Vörös és fekete minden szinten

Orosz Györgyi a Magyar Televízió Pulitzer-Emlékdíjas ESTE című műsorának szerkesztőségvezető-helyettese. Azok közé tartozik, akik nap mint nap a színfalak mögött fáradoznak azon, hogy a nézők ne csak a világ eseményeiről értesüljenek, hanem értsék az összefüggéseket, és ismerjék a közbeszédben forgó ügyek hátterét is. Kedves, magával ragadó személyiség. Szereti az igényes tárgyakat, imádja Párizst, ahol néhány évig élt is. Új otthonának íze is – ahová néhány hónapja költözött be kisfiával – erre az időszakra emlékeztet.

 

 

Nagy belmagasság, ötletekben bővelkedő megoldások, valamint piros, sárga, fekete és fehér színek uralják a kétszintes otthont. A berendezés a modern és az art deco keveréke, ám a bútorok együttes hatása mérhetetlen harmóniát sugároz. Az emeletre vezető lépcső a régi gyárépületekben kialakított úgynevezett loftok világát idézi, szín- és formavilágával meghatározó része a belső térnek.

 

Györgyi a lakásra hosszas keresés után talált rá. Pontos elképzelése volt, hogy valójában mire is vágyódik. Mivel előző otthonukat kinőtték, lépniük kellett, tehát egy éven át nap mint nap böngészte az újsághirdetéseket, hátha talál a tucatnyi eladó ingatlan között egy kedvére valót. Szerette volna, hogy új otthonuk csendes, déli fekvésű legyen, és méretes terasszal bírjon, ahová jólesik majd egy csésze kávéval kiülni. Szinte már a határán volt, hogy feladja a keresést, amikor megakadt a szeme egy frappáns hirdetésen. Kiderült, hogy már régóta eladásra kínálták az ingatlant, és az előző hirdetéseket már olvasta is, de azok annyira érdektelenek voltak, hogy nem keltették fel a figyelmét. Amikor megnézte a lakást, azonnal beleszeretett. Budán, egy 1911-ben épült villában talált rá, amely ugyan nyugati fekvésű és nincs terasza, ám külön kis kertrész tartozik hozzá.

 

Huszonnégy óra leforgása alatt megmutatta mindenkinek, akiknek adott a véleményére: fiának, két barátjának, és természetesen Erős András műszaki tervezőnek is, akiknek hozzájárulása nélkül nem vásárol lakást.

 

A lakás alsó szintjét eredetileg szűk előszoba, kicsiny fürdőszoba, parányi konyha, és egy nagyobbacska szoba foglalta el. Györgyi lebontatta az összes válaszfalat, eggyé olvasztva a teret. Bátorság és vállalkozó kedv kellett hozzá, de meglett a gyümölcse.

 

Az eredeti szecessziós ablakokat és az art deco jegyében készített tolóablakokat a helyükön hagyták, ezek a békebeli világ igényességét és stílusát idézik, ráadásul a napfény egész nap átjárja a lakást. Az alsó szinten a nappali, az étkező és a konyha egy térbe került. Ez utóbbit amolyan szigetként alakították ki, ezáltal izgalmas részévé vált a lakásnak. Ha pedig nagyobb baráti társaság érkezik, akkor funkciót vált, és pultként szolgálja a támaszkodó vendégeket. A Györgyi által egyedileg tervezett konyhabútor Kiss László asztalosmester keze munkáját dicséri. A konyhasziget uralkodó alkotói az öreg cseresznyefa és a króm, ennek összhangját nagyon jól sikerült eltalálni.

 

Az emeletre vezető lépcső fehér színe és zöld filcborítása komoly kihívást jelentett. Végül az egyik kedves barátnő ötlete volt, hogy a napjainkban oly divatos „gyárlakásokat” idézően fessék az egész vas építményt feketére. Az ötlet zseniálisnak bizonyult, olyannyira, hogy nemcsak a háziak barátkoztak meg a lépcső jelenlétével, de az az új stílusba öltöztetve, szerkezetileg fontos része a lakásnak.

 

Az emeleti szintet az előző tulajdonosok a villa padlásterében alakították ki. A lépcsőn felérve eredetileg egy jókora holt térből nyíltak a hálószobák. Ez a kihasználatlan tér lehetővé tette, hogy az alsó szintről felkerüljön a fürdőszoba, amely így a privát szféra szerves részévé lépett elő. Színvilágát a fekete vaslépcső, valamint a fehér ablakok határozták meg. Györgyi úgy döntött, hogy az emeletre is felhozza ezt a két színt, és a klasszikus fekete-fehér csempéket választja, részben modern „hangszerelésben”.

 

Mivel a sárga falakat Györgyi túl egyhangúnak találta, ismét szabadjára engedte kreativitását és fantáziáját, és egyedi angolvörösre kikevert festékből váltakozó szélességű sávokat vitt fel a nappali és az étkező falára. Ezen a felületen Robert Doisneau francia fotóművész, illetve a kisfia, Dávid által Párizsban készített fotográfiák sorakoznak egymás mellett. Nagyvilági és meghitt családi fotók a falakon, s ugyanilyen hangulat a négy fal között. Jó itt lenni.

 

 

Akik a nívót garantálták:

Falfesték:
Színes falfelületek: Feelings Interior Paint
Színkártya a színkeveréshez: Symphony

TIKKURILA KFT.
1097 Budapest, Ecseri út 14-16.
Tikkurila Mintabolt: H-P: 8 – 16 h
Ügyfélszolgálat: 40/ 200 701
Web: www.tikkurila.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop