Fényes találmány, a LED

Fényes találmány, a LED

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az izzólámpát több mint 150 éve találták fel, és azóta tudjuk az elektromos energiát világításra is használni. A világítótestek az eltelt idő alatt hatalmas technikai fejlődésen mentek keresztül, és ez a fejlődés napjainkban is töretlen.

 

 

A fényforrásokat két nagy csoportba soroljuk a fény keletkezése szerint:

 

Az égők és izzók esetében az áramot wolfram huzalon vagy spirálon vezetjük keresztül, ami aztán izzásba jön, és fényt bocsát ki. Az égő élettartamát az izzószál anyagának, méretének, és a töltőgáz összetételének megválasztásával tudták növelni.

 

A jó égők élettartama ma már eléri az 1000-2000 üzemórát. Hatásfokuk is folyamatosan emelkedett, különösen a halogénlámpák megjelenése hozott jelentős fejlődést.

 

A lumineszcens elven működő világítótestekben a gázrészecskék gerjesztett állapotba kerülnek, majd energiájukat sugárzás formájában adják le, amit a fénycső belső oldalán lévő réteg látható fénnyé alakít. Hasonló elven működnek a nagynyomású kisülőlámpák. A fejlődés ezen a téren sem állt meg, legújabb képviselőjük a kompakt fénycső. Előnye a hosszú élettartam, a magas hatásfok, hátránya a „hideg fény“, és a bonyolultabb szerkezet: működésükhöz elektronika szükséges.

A fénykibocsátó dióda
Ebbe a nagy csoportba tartozik cikkünk témája, a fénykibocsátó dióda, röviden LED. Nevét az angol kifejezés rövidítése alapján kapta: Light Emitting Diode. Belsejében a két vezeték a félvezető szilicium lapkára van kötve, a fény az átlátszó, esetenként színezett műanyag lencsén keresztül távozik. A félvezető lapka anyagát úgy állítják össze, hogy az elektromos energia nem hő, hanem fény (foton) formájában távozik. A LED színét, fényerejét szintén a félvezető anyag „szennyezésével“ lehet befolyásolni. A jelenség hideg fény, hőfejlődéssel nem jár. Egy kevés hő mégis keletkezik, mert a lapkának van ellenállása, és áram hatására egy kevés energia hővé alakul.
A tudósok a félvezető eszközök kutatása során, az 1960-as évek elején fedezték fel a LED-et. Eleinte csak jelzőfényként és háttérvilágításként használták, a kicsi izzólámpákat váltották ki velük. A technológia igen gyorsan fejlődik, és ahogy a LED-ek fényereje és hatásfoka növekszik, egyre újabb alkalmazásokban kap szerepet. Az előrejelzések szerint a LED-es világítótestek hatásfoka soha nem látott mértékben emelkedik, és így egyre több helyről kiszorítja majd a hagyományos égőket és a fénycsöveket.

A zseblámpától a jelzőfényig
A LED-del működő lámpák kis méretük, alacsony energiaigényük miatt először a hordozható eszközök, a zseblámpák frontján jelentek meg. Az izzólámpás megoldással összehasonlítva szembeötlő a kicsi méret, a nagy fényerő, a hosszú élettartam, ami nem csak az elemekre vonatkozik, hanem a fényforrásra is. Nem ritka az 50-100 ezer üzemóra. A nagyobb fényerő könynyen megoldható: a lámpát több LED-del készítik, szinte azonos méretben. 3-20 LED-del megsokszorozható a fényerő. A LED-eket szorosan egymás mellé helyezhetik, az alacsony hőtermelődés miatt nincs szükség szellőztető légrésre.
A másik speciális terület az autólámpa. Eleinte csak a jelzőfények (index, féklámpa, helyzetjelző) kiváltására készültek egy, vagy több színes LED-et tartalmazó termékek, illetve a belső világítást, a műszerfal megvilágítását oldották meg LED-ekkel.
A lámpatestek kialakítása azonos a régi izzókéval, a LED-ek az izzók számára kialakított foglalatba egyszerűen behelyezhetők. A működtető feszültség is azonos, a gépkocsin semmilyen átalakítást nem kell elvégezni. Az ismert előnyök - kicsi méret, kicsi energiaigény, hosszú élettartam - mellett újabbak jelentkeztek: a LED műanyagból készül, a mechanikai igénybevételnek sokkal jobban ellenáll, mint az üvegbúrás izzó. Manapság már fényszórókat, ködlámpákat is gyártanak felhasználásával, sőt az új technológia új lehetőségeket kínál a járművek formatervezőinek. A kizárólag LED technikán alapuló fényszórórendszer segítségével megoldható a mechanikus alkatrészek nélkül működő dinamikus kanyarvilágítás. A közlekedési jelzőlámpák és közlekedésirányító berendezések területén is alkalmaznak LED-eket. A felmerülő igények teljes skálájára van megoldás, beleértve az útburkolatba épített vezetőfényeket, a jelzőlámpák fényerősség-szabályozását, a magas fényerőt, és mindezt a leggazdaságosabb energiafelhasználással.

LED-fal, fényújság
A számítástechnikai termékek körében is terjed a LED-ek alkalmazása. A gyártók új kijelzőkkel rendelkező notebookkal, PDA-val, monitorral jelentkeznek a piacon, amelyek már LED-es technológiát alkalmaznak a háttérvilágításhoz. Ennek köszönhetően a kontrasztarány és a fénysűrűség (luminance) javul, a kijelző válaszideje rövidebb, energiafelhasználása csökken, vékonyabb és könnyebb kijelzők készíthetők. (A kijelzők „vastagsága“ mindössze 2,5 milliméter, a 10,4 colos kijelző súlya csak 120 gramm.) A kültéri és beltéri eseményeket manapság a legújabb technikával, a LED-falakkal varázsolják különlegessé és emlékezetessé. A moduláris szerkezetnek köszönhetően több méretben is gyorsan felépíthető, a kép felülete akár 42 m2 is lehet. Megjeleníthető rajta 4:3-as képarányú tévéfilm, vagy akár 16:9-es DVD-film.
Kiváló eszköz információközlésre, mozgókép kivetítésére és hirdetési célokra is tökéletes megoldást jelent, használható sportpályák, sportcsarnokok aktív palánkjaként. Az óriási LED falat 140 %-os oldallátószögben is lehet nézni, ami a nézőközönség minden tagjának tökéletes képet nyújt. Az információközlésre, reklámcélokra már régebben is alkalmazták a LED-es fényújságokat.

LED-es világítás otthon
A lakásvilágítás terén is helyet követelnek maguknak a LED-ek. Megjelentek a normál és a mignon foglalatba, az izzólámpák helyére becsavarható, összetett LED-es világítótestek. Ezek a szabványos 230 voltos hálózatról működnek, de kapható a 12 voltos halogénizzók helyére rakható kivitel is. A fehér fényűek mellett kék, sárga, piros és kevert színűek is kaphatók, sőt, változtatható színű is forgalomban van, különleges fényhatások vagy hangulatvilágítás céljára.
A LED a kapcsolgatásra sem érzékeny, ki- és bekapcsolása, a fényerő folyamatos szabályozása könnyen megoldható. Kicsi méretük, elenyésző hőtermelésük lehetővé teszi mennyezetbe, falba, sőt, padlóba szerelhető lámpatestek kialakítását is.
A vízálló és időjárásálló kivitelben készült lámpatesteket kültéri felhasználásra szánták. A kerti lámpák kis energiafogyasztásuknak köszönhetően napelemmel töltött akkumulátorról üzemeltethetők. Az elektronika sötétedéskor automatikusan bekapcsolja a világítást, napközben pedig kikapcsolja, és gondoskodik az akkumulátorok feltöltéséről.

Beszéljünk az áráról!
A LED-es világítótestek rohamos terjedését egyedül magas áruk gátolja. Jelenleg egy foglalatba csavarható LED-lámpa 1200-3000 forintba kerül, teljesítménye és egyéb szolgáltatásaitól függően. A LED-es lámpatestek ára 10-30 ezer forint, és e fölött van. A magas ár ellenére egyre terjed felhasználásuk.
Egyszerű számítással azonban igazolható, hogy hosszú távon gazdaságos lehet ilyen eszközök használata. Az alacsony fogyasztás, a hosszú élettartam, a szerelési, kezelési költségek drasztikus csökkenése kompenzálja a jelenleg még magas árat. A technológia fejlődése sem állt meg, és a tömeggyártás beindulása után, az igények növekedésével majd az ára is csökkenni fog korunk fényes találmányának, a LED-nek.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}