Autók, kalapács alatt

Autók, kalapács alatt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A gazdasági világválság leginkább az autóipart sújtja - ez közismert tény. Magyarországon is egyre több a bebukott hitelből, fizetni nem tudott lízingszerződésből visszamaradt gépkocsi. De vajon mi lesz ezek sorsa - Kik és hogyan érékesítik őket - És hogyan juthatunk akár fillérekért jó autóhoz?

 

 

A lízingből visszavett autók többsége kalapács alá kerül. A bankok, lízingcégek saját zárt rendszereiken keresztül értékesítik visszavett autóikat, csupán egyetlen olyan független cég van Magyarországon, amely gépkocsik élő és online árverezésével foglalkozik.. A helyzetről Horvai Ákossal, ezen vállalkozás, az Autó Aukció Kft ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

 

Üzletpolitika és bebukott lízingek Az Autó Aukció Kft. 2005. augusztusától klasszikus, "élő" árveréseken értékesít gépjárműveket heti rendszerességgel szerdánként; 2008 júliusától pedig az interneten keresztül elérhető online árverési lehetőség is megnyílt a gépjármű-kereskedő partnereink részére. Egészen friss hír, hogy most már magánemberek is licitálhatnak, interneten keresztül történő regisztráció után.

 

 

Az aukciókra bocsátott autók kb. 80 százalékára csak a használtautókat forgalmazó autókereskedők licitálhatnak, mint ahogy az élő árverezéseken is csak ők vehetnek részt. Ennek az az oka, hogy sajnos Magyarországon a gépkocsi- használatnak sem igazán van meg a kultúrája; szomorú dolog, de az árverésre kerülő autók nagy része igen siralmas műszaki és esztétikai állapotban van. A Lízing Szövetség adatai szerint kb. 20.000 és 50.000 közé tehető a visszavett autók száma, ezek egy része azonnal a kereskedőkhöz kerül, jelentős hányada viszont megfordul az aukciós házban.

 

 

Az árverésre bocsátott autók döntő hányadát a finanszírozásból visszaszármaztatott gépjárművek jelentik a gépjármű-kereskedők részére fenntartott élő és online árveréseken, míg az interneten keresztül regisztrált partnereink részére beszállítóink jó minőségű járműveit kínáljuk elektronikus árveréseinken. A változatos kép az árvereztetők sokféleségének köszönhető. Köztük van közel egy tucat lízingcég, több államigazgatási szerv, néhány multinacionális cég, számos kis és nagyvállalat, új - és használtautó-kereskedők, sőt, magánszemélyek is.

 

 

Az okok és a következmények Túltermelés és túlköltekezés van: az emberek nem tudják, vagy inkább nem akarják felmérni, meddig is ér a takaró. Ezt a helyzetet pedig rendkívüli módon súlyosbítja a bankok és egyéb hitelintézetek elmúlt évtizedekben folytatott felelőtlen hitelpolitikája, mely azt a hamis látszatot keltette, hogy munka nélkül is lehet „pénzt keresni”, és különösebb erőfeszítés nélkül is fenntartható jelenlegi életszínvonalunk. Az elmúlt tizenöt évben 40-50%-kal több új autó talált gazdára hazánkban az egy főre jutó GDP mértékéhez (és a népesség nagyságához) képest, mint más európai országokban. A gazdaság teljesítőképessége alapján azonban az elmúlt pár évben csak kb. 150 000 autót kellett volna eladni, szemben a tényleges 2004-es csúcs számmal, amikor is 210 000 új autó talált gazdára. Aztán most itt a feketeleves: kiderült, hogy a felvett kölcsönök minimum dupláját kell most visszafizetnünk.

 

 

A 0% önrésszel és 120 hónapos futamidővel olyan jövedelmű csoportokat is az autópiacra lehetett csábítani, amelyek egyébként nem lettek volna fizetőképesek. A devizahitelek törlesztő részletei drasztikusan megemelkedtek: aki eddig havi 50.000-et fizetett az autója után, az most 80.000, vagy még ennél is több forintot kellene kifizessen, ha volna neki miből. Ha nincs, akkor bizony jöhet az árverés.

 


A világgazdasági válság hatásai a hazai finanszírozott járműveket és ezek üzemeltetőit sem kerülték el. December óta tapasztaljuk, hogy a társaságunkhoz adott időszak alatt beérkezett járművek száma a korábbiakhoz képest jelentősen növekszik. Pillanatnyilag közel ezer gépjárművet tárolunk a csepeli telephelyünkön. Ez persze nem egyszerű dolog: az üzleti folyamatokat egy integrált vállalatirányítási rendszer vezérli, amely napra készen ad információt a készletekről, azok státuszáról, az árverések eredményéről, a pénzügyi helyzetről.

Árak és licitek Az általunk elárverezett autók áraira nem vagyunk hatással, a gépkocsik értékét a beszállító cégek értékbecslőkkel becsültetik fel, ez az alapja a kikiáltási árnak. Természetesen ehhez nekünk semmi közünk, ez a beszállítók üzleti titka - mi a leütési ár alapján kapjuk meg a nekünk járó jutalékot.

A mögöttünk álló üzleti években közel 7.000 járművet értékesítettünk. Amennyiben bárki szeretne gépjárműveket beszállítani és árverésre bocsátani, vagy a rendszerünkben lévő autókra licitálni, a www.autoaukciokft.hu honlapon árvereztetőként felveheti velünk a kapcsolatot, vevőként pedig kezdeményezheti regisztrációját. A regisztráló hetente kétszer e-mailben értesül az aukciókról, arról, milyen autók kerülnek éppen a kalapács alá.

Aki tehát a közeljövőben autót szeretne venni, vagy éppen mindenáron megszabadulna a járgányától, feltétlenül nézze meg a fentemlített honlapot! Mint ahogy azok is, akik éppen azt számolgatják a (majdnem) üres bukszájukat kiforgatva, hogy az adott hónapban mire nem jut a családnak: ételre, a rezsire, a gyerekek taníttatására, vagy éppen a hitelek törlesztésére. Az online árverezés, mint merőben új üzleti modell a gépkocsi- értékesítésben mindkét oldal számára gyors és hatékony megoldás lehet.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.