Ékszer vagy tűzforrás –

A karácsony közeledtével az üzletekben megjelentek az ünnepvárás, az ünnepi díszítés kellékei. A népszerűségi versenyben dobogós helyezett a fényfüzér. A lakás, a karácsonyfa ékei azonban veszélyt is rejthetnek magukban.

 

 

Az ünnep díszítő tárgyai az üzletek polcain évről évre nagyobb helyet foglalnak el, csillogásukkal, ötletgazdag kialakításukkal és áraikkal szinte mindenhol magukhoz vonzzák a kíváncsi vásárlókat. A fényes papírdíszek, az agyagfigurák és a – fémboák” között járkálva előbb-utóbb belebotlunk a hangulatkeltés talán legcsodálatosabb eszközeibe, a díszvilágítási fényfüzérekbe. Ezek a fénykeltő villamossági cikkek fantasztikus színeikkel, vezérelhető színkombinációikkal lenyűgözőek, és vásárláskor feledtetik, hogy a villamossági termékek közül a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az előírásoknak nem megfelelő fényfüzérek ugyanis akár önmagukban, akár a fémdíszeken keresztül nemcsak áramütést okozhatnak, hanem tűzveszélyességükből adódóan felgyújthatják a karácsonyfát, a lakást. Annak érdekében, hogy biztonságos fényfüzért vásároljunk, tekintsük át a fényfüzérek fontosabb ismérveit.

 

Mit nevezünk fényfüzérnek?
Alapvetően két fényfüzérfajtát különböztetünk meg: a közönséges fényfüzért és a zárt fényfüzért.
A közönséges fényfüzér soros, párhuzamos vagy soros-párhuzamos kötésű lámpafoglalatok és szigetelt összekötővezetékek együttesét tartalmazó lámpatest. A fényfüzér tartalmazhat cserélhető vagy nem cserélhető izzólámpákat (ez utóbbi esetben a meghibásodott fényforrást ne próbáljuk meg kicserélni). A fényfüzérbe iktathatnak vezérlőegységet (pl. villogtatóegységet) is, amely a füzér szerves részét képezi. A közönséges fényfüzérek az alkalmazott fényforrások és lámpafoglalatok szempontjából a következők lehetnek:
Edison-menetes lámpafejet és foglalatot tartalmazó fényfüzérek. Ezek olyan foglalatokat tartalmaznak, amelyekbe a hagyományos fejű (E27, E14, E10 és E5) izzólámpák becsavarhatók. Az E27 és E14-es foglalatokat tartalmazó füzéreket általában külső téri dekorációs célokra használják, többnyire párhuzamos kapcsolásban. A fényfüzér foglalatai vagy eleve rögzítettek a vezetéken, vagy tetszőleges távolságra szerelhetők fel (ez utóbbit csak a vezeték átszúrásával működő lámpafoglalatok esetében szabad megtennünk).
Kisméretű dugaszolható típusú foglalatokat és fényforrásokat tartalmazó fényfüzérek. Ezek a legelterjedtebb fényfüzérek. A lakkozott izzóknak gazdag a színválasztéka. A foglalatok alatt található gyűrűkkel a füzér a fenyőfa ágain viszonylag könnyen rögzíthető. Általában áramhidas kivitelűek, ennek következtében egy izzó kiégésekor a többi lámpa még világít, lehetővé téve a meghibásodott fényforrás könnyű felismerését és gyors kicserélését.
Nem cserélhető miniatűr izzókat tartalmazó fényfüzérek. Az előzőhöz hasonló kialakításúak, de az izzólámpák kisebbek és nem cserélhetők.
Nem cserélhető, LED-es fényfüzérek. Jellemzőik, hogy minimális az energiafogyasztásuk, de színeikben még nem tudnak versenyezni a lakkozott izzókkal. Áruk a legmagasabb.
A zárt fényfüzér merev vagy hajlékony, átlátszó szigetelőcsőben vagy hengeres testben elhelyezett, végeinél légmentesen lezárt és összekötéseket nem tartalmazó lámpatest. Elsősorban külső téri dekorációs célokra használják. Jellemzőik a könnyű kezelhetőség és a széles vezérlési (illetve villogtatási) tartomány.

Mire figyeljünk vásárláskor?
Nem hiányozhat a csomagolódobozról a részletes, magyar nyelvű felirat, a fényfüzérről pedig a tájékoztató címke. Aki ilyen terméket gyárt vagy forgalmaz, az minden bizonnyal nem ismeri a biztonsági előírásokat, tehát az ilyen fényfüzér csak balesetveszélyes lehet. A fényfüzéreken, illetve csomagolásukon kötelezően feltüntetendő adatokat és tájékoztatásokat az alábbiakban foglaltuk össze.

Adatok a füzéren lévő tájékoztató címkén:
– fényforrások villamos adatai
(feszültség, teljesítmény);
– a gyártó azonosító jele vagy
a felelős forgalmazó neve;
– a II. vagy III. érintésvédelmi
osztály jele;
– a por és nedvesség elleni
védettség jele, ha a füzért
külső téri használatra
ajánlják (ennek jelölése
általában IP44 vagy
nagyobb számértékű);
– a III-as érintésvédelmi osztályú
füzérek névleges feszültsége,
amely általában 12 V vagy 24 V.

Adatok a csomagoláson
– a füzér típusjele, névleges
feszültsége és legnagyobb
névleges teljesítménye

Figyelmeztető feliratok a csomagoláson
– a fényforrás(oka)t nem szabad
addig eltávolítani vagy behelyezni,
amíg a füzér a hálózatra van
kapcsolva.
– a kiégett izzólámpát azonnal
ugyanolyan névleges feszültségű
és teljesítményű izzólámpára kell
kicserélni a túlmelegedés elkerülése
érdekében (csak sorosan kapcsolt
füzérek esetében).
– a csomagolódobozban lévő füzért
nem szabad a villamos hálózatra
kapcsolni.
– a füzér csak belső téri használatra
alkalmas (de csak akkor, ha
az említett IP44 vagy afölötti
számozású védettségi jelzés nincs
a füzéren feltüntetve).
– a füzért nem szabad másik füzérrel
villamosan összekapcsolni, ha
a füzért nem összekapcsolásra
tervezték.

Példa a feliratok elhelyezésére:
Ha a cserélhető fényforrások villamos adatait nem ismerjük, akkor nem tudunk megfelelő csereizzót vásárolni. Egy nem megfelelő izzóval pedig akár a füzér összes izzólámpáját kiégethetjük. Arra is figyeljünk, hogy az E5-ös és hasonló kis méretű, dugaszolható típusú lámpafoglalatokat tartalmazó füzérek esetében a füzér teljesítménye nem haladhatja meg az 50 W-ot.
A vezetékek megtekintésekor a következőket tartsuk szem előtt:
A belső téri használatra szánt füzérek esetében a következő jelzések lehetnek nyomtatva a vezetékre: H03VH7-6, H03VV-F, vagy H03VVH2-F.
A külső téri használatra szánt füzérek esetében a vezeték szigetelése csak gumi lehet, ezért az ilyen füzéreken az alábbi jelöléseket találhatjuk: H03RN-F, H05RNH2-F, vagy H05RN-F.
Az aláhúzott jelölések a sorosan kötött fényfüzéreken találhatók. Ezek a leggyakoribbak. Az említett jelzést általában a vezetők keresztmetszete követi, melynek néhány kivételtől eltekintve nem szabad 0,5 mm2-nél kisebbnek lennie. Legtöbbször azonban semmilyen jelölést nem látunk. A vezeték szigetelése még ebben az esetben is lehet megfelelő, ha annak átmérője ránézésre 2?2,5 mm. Kisebb átmérőjű vezeték csak transzformátorról üzemelő füzéreknél fogadható el.
A lámpafoglalatok szemrevételezésekor figyeljünk arra, hogy a vezeték bevezető részéből ne álljon ki semmilyen olyan fémrész, amely megérinthető, vagy amelyhez a fenyőfán lévő fémdíszek hozzáérhetnek.
Zárt fényfüzért csak összeszerelt állapotban vásároljunk. Ne próbáljuk meg magunk öszszeállítani, mert a nem megfelelő szigetelés életveszélyes lehet. A felületen sehol se álljanak ki csillogó fémrészek.

A fényfüzér elhelyezése
– A fényfüzér egyes lámpafoglalatai vagy izzói a fenyőfa ágaitól sugárirányban mindig kifelé álljanak. Ne felejtsük el, hogy a parányi izzólámpák fényét a megközelítőleg 1000-1500 °C-on izzó volfrámspirál termikus sugárzása adja. Elég egy apró gyártási hiba, és az izzó spirál az üveget is kiolvasztva kibújhat a lámpából. A fényfüzérek esetében az izzólámpák hőmérsékletét óvatosan kézzel is ellenőrizhetjük, hiszen az előírások szerint ezek a fényforrások a felerősítésükre szolgáló felületeket legfeljebb 90 °C-ra melegíthetik fel. Ha a fényforrás üzem közben még megfogható, akkor nem valószínű, hogy felgyújtja a karácsonyfát.
– A fényfüzér felhelyezésénél a fényforrások ne érjenek öszsze, és ne melegítsék egymást.
– A fényfüzér soha ne haladjon át csillagszóró vagy gyertya mellett.
– A vékony szálú fémdíszek felrakásánál kerüljük el, hogy a fémszálak bejussanak a lámpafoglalatok nyitottabb részeibe. Ilyen esetben ugyanis a füzér bekapcsolásakor – rázhat a karácsonyfa”.
– Ha a fényfüzért a csomagoláson lévő felirat szerint csak belső téri használatra ajánlják, óvjuk a fényfüzért a nedvességtől. Gondolunk itt a szobanövények díszítésére is. A lakásban lévő aljzatba csatlakoztatott fényfüzér egyetlen részét se tegyük ki ablakba vagy az erkélyre, még akkor sem, ha a fényfüzér törpefeszültségről üzemel. A vezetéken befolyó víz ugyanis nem látható, és a füzért kikapcsoló személy halálos áramütést kaphat.
– Ha a felhelyezés megkönynyítése céljából a füzér olyan csatlakozódugót tartalmaz, amely lehetővé teszi a füzér egyik végének leválasztását, ezt az eszközt védjük a szennyeződésektől, és a füzér felhelyezése után késedelem nélkül csatlakoztassuk a helyére. A kikapcsolás a csatlakozódugó kihúzásával történik.
Vigyázat! Az alábbi világítástechnikai eszközök nem fényfüzérek, hanem hordozható lámpatestek és azokra az előzőekben leírtak nem vonatkoznak.
Gyermekjátékhoz hasonló lámpatestek: közvetlenül hálózati feszültségről működő izzólámpákkal ezeket használni tilos.
Gyertyasoros lámpatestek: sorosan kötött fényforrásokat tartalmaznak, de merev tartószerkezetük miatt asztalra állíthatók.
Fényszálas műfenyők: kialakításuk ötletes, az áruk viszont magas, állékonyságuk és szerkezeti stabilitásuk kérdéses.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop