Fényes találmány, a LED

Fényes találmány, a LED

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az izzólámpát több mint 150 éve találták fel, és azóta tudjuk az elektromos energiát világításra is használni. A világítótestek az eltelt idő alatt hatalmas technikai fejlődésen mentek keresztül, és ez a fejlődés napjainkban is töretlen.

 

 

A fényforrásokat két nagy csoportba soroljuk a fény keletkezése szerint:

 

Az égők és izzók esetében az áramot wolfram huzalon vagy spirálon vezetjük keresztül, ami aztán izzásba jön, és fényt bocsát ki. Az égő élettartamát az izzószál anyagának, méretének, és a töltőgáz összetételének megválasztásával tudták növelni.

 

A jó égők élettartama ma már eléri az 1000-2000 üzemórát. Hatásfokuk is folyamatosan emelkedett, különösen a halogénlámpák megjelenése hozott jelentős fejlődést.

 

A lumineszcens elven működő világítótestekben a gázrészecskék gerjesztett állapotba kerülnek, majd energiájukat sugárzás formájában adják le, amit a fénycső belső oldalán lévő réteg látható fénnyé alakít. Hasonló elven működnek a nagynyomású kisülőlámpák. A fejlődés ezen a téren sem állt meg, legújabb képviselőjük a kompakt fénycső. Előnye a hosszú élettartam, a magas hatásfok, hátránya a „hideg fény“, és a bonyolultabb szerkezet: működésükhöz elektronika szükséges.

A fénykibocsátó dióda
Ebbe a nagy csoportba tartozik cikkünk témája, a fénykibocsátó dióda, röviden LED. Nevét az angol kifejezés rövidítése alapján kapta: Light Emitting Diode. Belsejében a két vezeték a félvezető szilicium lapkára van kötve, a fény az átlátszó, esetenként színezett műanyag lencsén keresztül távozik. A félvezető lapka anyagát úgy állítják össze, hogy az elektromos energia nem hő, hanem fény (foton) formájában távozik. A LED színét, fényerejét szintén a félvezető anyag „szennyezésével“ lehet befolyásolni. A jelenség hideg fény, hőfejlődéssel nem jár. Egy kevés hő mégis keletkezik, mert a lapkának van ellenállása, és áram hatására egy kevés energia hővé alakul.
A tudósok a félvezető eszközök kutatása során, az 1960-as évek elején fedezték fel a LED-et. Eleinte csak jelzőfényként és háttérvilágításként használták, a kicsi izzólámpákat váltották ki velük. A technológia igen gyorsan fejlődik, és ahogy a LED-ek fényereje és hatásfoka növekszik, egyre újabb alkalmazásokban kap szerepet. Az előrejelzések szerint a LED-es világítótestek hatásfoka soha nem látott mértékben emelkedik, és így egyre több helyről kiszorítja majd a hagyományos égőket és a fénycsöveket.

A zseblámpától a jelzőfényig
A LED-del működő lámpák kis méretük, alacsony energiaigényük miatt először a hordozható eszközök, a zseblámpák frontján jelentek meg. Az izzólámpás megoldással összehasonlítva szembeötlő a kicsi méret, a nagy fényerő, a hosszú élettartam, ami nem csak az elemekre vonatkozik, hanem a fényforrásra is. Nem ritka az 50-100 ezer üzemóra. A nagyobb fényerő könynyen megoldható: a lámpát több LED-del készítik, szinte azonos méretben. 3-20 LED-del megsokszorozható a fényerő. A LED-eket szorosan egymás mellé helyezhetik, az alacsony hőtermelődés miatt nincs szükség szellőztető légrésre.
A másik speciális terület az autólámpa. Eleinte csak a jelzőfények (index, féklámpa, helyzetjelző) kiváltására készültek egy, vagy több színes LED-et tartalmazó termékek, illetve a belső világítást, a műszerfal megvilágítását oldották meg LED-ekkel.
A lámpatestek kialakítása azonos a régi izzókéval, a LED-ek az izzók számára kialakított foglalatba egyszerűen behelyezhetők. A működtető feszültség is azonos, a gépkocsin semmilyen átalakítást nem kell elvégezni. Az ismert előnyök - kicsi méret, kicsi energiaigény, hosszú élettartam - mellett újabbak jelentkeztek: a LED műanyagból készül, a mechanikai igénybevételnek sokkal jobban ellenáll, mint az üvegbúrás izzó. Manapság már fényszórókat, ködlámpákat is gyártanak felhasználásával, sőt az új technológia új lehetőségeket kínál a járművek formatervezőinek. A kizárólag LED technikán alapuló fényszórórendszer segítségével megoldható a mechanikus alkatrészek nélkül működő dinamikus kanyarvilágítás. A közlekedési jelzőlámpák és közlekedésirányító berendezések területén is alkalmaznak LED-eket. A felmerülő igények teljes skálájára van megoldás, beleértve az útburkolatba épített vezetőfényeket, a jelzőlámpák fényerősség-szabályozását, a magas fényerőt, és mindezt a leggazdaságosabb energiafelhasználással.

LED-fal, fényújság
A számítástechnikai termékek körében is terjed a LED-ek alkalmazása. A gyártók új kijelzőkkel rendelkező notebookkal, PDA-val, monitorral jelentkeznek a piacon, amelyek már LED-es technológiát alkalmaznak a háttérvilágításhoz. Ennek köszönhetően a kontrasztarány és a fénysűrűség (luminance) javul, a kijelző válaszideje rövidebb, energiafelhasználása csökken, vékonyabb és könnyebb kijelzők készíthetők. (A kijelzők „vastagsága“ mindössze 2,5 milliméter, a 10,4 colos kijelző súlya csak 120 gramm.) A kültéri és beltéri eseményeket manapság a legújabb technikával, a LED-falakkal varázsolják különlegessé és emlékezetessé. A moduláris szerkezetnek köszönhetően több méretben is gyorsan felépíthető, a kép felülete akár 42 m2 is lehet. Megjeleníthető rajta 4:3-as képarányú tévéfilm, vagy akár 16:9-es DVD-film.
Kiváló eszköz információközlésre, mozgókép kivetítésére és hirdetési célokra is tökéletes megoldást jelent, használható sportpályák, sportcsarnokok aktív palánkjaként. Az óriási LED falat 140 %-os oldallátószögben is lehet nézni, ami a nézőközönség minden tagjának tökéletes képet nyújt. Az információközlésre, reklámcélokra már régebben is alkalmazták a LED-es fényújságokat.

LED-es világítás otthon
A lakásvilágítás terén is helyet követelnek maguknak a LED-ek. Megjelentek a normál és a mignon foglalatba, az izzólámpák helyére becsavarható, összetett LED-es világítótestek. Ezek a szabványos 230 voltos hálózatról működnek, de kapható a 12 voltos halogénizzók helyére rakható kivitel is. A fehér fényűek mellett kék, sárga, piros és kevert színűek is kaphatók, sőt, változtatható színű is forgalomban van, különleges fényhatások vagy hangulatvilágítás céljára.
A LED a kapcsolgatásra sem érzékeny, ki- és bekapcsolása, a fényerő folyamatos szabályozása könnyen megoldható. Kicsi méretük, elenyésző hőtermelésük lehetővé teszi mennyezetbe, falba, sőt, padlóba szerelhető lámpatestek kialakítását is.
A vízálló és időjárásálló kivitelben készült lámpatesteket kültéri felhasználásra szánták. A kerti lámpák kis energiafogyasztásuknak köszönhetően napelemmel töltött akkumulátorról üzemeltethetők. Az elektronika sötétedéskor automatikusan bekapcsolja a világítást, napközben pedig kikapcsolja, és gondoskodik az akkumulátorok feltöltéséről.

Beszéljünk az áráról!
A LED-es világítótestek rohamos terjedését egyedül magas áruk gátolja. Jelenleg egy foglalatba csavarható LED-lámpa 1200-3000 forintba kerül, teljesítménye és egyéb szolgáltatásaitól függően. A LED-es lámpatestek ára 10-30 ezer forint, és e fölött van. A magas ár ellenére egyre terjed felhasználásuk.
Egyszerű számítással azonban igazolható, hogy hosszú távon gazdaságos lehet ilyen eszközök használata. Az alacsony fogyasztás, a hosszú élettartam, a szerelési, kezelési költségek drasztikus csökkenése kompenzálja a jelenleg még magas árat. A technológia fejlődése sem állt meg, és a tömeggyártás beindulása után, az igények növekedésével majd az ára is csökkenni fog korunk fényes találmányának, a LED-nek.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}