Gyertyapraktikák

A fény, a tűz évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. A gyertya a Biblia alapján a Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma. E tárgy a vitalitással azonosítható, végigkíséri életünket (keresztelők, születésnapok, ravatal). A magyar néphit szerint a mennyországban mindenkinek van egy gyertyája, és ameddig az ég, addig tart a földi létünk.

 

 

A gyertyák ünnepeink, mindennapjaink fontos hangulatteremtő és -fokozó eszközei. Vásárolhatunk vagy saját kreativitásunkra támaszkodva mi is készíthetünk különböző méretű, színű és anyagú gyertyákat. A kirándulásaink során összegyűjtött termések (makk, mogyoró, toboz, gomba, csipkebogyó, tűztövis, madárbirs),a narancs, citrom, mandarin, a növények (tuja, rózsa, árvácska) szárításával, préselésével előkészíthetjük majdani díszítőötleteinket. A barátokkal, családtagokkal, gyermekeinkkel együtt elkészített tárgyak közelebb hozhatnak bennünket egymáshoz. A munka során az – alkotás szele” is megérinthet bennünket amellett, hogy kellemes ünnepváró, ajándékkészítő elfoglaltságban lehet részünk.

 

A gyertyakészítés folyamatának bemutatásakor Varró Judit és Molnár Bálint (Rózsa-Rózsa Gyertyaműhely) szaktudására támaszkodtunk.

 

A gyertyakészítés alapanyagai:

 

1. paraffin vagy kész gyertya

 

2. szárított növények, gyümölcsök (készen is vásárolhatóak)

 

3. rafia, pamutfonál, hurkapálcika, csipesz, ragasztópisztoly, gumi, kés, fogó
4. olvasztóedény (fazék), öntőforma (bármilyen általunk kiválasztott edény vagy műanyag flakon)
A munka első fázisa a gyertyaöntés. Ennek során a paraffint 80 °C-osra felmelegítjük, közben az öntőformába belehelyezzük a pálcikára kötött vagy csipesszel rögzített kanócot, s ráöntjük a paraffint. Megvárjuk, míg kihűl és kiemeljük a formából. A hűtés során ügyeljünk a folyamatosságra, mert ellenkező esetben a gyertya berepedezhet, rücskösödhet. Az öntőedény alakja dönti el a gyertya formáját, ezért érdekes alakú flakonok készítésével különböző formájú gyertyákat önthetünk.
A második fázisban kiválasztjuk (aszerint, hogy kinek és milyen alkalomra készítjük a gyertyát) a díszítés alapanyagait.
A harmadik fázis során a gyertyára befőttes gumit húzunk, segítségével rögzítjük a növényeket, gyümölcsöket, majd rafiával körbetekerjük a díszítést. Ezután a gyümölcsszeleteket ragasztópisztollyal helyezzük fel a gyertyára.
Az utolsó fázisban az olvasztótégelyben felmelegített paraffinba kétszer belemártjuk a gyertyát, ezáltal a díszítés viaszhatású lesz.
Ajándékként, az egyénre szabott díszítéssel kedves emléket adhatunk barátainknak, rokonainknak. Nem marad más hátra, mint az elkészült gyertyát meggyújtva, átadjuk magunkat a hangulatnak.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop