Doromboló szépségek a lakásban

A háziállatokkal kapcsolatban – akár lakásban, akár kertben tartjuk őket – , számtalan kérdésre kell válaszolni: hogyan őrizzük meg az egészségüket, hogyan lehet – jellemformálni?, tisztaságra szoktatni a cicát, a kutyát, mit tegyünk, hogy a kertünk is szép maradjon, de a kutyusnak is maradjon hely a futkározásra, mikor forduljunk orvoshoz, mit tegyünk a kutya és macskaszerelem idején stb.

 

 

Jobb esetben szenvedélyes viták folynak erről, rosszabb esetben a – majd csak lesz valahogy – álláspont kerekedik felül. Lapunk Kedvenceink című rovatában megpróbálunk szakszerű válaszokat adni e kérdésekre, azokra is, amelyeket – remélhetőleg – olvasóink levelei fogalmaznak meg. Várjuk tehát véleményüket, kérdéseiket.

 

 

Az Egyesült Államokban és Németországban a háziállatok rangsorát a macska vezeti. A gazdik szerint azért, mert – ellentétben a kutyával – nem kell naponta többször levinni sétálni, kevesebbet eszik, és csaholásával sem zavarja a szomszédokat.

 

 

Milyen szempontok szerint válasszunk cicát?

Hazánkban is egyre többen tartják ezt a kedves doromboló négylábút. Leggyakrabban a gyerekek kérnek a szüleiktől ajándékba játszótársnak kiscicát. Ha a család enged a kérésnek, már csak azt kell eldönteni, hogy milyen is legyen a cicus; próbáljanak-e ajándékba házimacskakölyköt szerezni, vagy esetleg tudnak pénzt áldozni törzskönyvezett egyedre.
Jól meg kell gondolni, hogy mit válasszanak, hiszen elvileg sok éven át ugyanarról az élőlényről kell gondoskodniuk.
Ha fajtatiszta kölyköt választanak, először azt kell eldönteni, hogy hosszú szőrű, azaz perzsamacskát szeretnének-e, avagy félhosszú szőrű cicát, vagy inkább rövid szőrű, esetleg sziámi vagy orientális macskát.
A döntés meghozatala előtt érdemes átlapozni néhány macskás könyvet, elmenni egy-két macskakiállításra, hogy a látvány könnyebbé tegye a választást. A döntés meghozatalánál az ár is meghatározó tényező lehet, mert például az úgynevezett divatos fajtákból egy-egy kölyöknek igencsak borsos az ára. Azonos fajtán belül az ár a minőségtől is függ, mert nem mindegy, hogy kedvenc, tenyésztésre való, vagy kiállítási cicát választunk-e.

Veszélyek a kertben

A fajtamacskákat kertes házban is a lakáson belül ajánlatos tartani, mert ha a macska szabadon ki-be járkálhat, sok veszély leselkedik rá. Elütheti egy autó, ellophatják, vagy gazdátlan, kóbor állatoktól súlyos fertőző betegségeket kaphat el. Arról már ne is beszéljünk, hogy mi történhet akkor, ha a szomszédban vérmes természettel rendelkező kutya él; aki betolakodónak, egyben zsákmánynak tekintheti a veszélyérzettel nem rendelkező kíváncsi, csavargó cicát.

A cicatartás kellékei

Az új gazdáknak be kell szerezniük a cicatartáshoz feltétlen szükséges eszközöket is. Legfontosabb a szállító doboz vagy kosár, a macskavécé és -alom, etető és itató tálka, fésű, esetleg játékok. Amikor az új jövevényért mennek, ajánlatos a szállító dobozt már magukkal vinni, és a cicát abban hazavinni. Így nem kell attól félniük, hogy a kölyök megijed, kiugrik a kézből és elvész, vagy a gépkocsiban a pedál alá kerülve akár balesetet is okozhat. A szállító dobozra akkor is szükség van, ha az állatot később állatorvoshoz, netán macskakiállításra viszik, sőt akkor is nélkülözhetetlen kellék, ha kedvencüket utazásaik során magukkal akarják vinni.
A macskavécé közül érdemesebb a drágább, zárt fedelű, esetleg szagtalanító betéttel ellátottat megvásárolni, hiszen a lakás bármely pontján elhelyezve eltakarja a szem elől az ürüléket, és a macska az almot nem tudja a drága szőnyegre kikaparni.
Az etető és itató tálka két külön edény legyen (műanyag vagy krómozott kivitelű). A macska előtt sohasem szabad otthagyni a megmaradt ennivalóját, kivéve a száraz tápot. A cicának naponta friss vizet kell adni.

A lakás (és a cica) tisztán tartása

Sok embert az riaszt el a macskatartástól, hogy a bútorkárpit, a ruha, a szőnyeg csupa szőr lehet. Akik allergiásak a macskaszőrre, valóban ne tartsanak macskát, a lakásban azonban könnyedén el lehet távolítani a szőrszálakat egy benedvesített szivaccsal.
A hosszú szőrű macskák bundája több gondozást igényel a többi fajtáénál. A kiscicát kezdettől fogva rá kell szoktatni, a fésülködésre, különben később, ha már tényleg lesz mit kifésülni belőle, élénken (húsz körömmel) fog tiltakozni.
Apropó, körmök! Sokan azért nem tartanak a lakásban macskát, mert féltik a szép bútorokat a karmolásoktól. E bajt kétféleképpen lehet megelőzni: vagy rendszeresen le kell vágni a macska körme hegyét az erre a célra kapható körömcsipesszel, vagy – karmolófát – kell készíteni, illetve vásárolni.

Játékszerek

A macska szívesen játszik minden apró, pofozható, gurulékony tárggyal, legyen az akár egy ping-pong labda, egy kis csoki papír, vagy egy kis műegér. Ugyanakkor igényli a csendes lustálkodás lehetőségét is.
Nevelési módszernek is kiváló, ha a gyereket macskával lepik meg, mivel így megtanulja, mit is jelent a rendszeresség, a gondoskodás egy másik élőlényről.
Egyedülálló idős emberek magányát oldja, ha van mellettük egy jópofa szőrgombóc, – akire – oda kell figyelni, amint éppen hancúrozással kergeti a labdáját, kecsesen közlekedik a porcelánok között, szereti a gazdi öléből nézni a tévéműsort, vagy együtt szunyókál szeretett asszonyával vagy urával.
Egy biztos: akinek már volt macskája, az olyan sok kedves élményt mondhat magáénak, amelyről egyszerűen nem lehet lemondani.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop