Ékszer vagy tűzforrás -

Ékszer vagy tűzforrás -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A karácsony közeledtével az üzletekben megjelentek az ünnepvárás, az ünnepi díszítés kellékei. A népszerűségi versenyben dobogós helyezett a fényfüzér. A lakás, a karácsonyfa ékei azonban veszélyt is rejthetnek magukban.

 

 

Az ünnep díszítő tárgyai az üzletek polcain évről évre nagyobb helyet foglalnak el, csillogásukkal, ötletgazdag kialakításukkal és áraikkal szinte mindenhol magukhoz vonzzák a kíváncsi vásárlókat. A fényes papírdíszek, az agyagfigurák és a - fémboák" között járkálva előbb-utóbb belebotlunk a hangulatkeltés talán legcsodálatosabb eszközeibe, a díszvilágítási fényfüzérekbe. Ezek a fénykeltő villamossági cikkek fantasztikus színeikkel, vezérelhető színkombinációikkal lenyűgözőek, és vásárláskor feledtetik, hogy a villamossági termékek közül a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az előírásoknak nem megfelelő fényfüzérek ugyanis akár önmagukban, akár a fémdíszeken keresztül nemcsak áramütést okozhatnak, hanem tűzveszélyességükből adódóan felgyújthatják a karácsonyfát, a lakást. Annak érdekében, hogy biztonságos fényfüzért vásároljunk, tekintsük át a fényfüzérek fontosabb ismérveit.

 


Mit nevezünk fényfüzérnek?
Alapvetően két fényfüzérfajtát különböztetünk meg: a közönséges fényfüzért és a zárt fényfüzért.
A közönséges fényfüzér soros, párhuzamos vagy soros-párhuzamos kötésű lámpafoglalatok és szigetelt összekötővezetékek együttesét tartalmazó lámpatest. A fényfüzér tartalmazhat cserélhető vagy nem cserélhető izzólámpákat (ez utóbbi esetben a meghibásodott fényforrást ne próbáljuk meg kicserélni). A fényfüzérbe iktathatnak vezérlőegységet (pl. villogtatóegységet) is, amely a füzér szerves részét képezi. A közönséges fényfüzérek az alkalmazott fényforrások és lámpafoglalatok szempontjából a következők lehetnek:
Edison-menetes lámpafejet és foglalatot tartalmazó fényfüzérek. Ezek olyan foglalatokat tartalmaznak, amelyekbe a hagyományos fejű (E27, E14, E10 és E5) izzólámpák becsavarhatók. Az E27 és E14-es foglalatokat tartalmazó füzéreket általában külső téri dekorációs célokra használják, többnyire párhuzamos kapcsolásban. A fényfüzér foglalatai vagy eleve rögzítettek a vezetéken, vagy tetszőleges távolságra szerelhetők fel (ez utóbbit csak a vezeték átszúrásával működő lámpafoglalatok esetében szabad megtennünk).
Kisméretű dugaszolható típusú foglalatokat és fényforrásokat tartalmazó fényfüzérek. Ezek a legelterjedtebb fényfüzérek. A lakkozott izzóknak gazdag a színválasztéka. A foglalatok alatt található gyűrűkkel a füzér a fenyőfa ágain viszonylag könnyen rögzíthető. Általában áramhidas kivitelűek, ennek következtében egy izzó kiégésekor a többi lámpa még világít, lehetővé téve a meghibásodott fényforrás könnyű felismerését és gyors kicserélését.
Nem cserélhető miniatűr izzókat tartalmazó fényfüzérek. Az előzőhöz hasonló kialakításúak, de az izzólámpák kisebbek és nem cserélhetők.
Nem cserélhető, LED-es fényfüzérek. Jellemzőik, hogy minimális az energiafogyasztásuk, de színeikben még nem tudnak versenyezni a lakkozott izzókkal. Áruk a legmagasabb.
A zárt fényfüzér merev vagy hajlékony, átlátszó szigetelőcsőben vagy hengeres testben elhelyezett, végeinél légmentesen lezárt és összekötéseket nem tartalmazó lámpatest. Elsősorban külső téri dekorációs célokra használják. Jellemzőik a könnyű kezelhetőség és a széles vezérlési (illetve villogtatási) tartomány.

Mire figyeljünk vásárláskor?
Nem hiányozhat a csomagolódobozról a részletes, magyar nyelvű felirat, a fényfüzérről pedig a tájékoztató címke. Aki ilyen terméket gyárt vagy forgalmaz, az minden bizonnyal nem ismeri a biztonsági előírásokat, tehát az ilyen fényfüzér csak balesetveszélyes lehet. A fényfüzéreken, illetve csomagolásukon kötelezően feltüntetendő adatokat és tájékoztatásokat az alábbiakban foglaltuk össze.

Adatok a füzéren lévő tájékoztató címkén:
- fényforrások villamos adatai
(feszültség, teljesítmény);
- a gyártó azonosító jele vagy
a felelős forgalmazó neve;
- a II. vagy III. érintésvédelmi
osztály jele;
- a por és nedvesség elleni
védettség jele, ha a füzért
külső téri használatra
ajánlják (ennek jelölése
általában IP44 vagy
nagyobb számértékű);
- a III-as érintésvédelmi osztályú
füzérek névleges feszültsége,
amely általában 12 V vagy 24 V.

Adatok a csomagoláson
- a füzér típusjele, névleges
feszültsége és legnagyobb
névleges teljesítménye

Figyelmeztető feliratok a csomagoláson
- a fényforrás(oka)t nem szabad
addig eltávolítani vagy behelyezni,
amíg a füzér a hálózatra van
kapcsolva.
- a kiégett izzólámpát azonnal
ugyanolyan névleges feszültségű
és teljesítményű izzólámpára kell
kicserélni a túlmelegedés elkerülése
érdekében (csak sorosan kapcsolt
füzérek esetében).
- a csomagolódobozban lévő füzért
nem szabad a villamos hálózatra
kapcsolni.
- a füzér csak belső téri használatra
alkalmas (de csak akkor, ha
az említett IP44 vagy afölötti
számozású védettségi jelzés nincs
a füzéren feltüntetve).
- a füzért nem szabad másik füzérrel
villamosan összekapcsolni, ha
a füzért nem összekapcsolásra
tervezték.

Példa a feliratok elhelyezésére:
Ha a cserélhető fényforrások villamos adatait nem ismerjük, akkor nem tudunk megfelelő csereizzót vásárolni. Egy nem megfelelő izzóval pedig akár a füzér összes izzólámpáját kiégethetjük. Arra is figyeljünk, hogy az E5-ös és hasonló kis méretű, dugaszolható típusú lámpafoglalatokat tartalmazó füzérek esetében a füzér teljesítménye nem haladhatja meg az 50 W-ot.
A vezetékek megtekintésekor a következőket tartsuk szem előtt:
A belső téri használatra szánt füzérek esetében a következő jelzések lehetnek nyomtatva a vezetékre: H03VH7-6, H03VV-F, vagy H03VVH2-F.
A külső téri használatra szánt füzérek esetében a vezeték szigetelése csak gumi lehet, ezért az ilyen füzéreken az alábbi jelöléseket találhatjuk: H03RN-F, H05RNH2-F, vagy H05RN-F.
Az aláhúzott jelölések a sorosan kötött fényfüzéreken találhatók. Ezek a leggyakoribbak. Az említett jelzést általában a vezetők keresztmetszete követi, melynek néhány kivételtől eltekintve nem szabad 0,5 mm2-nél kisebbnek lennie. Legtöbbször azonban semmilyen jelölést nem látunk. A vezeték szigetelése még ebben az esetben is lehet megfelelő, ha annak átmérője ránézésre 2?2,5 mm. Kisebb átmérőjű vezeték csak transzformátorról üzemelő füzéreknél fogadható el.
A lámpafoglalatok szemrevételezésekor figyeljünk arra, hogy a vezeték bevezető részéből ne álljon ki semmilyen olyan fémrész, amely megérinthető, vagy amelyhez a fenyőfán lévő fémdíszek hozzáérhetnek.
Zárt fényfüzért csak összeszerelt állapotban vásároljunk. Ne próbáljuk meg magunk öszszeállítani, mert a nem megfelelő szigetelés életveszélyes lehet. A felületen sehol se álljanak ki csillogó fémrészek.

A fényfüzér elhelyezése
- A fényfüzér egyes lámpafoglalatai vagy izzói a fenyőfa ágaitól sugárirányban mindig kifelé álljanak. Ne felejtsük el, hogy a parányi izzólámpák fényét a megközelítőleg 1000-1500 °C-on izzó volfrámspirál termikus sugárzása adja. Elég egy apró gyártási hiba, és az izzó spirál az üveget is kiolvasztva kibújhat a lámpából. A fényfüzérek esetében az izzólámpák hőmérsékletét óvatosan kézzel is ellenőrizhetjük, hiszen az előírások szerint ezek a fényforrások a felerősítésükre szolgáló felületeket legfeljebb 90 °C-ra melegíthetik fel. Ha a fényforrás üzem közben még megfogható, akkor nem valószínű, hogy felgyújtja a karácsonyfát.
- A fényfüzér felhelyezésénél a fényforrások ne érjenek öszsze, és ne melegítsék egymást.
- A fényfüzér soha ne haladjon át csillagszóró vagy gyertya mellett.
- A vékony szálú fémdíszek felrakásánál kerüljük el, hogy a fémszálak bejussanak a lámpafoglalatok nyitottabb részeibe. Ilyen esetben ugyanis a füzér bekapcsolásakor - rázhat a karácsonyfa".
- Ha a fényfüzért a csomagoláson lévő felirat szerint csak belső téri használatra ajánlják, óvjuk a fényfüzért a nedvességtől. Gondolunk itt a szobanövények díszítésére is. A lakásban lévő aljzatba csatlakoztatott fényfüzér egyetlen részét se tegyük ki ablakba vagy az erkélyre, még akkor sem, ha a fényfüzér törpefeszültségről üzemel. A vezetéken befolyó víz ugyanis nem látható, és a füzért kikapcsoló személy halálos áramütést kaphat.
- Ha a felhelyezés megkönynyítése céljából a füzér olyan csatlakozódugót tartalmaz, amely lehetővé teszi a füzér egyik végének leválasztását, ezt az eszközt védjük a szennyeződésektől, és a füzér felhelyezése után késedelem nélkül csatlakoztassuk a helyére. A kikapcsolás a csatlakozódugó kihúzásával történik.
Vigyázat! Az alábbi világítástechnikai eszközök nem fényfüzérek, hanem hordozható lámpatestek és azokra az előzőekben leírtak nem vonatkoznak.
Gyermekjátékhoz hasonló lámpatestek: közvetlenül hálózati feszültségről működő izzólámpákkal ezeket használni tilos.
Gyertyasoros lámpatestek: sorosan kötött fényforrásokat tartalmaznak, de merev tartószerkezetük miatt asztalra állíthatók.
Fényszálas műfenyők: kialakításuk ötletes, az áruk viszont magas, állékonyságuk és szerkezeti stabilitásuk kérdéses.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.