Sütés, főzés mikrohullámmal

Sütés, főzés mikrohullámmal

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A háztartásokban a mikrohullámú sütőt az ételmelegítés gyorsasága, hatékonysága hamar a legkedveltebb, leggyakrabban használt konyhai eszközök sorába emelte. És mindezen előnyök a mikrohullámnak köszönhetők.

 

 

A mikrohullámok, amelyek láthatatlanul melegítik fel ételeinket, ugyanolyan - közönséges" elektromágneses hullámok, mint a látható fény- vagy a láthatatlan rádióhullámok, a különbség a hullámhosszban rejlik.

 

A mikrók lelke a magnetron, egy különleges elektroncső, amely létrehozza a mikrohullámokat, és amelyek megfelelően irányítva jutnak a főzőtérbe, behatolnak az ételbe, mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat, mégpedig másodpercenként 2,5 milliárdszor.
A víz például, amely fontos alkotórésze élelmiszereinknek, igen jól fölmelegszik, miközben a jó minőségű üveg vagy porcelán nem. A mikrohullámú sugárzás nem épül be az ételbe, nem alakítja át a sejtek szerkezetét, így azokat nem károsítja. A mikrók működése a mikrohullámú sugárzásnak az élelmiszerekre kifejtett hőhatásán alapul. A sugarak 2-4 cm mélyen hatolnak az élelmiszer belsejébe, az ennél mélyebben fekvő részek azonban már nem a sugárzástól, hanem hővezetés útján melegszenek fel. (Ezért fontos a mikrózott ételek használati útmutató szerinti pihentetése, mivel így lesz egyenletesebb a hőeloszlás.)
Mivel a meleg közvetlenül az ételben keletkezik, ezért:
? általában folyadék nélkül vagy kevés folyadékkal, illetve zsír hozzáadásával készíthető el az étel mikrohullámmal;
? az olvasztás, felmelegítés, főzés gyorsabb, mint a hagyományos tűzhelyeken;
? az olyan tápanyagok, mint a vitaminok és az ásványi sók messzemenőkig megmaradnak;
? alig változik a tápanyagok természetes színe és saját íze.
A mikrohullámú sütők alapvetően kétféle csoportba sorolhatók: egyszerű és kombinált készülékek.
Az egyszerű mikrohullámú sütők, az olcsóbb árfekvésű szerkezetek alapvetően az ételek melegítésére, főzésére használhatók. A sültekre jellemző hatás valójában fűszerezéssel érhető el. Többnyire két elforgatható kezelőgombbal rendelkeznek, az egyik gomb a melegítési idő, a másik a mikrohullám teljesítményfokozatának beállítására szolgál. Erre a kategóriára a forgótányér és az ajtónyitásra felkapcsolódó belső világítás jellemző, de egyes modelleknél megtalálható a digitális kijelző és a funkciók elektronikus vezérlése is.
A kombinált mikrohullámú sütők már kiküszöbölik az egyszerű mikró fogyatékosságát, mivel nemcsak melegíteni, hanem sütni is tudnak. A hagyományos sütőhöz hasonlóan ugyanis a kombi mikrókban forró levegő vagy beépített grill segíti ételeink változatosabb, finomabb elkészítését.

n Melyiket válasszuk?
A mikrohullámú sütő kiválasztásakor a belső tér űrtartalmát jelző literszám az egyik legfontosabb adat. Egy-két fős háztartásokban a kisebb (17-20 liter), míg nagyobb családoknál a nagyobb űrtartalmú (25-35 liter) készülékek a jobban kihasználhatók. A literszám mellett érdemes figyelni a forgótányér átmérőjére is, mivel ez meghatározza a behelyezhető edény méreteit. A mikró beépíthetősége elsősorban az új konyhák kialakításakor vagy felújításakor jöhet szóba. A beépíthetőségre azonban rá kell kérdezni a forgalmazónál.
A szín kiválasztása a konyhai összkép kialakításakor lehet fontos. A mikrók jellemzően fehérek, de egyes márkák kínálatában található barna, zöld vagy fekete szín is, vagy a kifejezetten elegáns nemesacél kivitel.
A külső méretek az elhelyezés miatt fontosak. Jól, ha ezeket kb. 10 cm-es rátartással kezeljük, hiszen a kombi sütők működésük közben jelentős hőt termelnek.

n Adatok, szolgáltatások
A maximális teljesítményfelvétel elsősorban az otthoni villamos hálózat terhelhetősége miatt érdekes.
(Jó, ha tudjuk: 1000 watt villamos teljesítmény kb. 5 amperral terheli a hálózatot, tehát egy 2800 wattos teljesítményfelvételű mikrót csak akkor vigyünk haza, ha minimum 15 A-es a villanyóránk. Ha nem megfelelő a villanyóra terhelhetősége, a helyi áramszolgáltatónál kell kérni a cseréjét!) A leadott mikrohullámú teljesítmény a mikró - erejének" a mutatója.
Minél nagyobb a leadott teljesítmény, annál gyorsabb lesz a melegítés. Az érzékenyebb ételek elkészítésénél, de különösen a kiolvasztásnál hátrányos a - teljes energia" ételre gyakorolt hatása, ezért mindegyik készülék rendelkezik fokozatállítási lehetőségekkel.
Az egyenletes, gyors melegítésre számtalan célprogramot kínál a készülékek menüje. Figyelemre méltó az egyes márkák kínálatában megtalálható JET defrost program, amely a hagyományos kiolvasztásnál 7-szer nagyobb gyorsaságot jelent.
A vásárlásnál fontos szempont a névleges és a tényleges (mikrohullámú) teljesítmény aránya. Laikus számára úgy tűnhet, hogy minél nagyobb ez az arányszám, annál hatékonyabb a készülék. A valóságban azonban ennek a fordítottja igaz, mivel ez az arányszám nem más, mint a névleges teljesítmény osztva a mikrohullámú (output) teljesítménnyel.
Például, ha a névleges teljesítmény 1150 W, a mikrohullámú pedig 650 W, akkor az arányszám: 1,77.
Ha a névleges teljesítmény 1100 W, a mikrohullámú pedig 500 W, akkor az arányszám: 2,2.
Az arányszám tulajdonképpen a készülék hatékonyságát jelzi, vagyis azt, hogy a készülék drágábban vagy olcsóbban üzemel-e. A fenti példáink közül az 1,77-es arányszámú készülék a gazdaságosabb.
A mikrohullámú energia egyenletes elnyelődése érdekében a behelyezett élelmiszereket forgótányér forgatja. A kombinált mikrók esetében valósul meg valójában a sütés a beépített grill, vagy hőlégkavaró fűtőtestek segítségével. A kombi készülékekben ételeink ugyanúgy grillezhetők, süthetők, mintha az a hagyományos konyhai tűzhelyünk sütőjében történne.
A beépített grill fűtőtestek lehetnek kvarccsövek vagy hagyományos csőfűtőtestekből hajtogatottak. A felül elhelyezkedő grill fűtőbetét a használat után általában lehajtható, ez a sütéskor felfreccsenő szennyeződések tisztításakor rendkívül hasznos. A hőlégbefúvás (hőlégkavarás) a hátlap mögé beépített, koncentrikusan elhelyezett fűtőbetétet jelent, melynek hőjét egy, a mögötte elhelyezkedő ventilátor fújja be a sütőtérbe.
A legegyszerűbb kombi mikrók előlapján általában nem találunk digitális kijelzőt. Mivel sokan idegenkednek a bonyolultnak tűnő programozhatóságtól, ezért majdnem minden márka kínálatában megtalálhatók az igen egyszerűen, gyakorlatilag két-három mechanikus forgatógomb elforgatásával beállítható funkciók. Előnyük a kétségkívül egyszerű kezelés, hátrányuk viszont az elektronika lehetőségeinek elvesztése.
Az elektronikus programozhatóság ugyanis jelentősen bővíti a használhatóságot. Szinte lehetetlen számba venni a programozhatóságból adódó speciális szolgáltatásokat. Jellemzőek az automatikus, az élelmiszerek fajtájától és tömegétől függő ételkészítő programok, a késleltetett indítás, a gyorsprogramok, az egyéni igények szerinti programozhatóság, a véletlen bekapcsolást megakadályozó gyermekzár.

n Nagyon fontos a tisztaság
A hatékony működés és a megfelelő higiénia szempontjából fokozott figyelmet kell fordítani a tisztításra. A kifröccsent, ráégett szennyeződések beégést, de akár tüzet is eredményezhetnek, ha nem gondoskodunk a rendszeres tisztításról.
Ügyelni kell azonban arra, hogy nedvesség ne juthasson az elektromos részekhez.
Minden tisztítás során szigorúan be kell tartani a használati útmutató biztonsági és tisztítási előírásait.

n Felülvizsgálat évente
A mikrohullámú energia csak a sütőtéren belül hasznos és jótékony segítőtárs. Ezért fontos az ajtó sugárzásmentes zárásának évenkénti felülvizsgálata. A sugárzásmérést a kijelölt szervizek végzik. Az ajtó alatt keletkező páralecsapódás a működés természetes velejárója, és nem jelenti azt, hogy mikrohullám jut ki automatikusan a készülékből.

n Mikrózható edények
Táblázatunk segítséget ad az eszközök és az anyagok kiválasztásának megkönnyítéséhez és a biztonságos főzéshez.
Az egyéb (porcelán, műanyag stb.) edények használhatósága a következő egyszerű kísérlettel dönthető el:

? Helyezzük az üres edényt a mikróba, és tegyünk bele egy pohár vizet. (A víz azért szükséges, mert a mikrót tilos üresen működtetni.)
? Állítsuk be a legnagyobb teljesítményfokozatot, és 1 percig működtessük a mikrót. Az edény akkor megfelelő, ha a fala hideg vagy éppen csak langyos marad, miközben a víz az edény falánál magasabb hőmérsékletű.
Az edény anyaga mellett az alakja is számít a melegítés során. A kerek edények a legalkalmasabbak, a négyzet alakú edények sarkaiban az étel túlfőhet, mert több energia nyelődik el. A laposabb főzőedény alkalmasabb, mint a mély.
A műanyag és papíredények akkor használhatóak, ha elviselik a kb. 120 °C hőmérsékletet.
A fémedények (pl. lábas, serpenyő) tehát nem használhatók, ugyanígy a fémszegélyű vagy fémcsíkkal díszített edények (pl. aranyozott szegélyű porcelán tányér) sem, mert egyrészt a fémcsíkon keletkező ívkisülés miatt a magnetron károsodhat, másrészt a fémcsík elpárolog, így az edény is elveszíti esztétikai értékét.
A kisméretű alumíniumfólia azonban használható a túlfőzés megakadályozására (pl. a csirke szárnyainak, lábainak letakarására, a hal farkának beburkolására), de vigyáznunk kell, hogy az alumíniumfólia ne érjen a sütő falához. Kombi készülékben csak grillezéshez a fémedények használata megengedett.
Edényvásárlás előtt célszerű informálódni arról, hogy alkalmas-e a mikrohullámú sütőben való felhasználásra.

Néhány egyéb
fontos tudnivaló!
l Ha füstöt észlel, akkor azonnal kapcsolja ki a készüléket, húzza ki a csatlakozó dugót a konnektorból, de tartsa zárva az ajtót. A meggyulladt csomagolóanyag, illetve étel zárt ajtó esetén kialszik. Soha ne próbálja meg a meggyulladt anyagot vízzel eloltani.
l Ha sütés közben szikrázás tapasztalható, akkor azt fém, vagy a burkolásra használt alufólia sütőfalhoz érése okozza. Kapcsoljuk ki a mikrót, és keressük meg a szikrázás okát.
l Tilos letakarni a mikró szellőzőnyílásait, mert a készülék túlmelegedés miatt károsodik.
l Ha nincs tapasztalatunk a sütési időt illetően, akkor mindig a használati útmutatóban ajánlott kevesebb idő beállításával kezdjük. Az indokolatlanul hosszú sütés kiszárítja az ételt.
l A használatot követően ne felejtkezzünk el a készülék tisztításáról, majd hagyjuk a belsejét kiszáradni.
l Mindig tartsuk be a használati útmutató előírásait, hogy hosszú ideig hasznos segítőtársunk legyen a készülék.
l A 2003. november 22-től hatályos, az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet szerint a mikrohullámú sütők minimum 1 éves kötelező jótállással forgalmazhatók fogyasztói szerződés esetén.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.