Legénylakás nappalija

Rovatunkban olvasói felkérésre tervezünk át lakásokat, házakat. Ezúton is arra biztatjuk Önöket, hogy bátran kérjék ki lakberendezőink véleményét egy-egy átépítési procedúra előtt, és bízzák magukat szakértő kezekre.

 

 

Egy 30 éves egyedülálló férfi kérte segítségünket nappalija újjávarázsolásában. Örökölt bútorai helyett férfiasabb hatást keltő berendezést képzelt el. Ennek érdekében hajlandó akár a burkolatokat is kicserélni, és szeretné, ha az alapfunkciókon kívül a szobában egy mini dolgozósarok is helyet kapna.

 

Olvasónk kérésének nem nehéz eleget tenni, hiszen egy viszonylag tágas, 24 négyzetméteres helyiségről van szó. Két, hangulatában eltérő változatot is készítettünk, mindkét stílus nagyon divatos és népszerű ma a legénylakások körében.

Egzotikum és elegancia
A lakásról küldött fotó remekül illusztrálja, hogy olvasónk vonzódik az egzotikus tárgyakhoz. Sok fiatal férfi kedveli az elegáns, magas minőségű, eredeti bútorokat, mindezt egy csipetnyi egzotikummal fűszerezve elkápráztathatja vendégeit. A mohazöld, bőr ülőgarnitúra nemcsak elegáns, de kényelmes is.
Költségtakarékos megoldás, ha a meglévő ülőalkalmatosságokat öltöztetjük új ruhába. A mohazöld remek kiegészítő színpárja a cseresznye, természetesen tömörfa formában. A bal oldali fal és a térelválasztóként is funkcionáló könyvespolc közé egy 20 cm mélységű gipszkartonfal került. A középső, íves falfülke terméskő burkolata rusztikus hangulatot sejtet, ez kontrasztot képez az elegáns garnitúrával. A falfülkék helyet biztosítanak az afrikai-marokkói faragványoknak, szobroknak is. A szoba központi részét világos fűzölddel emeltük ki, a többi fal halvány tejeskávé árnyalatot kapott. Fokozza az egzotikus hangulatot a szobán körbefutó faragott cseresznyefa díszléc és a faberakásokkal díszített láda, amely dohányzóasztalként funkcionál. A mini dolgozósarkot plafonig érő könyvespolc választja le,
persze nem hiányozhat innen a komoly bőr forgószék sem.
A lakástextilek visszafogottak. Az egyszerű vászonfüggöny a fal világoszöldjével harmonizál, a parkettát fekete textilszegéllyel ellátott természetes alapanyagú szizálszőnyeg borítja. A berendezéshez illő központi világítótest mellett a falfülke felső ívébe süllyesztett spotlámpák biztosítanak helyi megvilágítást.
A minimalizmus jegyében
Ebben a változatban a minimál kerül előtérbe. Ha ezt a stílust sok hideg színnel és fémes anyaggal társítjuk, akár egy sci-fi filmben is érezhetjük magunkat, de jelen esetben nem ez a cél. A hűvös, kékes-szürkés árnyalatokat a bútorok meleg bükk furnéranyagával, és halvány krém-, illetve bézsszínekkel puhítjuk. A padlószőnyeg egybefüggő kéksége erősen légies hatást kelthet. Ezt ellensúlyozhatjuk, ha rádobunk néhány kisebb méretű natúr színű szőnyeget. A padló kékje a falon is folytatódik.
Mivel a minimál légiesen gyér bútorhasználata nem teszi lehetővé, hogy bútorok segítségével szűkítsük a teret, ezért megoldás lehet a színek térformáló hatása. Az egyébként túl széles fal optikailag keskenyebbnek tűnik, ha a fal két szélén színváltás történik. Nagyon praktikus a dolgozósarok megoldása, hiszen az íróasztal a falra erősített fémsín és a görgők segítségével ide-oda gurítható. Használaton kívül a fal mellé görgetve teret nyerhetünk.
Válasszunk egyszerű vonalú, üvegből készült kiegészítőket, a falakat pedig díszítsük elvontabb témájú festményekkel. Fontos kiegészítő anyag a fém: a világítótestek, az árnyékolást biztosító reluxa és
a bútorok lábszerkezete is fémből készült.
A minimalizmusnak a funkcionalitást előtérbe helyező, díszítést száműző, letisztult formavilág a lényege, ne hagyjuk azonban, hogy a stílusból fakadó önfegyelem és rendezettség elrejtse egyéniségünket. Még ha stílushűen kevés dekorációt is használunk, az anyag- és színválasztás is sokat elárulhat személyiségünkről.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop