Okos kis autó

Az elkövetkező két évben tizenötmillió forintos projektmegbízást kap a BMF a Bosch Budapesti Fejlesztési Központtól: a Budapesti Műszaki Főiskola aulájában került sor annak a szerződésnek az aláírására, melyben a Bosch Budapesti Fejlesztési Központja egy úgynevezett „Smart and Small Car” fejlesztésével bízza meg az intézményt.

 

 

Amint azt Thomas E. Beyer a Bosch csoport Magyarországi képviselője elmondta: „ A Bosch egyik legfontosabb hosszú távú célkitűzése, hogy a műszaki felsőoktatásban tanuló tehetséges diákokat megtalálja, és támogassa. A mai szerződés egy fontos mérföldkő ebben, hiszen egy újabb rangos intézményt köszönthetünk a partnereink között, ahonnan várhatóan sok hallgató később mérnökként csatlakozik a Bosch-hoz .”

 

A Budapesti Műszaki Főiskola stratégiai és tudományos rektorhelyettese is nagy várakozással tekint az együttműködés elé. Mint mondta, az intézmény örömmel vette a cégcsoport megkeresését, hiszen ritkán adódik alkalmuk olyan kreatív feladatok meghirdetésére, amelyek a legtehetségesebb diákokat is komoly próbára teszik. Fodor János azt is kiemelte, hogy a Bosch érdeklődése egyértelműen jelzi, hogy az intézményben magasszintű képzés folyik, amely a világ legnagyobb autóipari beszállítója számára is megfelelő alapot nyújt az együttműködéshez.

A két vezető megegyezett abban, hogy a következő két év során a projektre összesen tizenötmillió forint anyagi támogatást nyújt a Bosch és folyamatos konzultációval, szakkönyvekkel is segíti a projektet, valamint az intézményt. Az „intelligens kis autó” megépítésében a Bosch számít a diákok kreativitására és alapos elméleti ismereteire. A Bosch a munka során szoftver és hardver-fejlesztést, komponens megválasztást, modul implementációt és a design megtervezését is elvárja a diákoktól.
A hallgatók részére mindeközben folyamatos lehetőség nyílik a konzultációra a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjában.

A Bosch az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet fordít a hazai felsőoktatás támogatására.

Az elmúlt évben egy hosszú távú szerződést írt alá a BME-vel, amelynek keretében Viscom képfeldolgozó berendezést ajándékozott az egyetemnek és autóelektronikai labort nyitott az intézményben. Az idei évben 75 millió forintot adott át szintén a BME-nek és egy új labort nyitott a Dunaújvárosi Főiskolán. Idén először rendezett Pneumobil versenyt Egerben és másodízben adott otthont a Bosch Hungaroring Napnak. Mindezek mellett számos ösztöndíj- program, gyakornoki lehetőség, szakdolgozati konzultáció és TDK, valamint PhD tanulmányok konzultációjára is biztosít lehetőséget Budapesten, valamint hatvani és miskolci gyáraiban. 2005-ben önálló tanszéket alapított a Miskolci Egyetemen, amely idén került az intézmény tulajdonába és képzi a régió fiatal villamos mérnökeit.

A műszaki felsőoktatási intézmények mellett több középiskolát és szakképző intézményt is támogat, valamint Hatvanban maga képzi technikusait a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képző intézményével.

Egy kis adalék a vállalatról:
A Bosch csoport a gépjármű- és ipari technológia, fogyasztási cikkek és épület-technológia piacvezető nemzetközi gyártója. A 2007-es pénzügyi évben kereken 272. 000 munkatársa 46,3 milliárd euró forgalmat ért el. A Bosch csoport a Robert Bosch GmbH-t és annak 50 országban kereken 300 leány- és regionális vállalatát fogja át. Ez a világot átfogó fejlesztő, gyártó és értékesítő hálózat a további növekedés előfeltétele. A Bosch évente több mint három milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre és 2006-ban több mint 3000 szabadalmat jelentett be világszerte. A vállalatot 1886-ban Robert Bosch (1861-1942) „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyként” alapította Stuttgartban.
A Robert Bosch GmbH. tulajdonosi szerkezete szavatolja a Bosch csoport vállalati önállóságát. Ez lehetővé teszi a vállalat számára jelentős, a jövő biztosítása érdekében történő befektetések megvalósítását. A Robert Bosch GmbH részvényeinek 92%-a közhasznú Robert Bosch Alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Industrietreuhand KG-é, amely a vállalati társasági jogokat is gyakorolja. A maradék üzletrészek a Bosch családnál és a Robert Bosch GmbH-nál vannak.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop