Bontás és új szigetelés vagy rászigetelés a meglévőre?

Az építőipari anyagok folyamatos fejlődésben vannak, legyen szó akár nyílászáró, akár cserép, akár vízszigetelő rendszerekről. Nincs ez másképp a hőszigetelő rendszerek és rendszer elemek esetében sem. A családi házakra 15-20 évvel ezelőtt általában 5-8 cm vastag hőszigetelést építettek, ám a folyamatosan emelkedő energiaárak miatt ezek a vastagságok mára már nem elegendőek.

Rendszeresen előfordul, hogy egy 15-20 évvel ezelőtt hőszigetelt ház tulajdonosa az elmúlt években kicserélte a nyílászárókat és leszigeteltette a tetőt is, így jelen pillanatban a régi homlokzati hőszigetelés a ház „leggyengébb pontja”.

A hőszigetelési képesség megnövelésének két lehetséges módja van:

Az első megoldással – bár ez tűnik az egyszerűbb megoldásnak – több probléma is van:

  1. A bontás ugyanolyan költséggel jár, mint az építés, így a munkadíjat gyakorlatilag még egyszer ki kell fizetni.
  2. A lebontott hőszigetelés veszélyes hulladéknak minősül, amellyel egyrészt a környezetünket szennyezzük, továbbá csak az erre szakosodott hulladékkezelő telepeken adhatjuk le.

Ez a két tétel akár több millió forintos többletköltséget is okozhat, úgy, hogy az új hőszigetelési rendszer építésére még nem is költöttünk!

megujulo-hoszigeteles-mapei

Van-e másik megoldás, ha nem szeretnék költeni a bontásra?

Alternatív – és olcsóbb – megoldás a Mapetherm EPS Plus 8+15 hőszigetelő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy legfeljebb 8 cm vastag EPS vagy grafitos EPS hőszigetelésre további 15 cm, szintén EPS vagy grafitos hőszigetelő rendszert telepítsenek, anélkül, hogy bontásra kerülne sor, ráadásul rendszergaranciával.
A döntés előtt fontos megvizsgálni a jelenlegi hőszigetelést, hogy ráépíthető-e az új burkolat. Családi házak esetében a helyszínen a Mapei szakértője – térítésmentesen – megvizsgálja a felületet, ezzel együtt a rögzítéstechnikai partner egy – szintén térítésmentes – dübelkihúzási vizsgálatot végez. Ennek során megállapítja, hogy melyik az épület számára legbiztosabb dübel, és azt hogyan javasolt telepíteni. Társasházak és közintézmények esetén más a folyamat, ott az erre jogosult hatóságot (ÉMI) kell felkérni a hivatalos vizsgálat lebonyolítására.

Amennyiben többet szeretne olvasni a hőszigetelés témában, látogasson el weboldalunkra!

hoszigeteles.mapei.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop