Csökkenő árak a lakáspiacon

A válság kipattanása óta, folyamatosan csökkent a lakáspiacon a létrejött tranzakciók száma és a kínálati ár, ugyanakkor változatlan maradt az eladott lakások átlagos mérete.

 

 

A RE/MAX legfrissebb elemzése szerint, a pénzügyi krízis kipattanását követő időszakban mind az ingatlanok értékesítésének száma, mind az átlagárak jelentősen csökkentek, amelyet elsősorban a hitelhez jutási lehetőségek szűkülése és a negatív gazdasági folyamatok okoztak. Ugyanakkor a RE/MAX adatai szerint a keresett ingatlanok alapterülete nem változott

 

A keresleti és a kínálati árak közti különbség a vizsgált időszakban jelentősen csökkent, amelynek oka az is, hogy a létrejött adás-vételi ügyleteket tapasztaltabb értékesítők bonyolították le, akik képesek a reális ár felé terelni az eladókat, akik megértették, hogy a korábbi piaci árakhoz képest alább kell megállapítaniuk az árat, ha valóban el akarják adni az ingatlant.

A RE/MAX adatai szerint az átlagos eladási ár az idei első negyedben 23 százalékos csökkenéssel 18,443,861-ről 14,153,369 forintra mérséklődött. A következő negyedévben 16 százalékkal mérséklődtek az átlagos eladási árak. Mindent összevetve ez a mutató szám, valahol 15 millió forintnál áll be, és csak 2010-től várható innen újra növekedés.

Az eladott lakások átlagos mérete nem változott, továbbra is 56 négyzetméter, ám az egy négyzetméterre jutó árak zuhanása erős volt. Idén az első negyedévben ez az ár 273,972 forint volt, amely 16 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. A második negyedben 17 százalékos csökkenés mutatkozott, s RE/MAX adatai szerint az átlagos négyzetméter árak 290 ezer forint környékén stabilizálódnak.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop