A piacon és a kertekben piroslik a cseresznye, zamatos, finom íze a nyár kezdetét jelzi számunkra.
Tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
18 dkg sertészsír (vagy 20 dkg vaj)
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd szitáljuk át egy tálba. Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat), morzsoljuk el, amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Célszerű a lisztet és a zsírt előtte fél órára betenni a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.) A tésztának vágjuk le az 1/3-ad részét és tegyük be a hűtőbe, a maradékot enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd béleljük ki vele a formát. (Praktikus enyhén lisztezett folpack fólián kinyújtani, majd gyors mozdulattal átfordítani a formába.)
Töltelék hozzávalói:
50 dkg cseresznye (kimagozva)
3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg darált dió
6 db babapiskóta
1 tk őrölt fahéj
A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le, ezután szórjuk meg a barnacukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd keverjük össze. A babapiskótát daráljuk le, keverjük össze a darált dióval, az őrölt fahéjjal, és egy csomag vaníliás cukorral.
A piteformában lévő tésztára egyenletesen szórjuk rá a diós keveréket, majd kanalazzuk rá a lecukrozott cseresznyét. Vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (légkeverésnél 170 fokon, 40 perc). A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Kivehető aljú piteformából könnyen kiemelhető a tészta, amennyiben nem ilyen a sütőformánk, mielőtt beletennénk a nyers tésztát, helyezzünk bele két hosszabb csík sütőpapírt, amelynek segítségével könnyen ki tudjuk emelni a megsült pitét.)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel. Vanília fagyival tálalva a kissé langyos pite nagyon jól összeillik.
A recept forrása: http://gizi-receptjei.blogspot.com/
Hozzászólások