Az utólagos okosodás nem oktalankodás!

Lassan már nem is lehet olyan új lakást eladni, ahol nincs hőszivattyú, napelem, és nincs tele mindenféle okos dologgal. Sokak szerint nem is érdemes szenvedni egy lakás utólagos okosításával, el kell adni, venni egy újat, ami már eleve okosnak épült. Álláspontunk szerint ez éppen fordítva van!

azutolagosokosodasnemoktalankodas 720

Megkockáztatom, jómagam nem is vennék olyan lakást, ami már fel van okosítva. Hogy miért? A válasz kézenfekvő, elég csak arra gondolni, hogy egy építtető fejében valószínűleg egészen más szempontok motoszkálnak, mint a végfelhasználóéban. Ha pedig az ember kütyümániás, akkor végképp lehetetlen meggyőzni arról, hogy ne az általa nagyra értékelt platformot használja, kizárólag azért, mert az építtető már lerakta a voksot valamely másik mellett.

Miért jobb az utólagos rendszerépítés?
Minden kütyümániás férfi megnyugodhat, szinte mindent fel tudunk utólag okosítani. A tíz évvel ezelőtti első megoldások úgy működtek, hogy a ház, lakás villanyvezetékezését úgy kellett kialakítani, hogy egy központi helyre elhelyezett nagy kapcsolószekrénybe kellett mindent kábelezni, külön a kapcsolókat, külön a lámpákat és más vezérlendő eszközöket. Mondanunk sem kell, ez nem éppen olyan megoldás volt, amit utólag meg lehetett volna csinálni. A világ az elmúlt évtizedben azonban nagyon sokat fejlődött, a vezeték nélküli internet és hálózati kapcsolat révén a meglévő elektromos hálózathoz nem kell hozzányúlni, nem kell semmit sem újrakábelezni, mindössze a kapcsolók, lámpák helyére kell beszerelnünk okos eszközöket, okos kapcsolót, aljzatot vagy fényforrást. A wifi kapcsolat pedig megoldja azt, hogy akár több lámpát is egyszerre tudjunk felkapcsolni, vagy akár egy fényforrást több helyről is tudjunk vezérelni, anélkül, hogy bármit kellene vésni vagy átkábelezni. S végül az utólagos okosításnak van egy nagyon nagy előnye: nem kell egyszerre beleönteni temérdek pénzt a teljes lakás vagy a lakás minden területének okosítására, lehet apránként, ahogy párunk türelme és pénztárcánk éppen megengedi.

Lépések sorrendje
Az okosotthonokhoz választani kell egy központi vezérlőfelületet, ez lehet a lakásban lévő tévékészülék, de a leggyakrabban a mobiltelefonunk lesz a nyertes. Az okostelefonok piacán alapvetően két nagy operációs rendszer verseng egymással, amelyeknek igen elszánt hívői, felhasználói vannak, akik legtöbbször nem akarnak a másik gyártó eszközeivel bíbelődni. Tehát a nulladik lépésként el kell döntenünk, hogy milyen eszközt használunk az okosotthonunk vezérlésére. A következő lépés annak eldöntése, hogy egy programon belül szeretnénk-e minden okos eszközt kezelni, vagy megelégszünk az egyes gyártók saját programjaival. Jómagam az előző megoldás híve vagyok, mert azt szeretem, ha egyetlen alkalmazásban látom az összes otthoni okos eszközt. Tapasztalataim szerint a legtöbb minőségi okos eszköz alkalmas a két nagy gyártó saját okosotthon-alkalmazásához történő kapcsolódásra, de azért tudni kell, hogy van számos olyan jól működő okoseszköz, amelyek kompatibilitási problémák miatt elvesznek.

Milyen okos eszközök jöhetnek szóba?
A legkézenfekvőbb a világítási rendszer, erről már esett is szó. Számtalan olyan okos kapcsoló érhető el pár ezer forintos áron, amelyek képesek a wifi hálózatra kapcsolódni, alkalmasak helyi kapcsolásra, telefonról akár távoli elérésre, illetve alkalmasak csoportban történő kapcsolásra is. Mindez lehetővé teszi kábelezés nélkül, hogy egy helyről több áramkört kapcsoljanak, vagy akár hogy több helyről egyet. Mérhetjük lakásunk vagy annak egy részének fogyasztását is, megjelenítve a telefonunkon, így a villanyórafunkció hamar kimutat például egy bekapcsolva hagyott kávégépfogyasztást, segítve a takarékos energiafelhasználást.

Árnyékolás. A meglévő redőnyök mozgatása is megoldható okosan. Az elektromos mozgatás lehetőséget biztosít a csoportos vezérlésre, egy szobában vagy akár egy szinten egyszerre engedhetjük fel vagy le a redőnyöket. Az okos megoldás egyik fontos előnye az energiatakarékosság is, okos redőny vagy más árnyékoló alkalmas arra is, hogy forró nyári napon úgy mozgassa a szerkezeteket, hogy a lakás hőmérséklete a legkisebb mértékben emelkedjen, csökkentve a hűtési költségeket.
Fűtés, hűtés, levegő. A fűtési rendszer okosítása már szinte alap, minden kazángyártónak van saját okostermosztátja, amivel időprogramot állíthatunk, sőt, vannak olyan eszközök is, amelyekkel a kazán vagy hőszivattyú legtöbb paraméterét is le tudjuk kérdezni, állíthatjuk a melegvíz-termelést, és a fűtési rendszer szivattyúit is kezelhetjük.
A hűtés és a fűtés okosítás szempontjából nem sokban különbözik egymástól, több gyártó alapból ad wifi elérést a klímáihoz, onnan már csak kompatibilitási kérdés, hogy az okosotthon alkalmazásból is el tudjuk indítani a hűtést. A légminőség-érzékelő tipikus utólag felszerelhető eszköz, ezek a vezeték nélküli termosztáthoz hasonlóan többnyire kijelzővel ellátott szerkezetek, mérik a a szoba levegőjének szervesanyag-tartalmát, és ebből következtetve, ha szellőztetésre van szükség, figyelmeztet.

azutolagosokosodasnemoktalankodas 1
Az okosítás egyre bővül
Az okosítás otthonunk minden területére kiterjedhet. Okos lehet a kerti öntözés, a hőszivattyú is képes csendesebb üzemre ha a kertben vagyunk, de az épületvilágítás szabályozásával felkapcsolt villanyokkal várhat bennünket haza az otthonunk.

Biztonság. Az okos rendszereket képessé tehetjük arra, hogy éjszakára bekapcsolják a riasztórendszert, lehúzzák a redőnyöket, de akár jelenlétünket is szimulálhatják, ebben a módban lámpákat kapcsol, redőnyt mozgat, szimulálva ezzel azt az állapotot, mintha éppen otthon lennénk. No persze a biztonsághoz az is hozzá- tartozik, hogy mindent láthatunk és kezelhetünk egy eszközről a lakás bármely pontjáról, de akár a világ bármely részén vagyunk is. A nem várt látogatók távoltartásán túl, az otthonunkban hagyott berendezések kikapcsolása is az okos rendszer által adott biztonsági funkciók egyike. Nem jelent többé gondot a bekapcsolva felejtett vasaló, de a vízrendszert is lezárhatjuk akár távolról is, és a rendszer akár magától is elvégzi ezeket a biztonsági szolgáltatásokat, ha érzékeli, hogy senki sincs otthon.

Kényelem. Az okosítás nemcsak a biztonságot, de kényelmünket is szolgálja. A központi vagy távoli vezérlések mellett megmaradnak a hagyományosan használt helyi vezérlések is. A lámpákat továbbra is fogjuk tudni a fali villanykapcsolóról vezérelni, de a fűtést is lehet állitani a fali termosztáton. A kényelmünket szolgálja, ha felokosítjuk a garázskaput, és az okosítás révén még liftet is lehívhatjuk, amikor megérkezünk a közelébe.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop