Karácsonyi hangulat a lakásban

Még jó néhány napunk van karácsonyig, jut idő hát arra is, hogy átgondoljuk és összeírjuk listáinkat. Kit milyen ajándékkal örvendeztetünk meg, milyen fogásokat készítünk szentestére és a következő ünnepnapokra, kit melyik napra hívunk meg otthonunkba rokonaink és barátaink közül, milyen apró ötletekkel díszítjük fel lakásunkat, hogy más legyen, mint tavaly. E hangulat megteremtéséhez nyújtunk egy csokorra valót vállalkozó kedvű olvasóinknak.

 

 

Nemcsak lakásunk díszei lehetnek, akár ajándékba is adhatjuk ezeket a saját kezűleg készített, illatos potpourrikat.

 

Mindenki kedvére válogathat

 

Egy normál méretű fonott kosárba helyezzünk papírzacskókba csomagolt fakérgeket, fahéjat, szegfűszeget, héjas mogyorót és mandulát, szárított növényszirmokat, leveleket, fenyőágat, narancs- és mandarinhéjat vagy szárított szeleteket.

 

A zacskókat zsineggel kötözzük össze, és fagyönggyel, levelekkel díszítsük. A barátok, ismerősök kedvük szerint húzhatnak egy-egy potpourris zacskót.

 

Illatos labdák

 

Szép rézvödörbe (ha nincs, bármilyen szép tál megteszi), raffiával összetekert, szárított páfránylevélből vagy tiszafaágból készült golyókat helyezünk, és meglocsoljuk gyógyszertárban kapható illóolajokkal. A karácsonyhoz hagyományosan a fahéj, szegfűszeg, narancs, mandarin, fenyő illata tartozik. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy szép gyertyakoppantót és régi gyufásdobozokat is sikerül a kompozíció mellé állítanunk, páratlanul szép, egyszerű és különleges asztaldíszt varázsolhatunk.
Szeneszsák helyett…
Kisebb méretű jutazsákot teletöltünk fenyőtobozokkal, szép, vastag spárgával átkötözünk és meglocsoljuk illóolajokkal. Felvételünkön a hangulat kedvéért még egy fújtató is a kompozícióba került.
Díszbe öltözött polcok
Megszokott polcainkat is karácsonyi hangulatúra varázsolhatjuk, ha papírból kivágott csillagokra, holdakra, szívecskékre, napocskákra alufóliát ragasztunk, majd vörös fonalat átfűzve rajtuk, girlandokat formálunk, melyeket a polcokra rögzítünk.
Ha e mellé még néhány szép edényben diót, cukorkát, mandarint helyezünk és egy-két mécsest is meggyújtunk, teljes lesz az összkép.
Lámpaangyalka
Asztali lámpánkat is angyali jelmezbe öltöztethetjük, egy kúp alakúra hajtott, fehér papírhenger és két kivágott papírszárnyacska segítségével, amelyeket egyszerűen ragasztással rögzítünk.
Magyal-karácsony
A tükör, a polc és sok karácsonyi kiegészítő a legjobb recept egy?egy hangulatos felület kialakításához. Képünkön a tükör felületére karácsonyfa formában kirakott magyallevelekből készült díszítés került, megspékelve egy-két téli bogyóval. Mindezt ragasztópisztoly vagy barkácsboltban kapható kétoldalú ragasztó segítségével rögzítjük, ezután már csak a polcot kell karácsonyi égősorral, mohával, mackóval, mécsessel, dobozkákkal és karácsonyfadíszekkel feldobni.
A zúzmara ünnepe
Ezt a kreációt a – Szépség és a Szörnyeteg” ihlette. A tükörre díszítés gyanánt üveggyöngyökből készült füzéreket akasztottunk, csokorba szedett fehér karácsonyi gömbök társaságában. Ha még egy szép formájú faágat is elé helyezünk, amelyet szintén üveggyöngyökkel és gömbökkel díszítünk, majd az egészet műhóval fátyolossá tesszük, elérjük ezt a misztikus, hideg, mégis nagyon elegáns hatást. A kompozíció fényét emeli, ha a tükör alatt egy polcra különböző, üvegből készült díszeket, szép használati tárgyakat, régi dolgokat és mécseseket helyezünk.
Végül, hogy az ajándékokról is szóljunk, bemutatunk néhány egyszerű ötletet az ünnepi csomagolásra, melyhez nincs szükség drága díszpapírra, csupán néhány papír reklámtáskára, cipősdobozra.
A normál nátronpapírból készült papírtáskát egy nagyanyáink idejében írt régi füzet lapjaival díszítettük. Már csak kevés vörös színű hullámpapír hiányzik, amivel körbeburkoljuk, majd ragasztóval rögzítjük a füleket, és ugyancsak ebből a papírból 1,5 cm széles csíkokat kivágva, hajtogatva, virágmintát készítünk, melyet tűzőgéppel és ragasztással rögzítünk.
Ezen a bordó reklámtáskán színben harmonizáló szalaggal és régi fényképekkel fedtük le a cég emblémáját. Mindezt egyszerűen ragasztással rögzítettük, majd a szatyor fülét vékony arany cérnával körbefontuk.
Ennek a közönséges cipősdoboznak egy régi, szétesett könyv megsárgult lapjai adják a különlegességét, amelybe becsomagoltuk. Ráragasztunk egy szárított falevelet, raffiával többszörösen körbetekerjük, és máris kuriózumként hat az ajándékunk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop