Egy XXI. századi manufaktúra

Moskovszky Éva babái
Otthonos textilek
Az e4 ház födémmegoldása

Már az elnevezés sem hétköznapi, hiszen a harmadik évezred és a manufaktúra kifejezés meglehetősen távol áll egymástól. Hogy mégis találó a név, azt a termékek elkészítési módja igazolja, hiszen itt – jóllehet a legkorszerűbb technika igénybevétele mellett – minden egyes darab gondos kézi megmunkálással, a megrendelő igényeinek maximális figyelembevételével, szinte testre szabottan készül.

 

– Az a néhány százezer forint, amit a szüleinktől kaptunk, no meg a hit, hogy meg tudjuk valósítani, amit akarunk, jelentette számunkra az alaptőkét, amikor 1995-ben feleségemmel belevágtunk első – és máig egyetlen – önálló közös vállalkozásunkba – mondja Verbőczi Attila, a NOVETEX tulajdonosa. – Egy ablaktalan, légópincében kezdtük, egy használt varrógéppel és saját magunk számára meghatározott napi 24 órás munkaidővel. Mindent a saját kezünkkel csináltunk, emellett rengeteget rohangáltunk anyagért, megrendelésekért. Minden hétvégén ott voltunk valamilyen kiállításon, vásáron, hogy minél többen megismerhessék termékeinket.

 

Már az indulás évében részt vettek a BNV-n, igaz kölcsönt kellett felvenni, hogy a kiállítók között szerepelhessenek, de felismerték, hogy enélkül szinte lehetetlen komoly piaci szereplővé válni. És nem is maradt el az eredmény: egyre többen keresték a valóban igényes tartós és egészséges biomatracokat és kiegészítőket.
– Egy idő után már annyi nyersanyagot, készterméket kellett tárolnunk, hogy csak több raktárban fért el. Ezek a kis raktárak a város különböző pontjain voltak, így egy idő után akkora kulcscsomókkal járkáltunk mint egy főfoglár – folytatja Verbőczi Attila. – Ez évekig ment így, de aztán rá kellett jönnünk, hogy ha fejlődni akarunk, tovább kell lépnünk. Központosítottuk a céget, olyan helyre költöztünk, ahol egy épületben kapott helyet a műhely és a bemutatóterem. Ez jelentős változást hozott az életünkben, hiszen megszűnt a sok kis raktár miatti rengeteg utazás és végre megfelelő körülmények között fogadhattuk vásárlóinkat.
Ám ez a kellemes állapot nem tartott sokáig, mert rövid idő elteltével az épület tulajdonosai felmondták a bérleti szerződést, és a NOVETEX-nek megint csak költözni kellett. Nagy versenyfutás kezdődött az idővel: megtalálni az új helyet és kialakítani azt a környezetet, amely méltó a most már országosan ismert és elismert céghez. És a versenyfutásban ismét Verbőcziék győztek: néhány száz méterre a régi telephelytől találtak olyan üzlethelyiségeket, amelyekből – igaz emberfeletti teljesítménnyel – néhány hónap alatt olyan bemutatóterem-műhely komplexumot hoztak létre, amely a legkényesebb igényeket is kielégíti. A rengeteg többlet munka és a költözéssel járó felfordulás sem vetette vissza a forgalmat, így a megrendelőknek, vásárlóknak csak az tűnt fel, hogy a cím változott.
– Nehéz időszak volt, de ezt is sikeresen átvészeltük – fűzi hozzá Verbőczi Attila. – Mi magunk és munkatársaink is szinte emberfeletti munkát végeztünk. Itt kell megjegyeznem, hogy nem volt egyszerű olyan kollégákat találni, akik fel tudják venni a mi munkastílusunkat, akik azonosulni akarnak és tudnak az alapelvünkkel, mely szerint a 100 százalékos teljesítmény az alap, ahonnan csak felfelé lehet elmozdulni. Ez a felfogás nálunk évek alatt vált általánossá és nem is szándékozunk változtatni rajta, mint ahogy azon sem, hogy minden egyes termékünket személyre szólóan készítjük. Nekünk minden megrendelőre van időnk, igyekszünk személyes kapcsolatot kialakítani azzal, aki felkeres bennünket. Ha kell, a lakásra is kimegyünk, és ott mérjük fel, milyen megoldás lenne a legcélszerűbb az illető számára. A cég nevében a – manufaktúra – elnevezés sem véletlen, hiszen, leszámítva azt a néhány – igaz igen korszerű – gépet, amely a segítségünkre van, minden egyes darabot gondos, precíz kézi munkával állítunk elő. Ez ugyan esetenként lelassítja, kevésbé termelékennyé teszi a gyártást, mintha – szalagon – készítenénk matracainkat, de számunkra sokkal fontosabb, hogy megrendelőink elégedettek legyenek, hogy egymásnak ajánljanak bennünket és, hogy minden vevőnket névről ismerjük, tudjuk, mik az igényei, ha visszatér hozzánk.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop