Sütés, főzés mikrohullámmal

A háztartásokban a mikrohullámú sütőt az ételmelegítés gyorsasága, hatékonysága hamar a legkedveltebb, leggyakrabban használt konyhai eszközök sorába emelte. És mindezen előnyök a mikrohullámnak köszönhetők.

 

 

A mikrohullámok, amelyek láthatatlanul melegítik fel ételeinket, ugyanolyan – közönséges” elektromágneses hullámok, mint a látható fény- vagy a láthatatlan rádióhullámok, a különbség a hullámhosszban rejlik.

 

A mikrók lelke a magnetron, egy különleges elektroncső, amely létrehozza a mikrohullámokat, és amelyek megfelelően irányítva jutnak a főzőtérbe, behatolnak az ételbe, mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat, mégpedig másodpercenként 2,5 milliárdszor.
A víz például, amely fontos alkotórésze élelmiszereinknek, igen jól fölmelegszik, miközben a jó minőségű üveg vagy porcelán nem. A mikrohullámú sugárzás nem épül be az ételbe, nem alakítja át a sejtek szerkezetét, így azokat nem károsítja. A mikrók működése a mikrohullámú sugárzásnak az élelmiszerekre kifejtett hőhatásán alapul. A sugarak 2-4 cm mélyen hatolnak az élelmiszer belsejébe, az ennél mélyebben fekvő részek azonban már nem a sugárzástól, hanem hővezetés útján melegszenek fel. (Ezért fontos a mikrózott ételek használati útmutató szerinti pihentetése, mivel így lesz egyenletesebb a hőeloszlás.)
Mivel a meleg közvetlenül az ételben keletkezik, ezért:
? általában folyadék nélkül vagy kevés folyadékkal, illetve zsír hozzáadásával készíthető el az étel mikrohullámmal;
? az olvasztás, felmelegítés, főzés gyorsabb, mint a hagyományos tűzhelyeken;
? az olyan tápanyagok, mint a vitaminok és az ásványi sók messzemenőkig megmaradnak;
? alig változik a tápanyagok természetes színe és saját íze.
A mikrohullámú sütők alapvetően kétféle csoportba sorolhatók: egyszerű és kombinált készülékek.
Az egyszerű mikrohullámú sütők, az olcsóbb árfekvésű szerkezetek alapvetően az ételek melegítésére, főzésére használhatók. A sültekre jellemző hatás valójában fűszerezéssel érhető el. Többnyire két elforgatható kezelőgombbal rendelkeznek, az egyik gomb a melegítési idő, a másik a mikrohullám teljesítményfokozatának beállítására szolgál. Erre a kategóriára a forgótányér és az ajtónyitásra felkapcsolódó belső világítás jellemző, de egyes modelleknél megtalálható a digitális kijelző és a funkciók elektronikus vezérlése is.
A kombinált mikrohullámú sütők már kiküszöbölik az egyszerű mikró fogyatékosságát, mivel nemcsak melegíteni, hanem sütni is tudnak. A hagyományos sütőhöz hasonlóan ugyanis a kombi mikrókban forró levegő vagy beépített grill segíti ételeink változatosabb, finomabb elkészítését.

n Melyiket válasszuk?
A mikrohullámú sütő kiválasztásakor a belső tér űrtartalmát jelző literszám az egyik legfontosabb adat. Egy-két fős háztartásokban a kisebb (17-20 liter), míg nagyobb családoknál a nagyobb űrtartalmú (25-35 liter) készülékek a jobban kihasználhatók. A literszám mellett érdemes figyelni a forgótányér átmérőjére is, mivel ez meghatározza a behelyezhető edény méreteit. A mikró beépíthetősége elsősorban az új konyhák kialakításakor vagy felújításakor jöhet szóba. A beépíthetőségre azonban rá kell kérdezni a forgalmazónál.
A szín kiválasztása a konyhai összkép kialakításakor lehet fontos. A mikrók jellemzően fehérek, de egyes márkák kínálatában található barna, zöld vagy fekete szín is, vagy a kifejezetten elegáns nemesacél kivitel.
A külső méretek az elhelyezés miatt fontosak. Jól, ha ezeket kb. 10 cm-es rátartással kezeljük, hiszen a kombi sütők működésük közben jelentős hőt termelnek.

n Adatok, szolgáltatások
A maximális teljesítményfelvétel elsősorban az otthoni villamos hálózat terhelhetősége miatt érdekes.
(Jó, ha tudjuk: 1000 watt villamos teljesítmény kb. 5 amperral terheli a hálózatot, tehát egy 2800 wattos teljesítményfelvételű mikrót csak akkor vigyünk haza, ha minimum 15 A-es a villanyóránk. Ha nem megfelelő a villanyóra terhelhetősége, a helyi áramszolgáltatónál kell kérni a cseréjét!) A leadott mikrohullámú teljesítmény a mikró – erejének” a mutatója.
Minél nagyobb a leadott teljesítmény, annál gyorsabb lesz a melegítés. Az érzékenyebb ételek elkészítésénél, de különösen a kiolvasztásnál hátrányos a – teljes energia” ételre gyakorolt hatása, ezért mindegyik készülék rendelkezik fokozatállítási lehetőségekkel.
Az egyenletes, gyors melegítésre számtalan célprogramot kínál a készülékek menüje. Figyelemre méltó az egyes márkák kínálatában megtalálható JET defrost program, amely a hagyományos kiolvasztásnál 7-szer nagyobb gyorsaságot jelent.
A vásárlásnál fontos szempont a névleges és a tényleges (mikrohullámú) teljesítmény aránya. Laikus számára úgy tűnhet, hogy minél nagyobb ez az arányszám, annál hatékonyabb a készülék. A valóságban azonban ennek a fordítottja igaz, mivel ez az arányszám nem más, mint a névleges teljesítmény osztva a mikrohullámú (output) teljesítménnyel.
Például, ha a névleges teljesítmény 1150 W, a mikrohullámú pedig 650 W, akkor az arányszám: 1,77.
Ha a névleges teljesítmény 1100 W, a mikrohullámú pedig 500 W, akkor az arányszám: 2,2.
Az arányszám tulajdonképpen a készülék hatékonyságát jelzi, vagyis azt, hogy a készülék drágábban vagy olcsóbban üzemel-e. A fenti példáink közül az 1,77-es arányszámú készülék a gazdaságosabb.
A mikrohullámú energia egyenletes elnyelődése érdekében a behelyezett élelmiszereket forgótányér forgatja. A kombinált mikrók esetében valósul meg valójában a sütés a beépített grill, vagy hőlégkavaró fűtőtestek segítségével. A kombi készülékekben ételeink ugyanúgy grillezhetők, süthetők, mintha az a hagyományos konyhai tűzhelyünk sütőjében történne.
A beépített grill fűtőtestek lehetnek kvarccsövek vagy hagyományos csőfűtőtestekből hajtogatottak. A felül elhelyezkedő grill fűtőbetét a használat után általában lehajtható, ez a sütéskor felfreccsenő szennyeződések tisztításakor rendkívül hasznos. A hőlégbefúvás (hőlégkavarás) a hátlap mögé beépített, koncentrikusan elhelyezett fűtőbetétet jelent, melynek hőjét egy, a mögötte elhelyezkedő ventilátor fújja be a sütőtérbe.
A legegyszerűbb kombi mikrók előlapján általában nem találunk digitális kijelzőt. Mivel sokan idegenkednek a bonyolultnak tűnő programozhatóságtól, ezért majdnem minden márka kínálatában megtalálhatók az igen egyszerűen, gyakorlatilag két-három mechanikus forgatógomb elforgatásával beállítható funkciók. Előnyük a kétségkívül egyszerű kezelés, hátrányuk viszont az elektronika lehetőségeinek elvesztése.
Az elektronikus programozhatóság ugyanis jelentősen bővíti a használhatóságot. Szinte lehetetlen számba venni a programozhatóságból adódó speciális szolgáltatásokat. Jellemzőek az automatikus, az élelmiszerek fajtájától és tömegétől függő ételkészítő programok, a késleltetett indítás, a gyorsprogramok, az egyéni igények szerinti programozhatóság, a véletlen bekapcsolást megakadályozó gyermekzár.

n Nagyon fontos a tisztaság
A hatékony működés és a megfelelő higiénia szempontjából fokozott figyelmet kell fordítani a tisztításra. A kifröccsent, ráégett szennyeződések beégést, de akár tüzet is eredményezhetnek, ha nem gondoskodunk a rendszeres tisztításról.
Ügyelni kell azonban arra, hogy nedvesség ne juthasson az elektromos részekhez.
Minden tisztítás során szigorúan be kell tartani a használati útmutató biztonsági és tisztítási előírásait.

n Felülvizsgálat évente
A mikrohullámú energia csak a sütőtéren belül hasznos és jótékony segítőtárs. Ezért fontos az ajtó sugárzásmentes zárásának évenkénti felülvizsgálata. A sugárzásmérést a kijelölt szervizek végzik. Az ajtó alatt keletkező páralecsapódás a működés természetes velejárója, és nem jelenti azt, hogy mikrohullám jut ki automatikusan a készülékből.

n Mikrózható edények
Táblázatunk segítséget ad az eszközök és az anyagok kiválasztásának megkönnyítéséhez és a biztonságos főzéshez.
Az egyéb (porcelán, műanyag stb.) edények használhatósága a következő egyszerű kísérlettel dönthető el:

? Helyezzük az üres edényt a mikróba, és tegyünk bele egy pohár vizet. (A víz azért szükséges, mert a mikrót tilos üresen működtetni.)
? Állítsuk be a legnagyobb teljesítményfokozatot, és 1 percig működtessük a mikrót. Az edény akkor megfelelő, ha a fala hideg vagy éppen csak langyos marad, miközben a víz az edény falánál magasabb hőmérsékletű.
Az edény anyaga mellett az alakja is számít a melegítés során. A kerek edények a legalkalmasabbak, a négyzet alakú edények sarkaiban az étel túlfőhet, mert több energia nyelődik el. A laposabb főzőedény alkalmasabb, mint a mély.
A műanyag és papíredények akkor használhatóak, ha elviselik a kb. 120 °C hőmérsékletet.
A fémedények (pl. lábas, serpenyő) tehát nem használhatók, ugyanígy a fémszegélyű vagy fémcsíkkal díszített edények (pl. aranyozott szegélyű porcelán tányér) sem, mert egyrészt a fémcsíkon keletkező ívkisülés miatt a magnetron károsodhat, másrészt a fémcsík elpárolog, így az edény is elveszíti esztétikai értékét.
A kisméretű alumíniumfólia azonban használható a túlfőzés megakadályozására (pl. a csirke szárnyainak, lábainak letakarására, a hal farkának beburkolására), de vigyáznunk kell, hogy az alumíniumfólia ne érjen a sütő falához. Kombi készülékben csak grillezéshez a fémedények használata megengedett.
Edényvásárlás előtt célszerű informálódni arról, hogy alkalmas-e a mikrohullámú sütőben való felhasználásra.

Néhány egyéb
fontos tudnivaló!
l Ha füstöt észlel, akkor azonnal kapcsolja ki a készüléket, húzza ki a csatlakozó dugót a konnektorból, de tartsa zárva az ajtót. A meggyulladt csomagolóanyag, illetve étel zárt ajtó esetén kialszik. Soha ne próbálja meg a meggyulladt anyagot vízzel eloltani.
l Ha sütés közben szikrázás tapasztalható, akkor azt fém, vagy a burkolásra használt alufólia sütőfalhoz érése okozza. Kapcsoljuk ki a mikrót, és keressük meg a szikrázás okát.
l Tilos letakarni a mikró szellőzőnyílásait, mert a készülék túlmelegedés miatt károsodik.
l Ha nincs tapasztalatunk a sütési időt illetően, akkor mindig a használati útmutatóban ajánlott kevesebb idő beállításával kezdjük. Az indokolatlanul hosszú sütés kiszárítja az ételt.
l A használatot követően ne felejtkezzünk el a készülék tisztításáról, majd hagyjuk a belsejét kiszáradni.
l Mindig tartsuk be a használati útmutató előírásait, hogy hosszú ideig hasznos segítőtársunk legyen a készülék.
l A 2003. november 22-től hatályos, az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet szerint a mikrohullámú sütők minimum 1 éves kötelező jótállással forgalmazhatók fogyasztói szerződés esetén.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop