Danucem – innovatív öko cementosztályozás

A fenntarthatóság előtérbe helyezése napjainkban már nem csupán lehetőség, hanem szükséges lépés. Éppen ezért a Danucem elkötelezte magát amellett, hogy építőanyagai előállítását felelősségteljesen, a jövő generációinak érdekeit tiszteletben tartva közelítse meg. Ennek az eredménye az a transzparens termékosztályozási rendszer, amely nemcsak a vásárlók, de az egész társadalom előnyére válhat. Az ECOCLASS osztályozás átfogó képet ad az egyes cementtermékek CO-lábnyomáról.

Danucem-innovativ-öko-osztalyozas

Miért fontos odafigyelni a CO-kibocsátásra?

A cementgyártáshoz szükséges köztes termék, a klinker gyártása során a kalcinálás, azaz a mészkő égetése valamely üzemanyag segítségével CO-kibocsátással jár. A cementipar ezért a világ egyik legnagyobb CO-kibocsátója. A Danucem ezt a tényt felelősségteljesen közelíti meg, és fokozatosan csökkenti CO-kibocsátását különféle termelési, üzemeltetési és logisztikai innovációk segítségével.
A CO-kibocsátást csökkentő megoldások közé tartozik az alternatív üzemanyagok és alternatív nyersanyagok használata, valamint az energiafogyasztás optimalizálása. A cég ezáltal hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, a térség dekarbonizációs céljainak eléréséhez, és végső soron a klímaváltozás mérsékléséhez is.

Danucem-innovativ-öko-osztalyozas

Átláthatóan a cementtermékek karbonlábnyomáról

A dekarbonizációs lépések támogatására a Danucem egy átlátható öko osztályozási rendszer létrehozása mellett döntött, így született meg az ECOCLASS. A környezeti szempontokat szem előtt tartó cementvásárlók ezáltal megfelelő információval rendelkezhetnek a környezettudatos döntés meghozatalához.

Danucem-innovativ-öko-osztalyozas

Hogyan kerül kiszámításra a cement CO-lábnyoma?

Két teljesen megegyező műszaki paraméterekkel rendelkező cementterméknek is könnyedén lehet eltérő a karbonlábnyoma, ha azok például különböző cementgyárakban készülnek. A Danucem saját, innovatív öko osztályozásához használt módszertan a nettó CO kibocsátás (kg/t) számításon alapul, figyelembe véve a technológia energiahatékonyságát, valamint az alternatív üzemanyagok és alternatív nyersanyagok felhasználásának hatásait.

Danucem-innovativ-öko-osztalyozas
Ezen adatok szakértői elemzése és osztályozása után a Danucem cementeket öt kategóriába sorolják: A, B, C, D és E. Az A kategóriás termékek a leginkább környezetbarát cementek, amelyek esetében kevesebb, mint 300 kg a nettó CO kibocsátás 1 tonna cement gyártása során. Az öko osztályozás minden Danucem cementeszsákon megtalálható, és tartalmaz egy, a termékkategóriának megfelelő színű és betűjelű pecsétet, egy egyszerű magyarázó táblázatot, és egy QR-kódot, amely a Danucem weboldal azon aloldalára vezet, ahol részletes információ található a témában.

Ha többet szeretne tudni a cementek öko osztályozásáról, látogasson el a https://www.dancem.com/co2 oldalra.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop