Utazás - utólag kár okosnak lenni

Utazás - utólag kár okosnak lenni

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az utazási irodák kedvezőbbnél kedvezőbb feltételekkel hirdetik a világ legkülönbözőbb pontjaira szóló utazásokat. Ahhoz, hogy az általunk - esetleg hónapokkal előre - kiválasztott, lefoglalt és pontosan megtervezett nyaralásba ne csúszhasson olyan hiba, amely miatti bosszankodást megfelelő körültekintéssel elkerülhettük volna, érdemes megfontolni az alábbiakat.

 

 

Legtöbbünknek - amellett, hogy dédelgetett utazási álmaink valóra váljanak - a legfontosabb tényező talán az ár. Ezzel kapcsolatban lássunk néhány fontos tudnivalót. Előfordulhat, hogy csak a szerződés megkötésekor szembesülünk azzal, hogy az általunk kiválasztott, és pénztárcánknak is megfelelő utazás nem is annyiba kerül, mint amennyi a hirdetésben szerepel. A részvételi díjon felül további pluszköltségek merülnek fel: pl. repülőtéri illeték, vízumdíj, különböző felárak, esetleg a biztosítás. Elég nehéz tehát úgy kalkulálni, hogy eleinte a teljes összegnek csupán egy töredékét ismerhetjük meg... Az utazási irodák arra hivatkoznak, hogy ők sem tudják előre, milyen mértékűek lesznek ezek a díjak, mivel a repülőtéri illeték folyamatosan változik, a biztosítás összege attól függ, melyik biztosítónál kötjük, és a felárak szintén csak később - a szolgáltatás pontos meghatározását követően - állapíthatók meg. Ahhoz, hogy ne érjen bennünket az a kellemetlen meglepetés, hogy az eredetileg megadott összegnek majd a dupláját kell kifizetni, érdemes személyesen felkeresni az irodát és tájékozódni arról, milyen nagyságrendű pluszköltségekre számíthatunk.

 


Katalógust - elejétől a végéig

Ha egy katalógusban megtetszik egy út, ne felejtsünk el a füzet elejére, vagy végére lapozni, és figyelmesen elolvasni a hasznos tudnivalók, tanácsok címszavak alatt található rövid tájékoztatót. Itt olyan lényeges információkra lelhetünk, mint például a katalógusban alkalmazott csillag, vagy egyéb, a szálloda besorolására vonatkozó jelzések, illetve, hogy ezek megfelelnek-e a magyar követelményeknek. Tájékozódhatunk továbbá arról is, hogyan lehet jelentkezni a fakultatív programokra, vagy milyen módon történik a fizetés, esetleg csoportos utak indításához meghatároznak-e minimális létszámot. Több kiadványban itt írnak az adott országra jellemző közlekedési és egyéb szokásokról, éghajlatról, vízumkötelezettségről.

Mikor emelkedhet az ár?

Miután kellően beleéltük magunkat az utazásba, alapvető fontosságú - semmiképpen sem elhanyagolható - feladat az adott utazási iroda általános szerződési feltételeinek figyelmes, pontról pontra történő elolvasása. Ha valami nem világos, kérdezzünk rá, még a szerződés aláírását megelőzően!
Persze, ha minden jól alakul, felesleges elolvasni - mint ahogy biztosítást kötni is pénzkidobás -, de a mondás szerint is, jobb félni, mint megijedni!.
Az általános szerződési feltételekből nem csak az utazási szerződésből eredő jogainkat ismerjük meg, hanem számos olyan kérdésre is választ kaphatunk, amelyek fel sem merülnének bennünk, és csak akkor foglalkoztatnak, amikor már megtörtént a baj. Nézzük, mi a helyzet például akkor, ha elutazásunk előtt a forint árfolyama romlik, és az utazási iroda erre hivatkozva díjemelést alkalmaz. Az elmúlt évben, a nyári főszezon során nagyon sok panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatóságokhoz azzal kapcsolatban, hogy az utazási iroda felemelte a részvételi díj összegét a kerozin árának emelkedése, más esetekben a forint devizaárfolyamának romlása miatt. Ha figyelmesen elolvastuk az általános szerződési feltételeket, biztosan eszünkbe jut, hogy volt benne szó az áremeléssel kapcsolatban.
Az utazási és utazást közvetítő szerződésről szóló kormányrendelet szerint:
Az utazási szerződésben meghatározott díjak nem emelhetők, kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről a szerződés rendelkezik. A díj emelésére kizárólag a közlekedési költségek nemzetközi egyezményen alapuló díjszabási vagy hatósági árának változása miatt, továbbá egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték, valamint a szolgáltatóval kötött szerződésben szereplő deviza forintárfolyamának időközi változása miatt kerülhet sor. A díjemelés mértékének arányosnak kell lennie a költségek emelkedésének mértékével. A díjemelés indokát az utassal írásban közölni kell.
Az utazási szerződésben meghatározott díjak összege az indulást megelőző 20 napon belül az 1. bekezdésben meghatározott okból sem emelhető. A fentiek értelmében a tájékoztató füzetben feltüntetett díj emelésére az utazási irodának az alábbi esetekben van lehetősége:
- még az utazási szerződés megkötését megelőzően módosíthat a tájékoztatóban szereplő árakon, azonban az utazási szerződésnek már a módosított árat kell tartalmaznia,
- az utazási szerződés megkötését követően a díjemelés csak akkor lehetséges, ha a szerződésben az utazási vállalkozó fenntartja magának ezt a jogot, de ilyen esetben is csak a kormányrendeletben felsorolt három esetben, és csak az utazás megkezdését megelőző 20. napon kívül.
A fenti panaszokra tehát a válasz a következő:
Az árfolyamváltozás jogcímén érvényesített áremelésre az utazási vállalkozónak lehetősége van az utazás megkezdését megelőző 20. napig, amennyiben a díjváltoztatás jogát a szerződésben fenntartotta.
A kerozin árának változása miatt viszont egyáltalán nem jogosult árat emelni az utazási szerződés megkötését követően, tekintettel arra, hogy a kerozin ára nem hatóságilag szabályozott, és annak mértére vonatkozó nemzetközi egyezmény nem létezik.

A szó elszáll...

A szerződéskötést és az elutazást megelőző óvintézkedések után nézzük, melyek azok a leggyakoribb problémák, amelyek az utazás során adódhatnak.
Sokszor kifogásolják a fogyasztók, hogy a szálloda nem felel meg a szerződésben foglaltaknak. Ilyen esetben az első teendőnk az legyen, hogy az utaskísérővel, vagy az utazási iroda helyszíni képviselőjével jegyzőkönyvet vetetünk fel, és azt aláíratjuk vele. Legjobb, ha még az elutazás előtt megkérdezzük és tisztázzuk, hogy pontosan kihez fordulhatunk, ha problémánk van. Mindenre persze nem lehet felkészülni, de fontos, hogy ne csak saját hibánkból tanuljunk, hiszen minden a mi pihenésünkre, illetve zsebünkre megy. A hazautazást követően lehetőségünk van az utazási irodával szemben a hibás teljesítésből eredő igényeink (pl. részvételi díj arányos részének visszafizetése) érvényesítésére. Ehhez a helyszínen felvett jegyzőkönyv fontos bizonyítékul szolgál.
Abban az esetben, ha a szállodában valamilyen - az utazási szerződésben biztosított - szolgáltatást nem tudunk igénybe venni, az ebből eredő igényünket az utazási iroda felé is érvényesíthetjük, mivel az utazási iroda felelős a szerződés teljesítéséhez igénybe vett közreműködőjének magatartásáért. Sokszor találkoztunk olyan esettel, amikor az utazási iroda megpróbálta kivonni magát a felelősség alól, a kormányrendelet azonban egyértelműn kimondja az utazásszervező felelősségét.
Szeretnénk továbbá még egy lényeges dologra felhívni a figyelmet. Amennyiben a szerződéstől való elállásra - akár az utazási iroda, akár az utas részéről (pl. a részvételi díj több mint 10%-kal emelkedett, a szerződésben foglaltak lényeges módosítását kezdeményezi az utazási iroda, a program lényegesen megváltozott) - nem az utas érdekkörében felmerült okból kerül sor, az utazási iroda köteles a teljes, utas által befizetett összeget, valamint ennek évi 20%-os kamatát visszafizetni, illetve az utasnak a szerződés megszűnéséből eredő kárát megtéríteni.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}