Ebtartók figyelem!

A július elsejétől hatályos 41/2010. kormányrendelet kedvtelésből tartott állatokról gondoskodik, ugyanakkor számos önkormányzat saját rendeletben tovább szabályozza a területén az állatok tartási körülményeit. A főváros XII. kerületében például szeptember 1-jétől a Kissvábhegy kivételével belterületi közterületen, lakóház udvarán, valamint az épület közös használatra szolgáló területein és helyiségeiben a kutyákat tilos szabadon engedni.

 

Az állatokat csak olyan hosszúságú pórázon lehet vezetni, amely megakadályozza, hogy az eb félelmet keltsen, sérülést vagy kárt okozzon, illetve amely a kutyát is megvédi az esetleges veszélyektől. Harapós vagy támadó természetű, illetve a rendeletben külön is nevesített fajtájú ebet kötelező a marás lehetőségét kizáró, zárt szájkosárral ellátni. Póráz nélküli futtatásra kizárólag az erre a célra elkülönített, forgalommentes területeken van mód. Az önkormányzat által kialakított négy kerületi kutyafuttatón az eb sétáltatójának kell mérlegelnie a szájkosár használatának szükségességét.
A 41/2010. kormányrendelet néhány pontját sokan nem ismerik, tudatlanságból, nemtörődömségből szegik meg a szabályokat, amelyek egyaránt születtek az emberek és az állatok védelmében is. Ez a kormányrendelet például kimondja, hogy belterület közterületén – kivéve a futtatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen kutyát csak az vezethet, aki képes az irányítására, kezelésére és féken tartására. Az eb tulajdonosának szavatolnia kell, hogy az sem más állatot, sem embert nem veszélyeztet a harapásával.
Kevesen tudják, hogy tilos kutyát tartósan 10 m2-nél kisebb területen és 4 méternél rövidebb eszközzel kikötni. A falusi porták megkötve tartott kutyái joggal háboroghatnának, ha tudnának. Ugyanakkor „patás állatot és ebet állandó jelleggel kikötve tartani tilos” – nyilván a kormányrendelet ezen pontja sem közismert, ahogy számos kutyatartó nem tudja, hogy sem a tulajdonában lévő élőlénnyel nem tesz azt, amit akar, a máséval meg még úgyse.
A sokat vitatott állatvédelmi törvény paragrafusait sem árt megismerni. És nemcsak azért, hogy ne kelljen tetemes szabálysértési bírságot fizetni…


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop