Biztosítások – télen

A MÁV- mizéria folytatódik
Három vármegye vár
Egyedi gyerekbútor karácsonyra?

Hideg van, tombolnak a fagyok, esik a hó – sokan ilyenkor inkább otthon maradnak, és az ablakon kinézve élvezik a tél szépségeit. Bizonyára azonban legalább ugyanannyian vannak, akik alig várták már a telet, hogy hódoljanak kedvenc hobbijuknak, a síelésnek. Egy baleset azonban a legjobban megtervezett síutat is elronthatja. Otthonunktól távol még nehezebb kezelni egy ilyen a nem várt helyzetet, és nem egy esetben megdöbbentően költséges is lehet.

 

 

Ezért azt tanácsoljuk, hogy soha ne induljon el külföldre különösen síelni a megfelelő biztosítások nélkül. A kellemes kikapcsolódáshoz ma már hozzátartozik annak biztos tudata, hogy vészhelyzetben is biztosított a segítség.

Utasbiztosítások

 

Síeléskor, különösen fontos a megfelelő biztosításkötés, hiszen a sípályákon eleve balesetveszélyes helyzetbe kerülhet az ember, és a hegyi mentés, egy esetleges műtét vagy kórházi ellátás költségei akár többszáz euróra is rúghatnak. Ne sajnáljuk a pénzt, hiszen akár napi párszáz forintért bebiztosíthatjuk magunkat a legrosszabb esetekre is!

Lássunk néhány példát a síparadicsomairól is ismert Ausztriából: egy keresztszalag-szakadás műtéti költsége akár 9000 EUR-ra is rúghat, ezt még megfejelhetjük napi 300-400 EUR-val a kórházi kezelésért és 300 EUR-val az orvosi rendelőben történt vizitért cserébe. A helikopteres mentés 2000-3000 EUR-t kóstál, mentővel történő hazaszállításunk pedig akár 250.000 forintba is kerülhet (forrás: www.sielok.hu).

Mire figyeljünk oda a biztosítási feltételeknél?

Minden biztosító esetében számíthatunk a sürgősségi, betegséggel és balesettel kapcsolatos térítésre, a baleseti halál és rokkantság, a hazaszállítás a poggyászkárok és a világ bármely pontjáról elérhető 24 órás assistance szolgáltatásokra. Ha már rendelkezünk valamilyen biztosítással egyébként is, ellenőrizzük annak területi hatályát, illetve azt, hogy pontosan milyen eseményekre terjed ki, és különösen figyeljünk oda az orvosi költségek legfelső határára is.

Fontos tudnunk, hogy a biztosítók a sportszerek biztosíthatóságát nem egységesen kezelik. Egyes biztosítók egyáltalán nem vállalják, míg mások igen, de néha megszorításokkal (pl. a síléc kárát csak személyi sérüléses baleset esetén térítik). Ellenőrizzük, hogy az általunk használni kívánt felszerelés ne szerepeljen a kizárások között. Lényeges szempont a biztosító által vállalt limit (vagyis a kártérítés felső határa) is. Nézzük át tüzetesen az utasbiztosítás poggyászkárra vonatkozó rendelkezéseit is, hiszen sílécünk, snowboardunk értéke meghaladhatja a szerződésben előírt legmagasabb biztosítható értéket.

A fentiek mérlegelése és gondos tájékozódás után mindenképpen javasoljuk a megfelelő utasbiztosítás megkötését. Érdemes körülnézni az interneten, ahol össze is hasonlíthatjuk az egyes biztosítási termékeket.

Felelősségbiztosítás

A balesetbiztosításon kívül érdemes felelősségbiztosítást is kötni, hiszen előfordulhat, hogy mi okozzuk a balesetet, és akkor azt a költséget, amire nem nyújt fedezetet a károsult kötvénye (ha egyáltalán van neki), nekünk kell kifizetnünk. Ráadásul mindezt vagy a baleset helye szerinti, vagy a károsult állampolgársága szerinti ország jogrendje szerint, ami például a Magyarországon szinte ismeretlen fájdalomdíj esetében megdöbbentően magas összeg is lehet. Ezen felül a károsult joggal követelheti tőlünk közvetlen és közvetett vagyoni kárainak megtérítését is. (Ebbe a kategóriába tartozik pl. vagyontárgyainak, ruházatának stb. károsodása, vagy a betegállomány miatti keresetkiesés, az ápolási költségek stb.)! A felelősségbiztosítás tehát többek között egy általunk okozott síbaleset során például a másik fél sífelszerelésében okozott kár megtérítésére nyújt fedezetet. A legtöbb utasbiztosítás ma már tartalmaz felelősségbiztosítási modult, de mielőtt ezzel megelégszünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy káresemény bekövetkezésekor mekkora összegig vállalja benne a kifizetést a biztosító.

Jogvédelmi biztosítás

A jogvédelmi biztosítás a harmadik biztosítási forma, ami jól jöhet, hiszen probléma esetén fedezi a felmerülő ügyvédi, szakértői költségeket, sőt, akár megelőlegezheti a Biztosító az óvadékot is. Bár néhány utasbiztosítás kiegészítésként tartalmaz jogvédelmi elemeket, ezek általában csak nagyon szűk keretek között nyújtanak segítséget baj esetén. Ennél biztosabb megoldás, ha széleskörű jogvédelmi biztosítással rendelkezünk.

Síbérlethez megkötött biztosítás

A síbérlethez kötött biztosítás csak a bérlet kiváltásának helyén érvényes (és általában csak baleset- ill. felelősségbiztosítást tartalmaz), ezért mindenképpen érdemes még itthon lerendezni a biztosítási kérdéseket. Mivel az utasbiztosítás hosszabb időre, többszintű biztosítási védelmet nyújt, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a síbérlethez kötött helyszíni biztosítást kiegészítő biztosításként kezeljük.

Síbiztosítás

Az átlagos utasbiztosítások általában csak korlátozottan alkalmasak a síeléssel együtt járó fokozott és speciális veszélyekre. Ezt az igényt felismerve egyre több biztosító jelenik meg a piacon a kifejezetten sízőknek és a téli sportok kedvelőinek létrehozott biztosítási csomagokkal, ahol pl. a balesetből eredő sürgősségi orvosi kezelés értékhatára akár 25.000.000 Ft is lehet. Ezek a szerződések a magasabb kockázatok miatt értelemszerűen valamivel drágábbak, mint a normál utasbiztosítások, mégsem ajánljuk senkinek, hogy sítúrájára az olcsóbb megoldást válassza. Ezeknél a biztosításoknál ugyanis már számíthatunk a teljeskörű asszisztenciára betegség, baleset és mentés esetén, valamint biztosak lehetünk afelől is, hogy a biztosítási fedezet a sportfelszerelésre is kiterjed.

Mit tegyünk, ha baj van?

A legfontosabb teendőnk, hogy a kötvényen szereplő nemzetközi telefonszámon azonnal értesítsük biztosítónk assistance központját, hiszen ennek elmulasztása esetén csökkenhet a kártérítés mértéke. Mivel az utasbiztosítási szerződés önkéntes biztosítási forma , ezért baleset – vagy bármilyen más, a biztosítás által fedezett esemény – esetében az utasbiztosítási kötvényt nem kérik, nem is kérhetik a hatóságok, Személyi sérülés esetén az orvos vagy a kórházi személyzet kérheti a biztosítási kötvényt, azonban ez sem kötelezettséget jelent, sokkal inkább praktikus szempontok jöhetnek szóba, amely miatt mégis érdemes átadni a kötvényt. Külföldi gyógykezelésnél ugyanis az egészségügyi intézmény kiállítja a számlát, amit alapesetben azonnal ki is kell egyenlíteni. Kisebb összegeknél ez nem is okoz gondot (a számla alapján a biztosító utólag megtéríti a költségeket), de nagyobb összegek esetén az azonnali fizetés gyakran megoldhatatlan. Ebben az esetben lehetséges, hogy a biztosítók és az egészségügyi intézmények közötti egyezmények alapján a költségek megtérítésére közvetlenül a biztosítót kérjék fel. Ezért nagyon fontos, hogy a biztosítási kötvényt mindig tartsuk biztonságos helyen, valamint hogy nálunk legyen a biztosító nemzetközi assistance száma. A további károkat megelőzendő, értéktárgyainkat, poggyászunkat, felszerelésünket szállítsuk vissza szállásunkra.

Fontos, hogy nemcsak megfelelő védőfelszereléssel, hanem megfelelő fizikai állapotban vágjunk neki az idei sítúrának, és vigyázzunk magunkra, egymásra!

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop