Az acéllemez radiátorokról

Mit is teszünk akkor, amikor fűtőtestet vásárolunk? Ilyenkor nem egy „vasdarabot” veszünk, hanem hőteljesítményt. Mégpedig annyit, amennyire szüksége van annak a helyiségnek, amelyben elhelyezni szeretnénk. Se többet, se kevesebbet. Ha kevesebbet vásárolunk, fázunk, ha többet, felesleges kiadásba verjük magunkat. A szükséges és elégséges méretű radiátor kiválasztása tervezői feladat, az épület és a majdani fűtési rendszer ismeretében.

 

 

Felületfűtés (padlófűtés, falfűtés, vagy esetleg épületszerkezet fűtés)? Radiátoros fűtés? Vegyes fűtés (radiátoros és padló)? Hasznosítsunk valamilyen megújuló energiát, például napenergiát vagy geotermikus energiát? Ezernyi kérdés, ezernyi megoldással. Egy bizonyos, csak jól átgondolt, a megrendelővel egyeztetett és megtervezett épületgépészeti rendszer működik majd megelégedésünkre és energiatakarékosan. E kérdéskörnek most csak egy szűk szegmensével – az acéllemez lapradiátorokkal – foglalkozunk.

Kedvező ár, esztétikus megjelenés

Az acéllemez lapradiátorok – a hőteljesítményükhöz viszonyított – alacsony áruknak és diszkrét megjelenésüknek köszönhetően igen népszerűek, piaci részesedésük a legnagyobb Európa szerte. Egyre több gyártó kínálja termékeit különböző (RAL, SZANITER és METÁL) színekben is, de találhatunk a piacon már horganyzott radiátorokat is, amelyeket nedves helyiségekbe ajánlanak. Az elektrosztatikus porszórást követő beégetéssel készült esztétikus, lakkszerű bevonatnak köszönhetően a felhasználók végre „megszabadulhattak” az időszakosan szükséges, a radiátor festésével járó – pénz és munkaigényes – kellemetlenségektől. A porszórt és beégetett bevonatok kopás- és ütésállóbbak, valamint a bevonatok színe is sokkal időállóbb. Általában a vegyszereknek is jobban ellenállnak, mint a festettek. Nagyon fontos azonban, hogy a termékek külső bevonatát óvjuk a mechanikai sérülésektől – már a kivitelezés időszakában is –, mert ennek a későbbiekben rozsdásodás lehet a következménye.

Léteznek ún. „higiéniai” radiátorok is, főként egészségügyi intézményekben, amelyek a tisztán tarthatóság és a fertőzésveszély elkerülése érdekében konvektorlemez nélküli változatok.

Az univerzális modell

Egyre inkább terjednek a beépített , vagy más néven rejtett szelepes radiátorok, amelyeknél a szelepoldalon (jobb vagy bal) alul található a csatlakozási pont, egyes termékeknél pedig középen alul. Alkalmazásukkor szinte teljesen észrevehetetlen a cső és a csőcsatlakozás, a padlóburkolat is szebb, valamint a tisztán tarthatóság is biztosított .

Sőt, már univerzális radiátorok is kaphatók. Ilyen például az úgynevezett T6-os modell, amelynek csatlakozása középen alul található, és minden típus csatlakozásának faltól való távolsága azonos. Így egy csatlakozáshoz – kétszer 331 – azaz 662 féle radiátor használható. A csatlakozás és a szelepek alig észrevehetők.

Ez a radiátor abban az esetben is megoldási lehetőséget biztosít tervezőnek, kivitelezőnek, de még a megrendelőnek is, ha tisztázatlan a fűtendő helyiség funkciója, és emiatt ismeretlen T6-os modell, kék, síklapú szelepes radiátor fürdőszobában 23 hirdetési oldal teljesítményű, típusú és méretű radiátorhoz kell csatlakozni a fűtési csövekkel. A szelepes radiátorokhoz hasonlóan szerelésük sablonnal is lehetséges, így nem szükséges idejekorán megvásárolni, festés miatt leszerelni, tárolni, majd újra felszerelni a fűtőtesteket. Ára ugyan magasabb a megszokottnál, de a szerelési idő és díj, valamint a bizonytalanság csökken.

S még egy további érv, ami az univerzális (T6-os modell) radiátorok mellett szól. A közeljövőben, de már napjainkban is a kondenzációs kazánok térhódítása várható, amely nagyobb felületű fűtőtesteket igényelhet. Akik már most gondolnak erre, – szükség esetén – a radiátorkötések átalakítása nélkül cserélhetik nagyobbra radiátorukat.

Garancia

A Magyarországon érvényben lévő törvények értelmében az acéllemez lapradiátorokra 3 év garanciát kell adni. A garanciajegy formai, tartalmi követelményeit, valamint a reklamáció bejelentésének és ügyintézésének menetét szintén törvényi előírás szabályozza. Érdekes jelensége a magyar piacnak, hogy az esetleges reklamációkor szinte soha nem kerül elő a garanciajegy. Ugyanakkor egyes gyártók, illetve magyarországi képviselőik szinte versengenek egymással a termékre adott garancia éveinek számával.

A legtöbb nyugat-európai országban az acéllemez radiátorokra 2-3 éves jótállást adnak a forgalmazók. Magyarországon 12 éves garancia is van egyes termékekre. Másfél évtizedes szakmai tapasztalat alapján elmondható, hogy a gyártási okokra visszavezethető meghibásodások – amelyre a garancia érvényes – a fűtési rendszer üzembe helyezésével egy időben, de néhány hónapon belül biztosan megmutatkoznak. Ezért teljesen értelmetlennek tűnik a garanciális idő ily mértékű kiterjesztése.

Az egy éven túli meghibásodásokat az esetek 99 százalékában az előírásoknak nem megfelelő szerelés, kivitelezés és a helytelen üzemeltetés okozza. Ennek „bizonyítása” több éves rendszerek esetén nem egyszerű feladat. A „bizonyítás” lényege ilyen esetben nem a meghibásodott radiátor kicserélésének elkerülése, hanem inkább az, hogy feltárjuk a meghibásodás okát. Amennyiben ez nem történik meg, a rendszer további radiátorai és egyéb rendszerelemei is károsodhatnak.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop