -pakolás, tonik, testápoló) és a hajápoló (pl. sampon, balzsam) kiválasztásakor fontos tudni, hogy majdani használójának milyen a bőr-, illetve a hajtípusa.
– Parfüm, kölnivíz (eau de Cologne) vásárlásakor figyeljünk az elnevezésre.
A kölnivíz célja a frissítés, üdítés, illatosítás, ezért nem erős az illatuk (illatanyag-tartalmuk 3-5%). A parfümözött kölnivíz illatanyag-tartalma magasabb (5-8%). A legtöbb illatanyagot (legalább 10%) a parfüm tartalmazza. Ennél a készítménynél az illatosítás a cél. Az illat mennyiségének növekedésével együtt nő annak tartóssága is.
Ha egy márkás illatosítószer ára feltűnően alacsony, gyanakodhatunk, hogy kölnivizet vagy nem eredeti készítményt (utánzat) kínálnak eladásra.
Ha gyermekek részére akarunk kozmetikumot vásárolni, még nagyobb figyelmet fordítsunk a tájékozódásra.
– Ne vegyünk felnőtteknek való kozmetikumokat gyermekeknek. Vannak számukra készített termékek, melyeknek a külleme, íze, illata, csomagolása segítségével könnyebben kapnak kedvet használatukra. A felnőtt kozmetikumoknak összetétele, hatóanyag-menynyisége is eltérő.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop