Aranyozás aranyfüsttel

Lakásokba tervezett költészet
Álmodjuk újra!
Szeretettel várlak!

Ajánljuk ezt a dísztárgyat a japán stílust kedvelőknek vagy a reneszánszát élő húszas évek art deco rajongóinak, de fénypontja lehet egy minimalista stílusú nappali sötét ébenfa polcának is. Megférhet akár a modernnek számító mozgalmas barokk pazar ornamentikái mellett is, amit előszeretettel kombinálnak egyszerű vonalakkal, harsány színekkel.

 

 

A fémes hatású felületek gazdagságot, eleganciát sugallnak. Ezt évezredek óta többféle módszerrel érték el, ma legismertebbek az aranyszínű pigmentből és a megfelelő adalékanyag keverékéből kapott lassabban száradó olajos alapú festékek (pl. patina), vagy a könnyebben kezelhető, de hasonlóan szép, fémes hatású, gyorsan száradó akrilfestékek. Most az aranyozás eddigi módszereit egy sokáig titkos kézműves technika modern változatával szeretnénk szélesíteni. Ezzel gyorsan, egyszerűen hatásos dekorációt tudunk varázsolni. Manapság a modern hobbiboltok „házi” használatra kínálnak fémhatást imitáló aranyfüstöt, amivel azt a hatást érhetjük el, mintha a díszítés valódi aranyból, ezüstből vagy rézből lenne.

 

Az aranyfüst egy vékony, fémszínű lap, amelyet szinte minden felületre (fa, gipsz, papír, üveg, fém, textil) felvihetünk egy úgynevezett lassan száradó ragasztó (mixtion) segítségével. Felületét megfelelő módszerrel patinázhatjuk is, ha azt esetleg túl fényesnek találnánk, így különféle hatásokat válthatunk ki. Elengedhetetlen még a teltebb fémes hatás elmélyítése, és a felület védelme érdekében a záró lakkozás sellakkal vagy vízbázisú záró-lakkal (Triple Gloss).

 

Képsoraink további ötletekre inspirálhatják olvasóinkat, hisz az aranyozás határtalan lehetőségeket rejt magában. Régi, megunt tárgyak, bútordarabok éledhetnek fel az aranyfüsttel kialakított fémes hatású felületekkel, a belső terek szemrevaló darabjaivá minősülve.

 

 

Üvegtál

 

Az üvegtál és a bonbonier hasonló mintát kap, csupán más sorrendben dolgozunk! Mivel a minta a tányér hátoldalára kerül, a belső felülete érintetlen marad, étkezéshez is használható.

 

 

1. Az arany levélminta megtervezéséhez fehér papíron rajzoljuk körbe a tányérunkat. Jelöljük ki a körön belül a levelek körvonalait. Tegyük a tányér alá a papírt úgy, mint az üvegfestésnél. Szintetikus ecsettel vigyük fel a tányér hátoldalára a levelek körvonalai által határolt részbe az aranyfüst rögzítéséhez használatos lassan száradó ragasztót. Várjunk 15 percet, amíg a ragasztó nem jön le, de tapad.

 

2. A doboznál leírt módon (4, 5.) vigyük fel az üveg felületére az aranyfüst fóliákat.

 

3. Fessük be a tányér hátlapját mindenhol egyenletesen fekete akrilfestékkel. A teljes fedés érdekében száradás után ismételjük meg a folyamatot.

 

4. A fekete akrilfesték száradása után lakkozzuk le a tányér hátoldalát.

 

Bonbonier
1. Fessük be a doboz belsejét piros, külsejét fekete akrilfestékkel, ha szükséges, két rétegben.
2. Teljes száradás után (az akrilfesték gyorsan szárad) ceruzával rajzoljuk meg a segédvonalakat az aranyszínű minták elhelyezéséhez. Bonyolultabb minták elkészítéséhez sablonokat is segítségül hívhatunk. Zárt, a két félből összecsukott dobozra dolgozzunk, úgy, hogy néhány levél átíveljen a felső félgömbről az alsóra. A három nagyobb levél mellett néhány kisebb is húzódjon. Ne kerüljön túl sok minta a felületre, a kevesebb mindig több!
3. Szintetikus ecsettel töltsük ki a felrajzolt levélmotívumokat az aranyfüst rögzítéséhez használatos lassan száradó ragasztóval (vízbázisú, munka után az ecsetből vízzel kimosandó). Különböző száradási idejű ragasztók kaphatók, olvassuk el a használati utasítást. Esetünkben 15 perc után kapunk egy olyan ragadós felületet, amely lehetővé teszi a fóliadarabkák rögzítését. Ujjunkkal ellenőrizhetjük, hogy nem jön-e le a ragasztó a felületről. Ha tapad a ragasztott rész, akkor jó.
4. Vegyük ki a gyűrt, vegyes színű fóliadarabkákat a dobozból. Levélről levélre dolgozzunk. A ragasztóval bekent felületre tegyük fel a fóliadarabkákat, tetszés szerint többféle színű fóliát is használhatunk egymás mellett, így érdekesebb hatást kapunk. Lapos, kemény sablonecset segítségével oszlassuk el a fóliát úgy, hogy a teljes ragasztós felületet befedjék, s egyben nyomkodjuk is rá azokat. A felesleges fóliadarabokat az ecsettel söprögessük le, ezeket visszatehetjük a dobozba, ill. felhasználhatjuk a következő levélhez.
5. A fólia védelme és a színek kiemelése érdekében lakkozzuk le a dobozunkat. Szintetikus ecsettel bő mennyiségben terítsük el a sűrű lakkot. A lakkréteg akkor lesz egyenletes, ha az ecsetet keresztben és hosszában is húzzuk. Ne ijedjünk meg az ecsetnyomok láttán: száradásig egyenletesen elterül. A tökéletes hatás érdekében ismételjük meg a zárólakkozást.

KELLÉKEK:

– kinyitható papírmasé doboz Ø 14,5 cm
– üvegtányér
– színes aranyfüst darabok
– ragasztó aranyfüsthöz
– akrilfesték – fekete (Acrylic 576), piros (Acrylic 290)
– porcelánhatású zárólakk (Triple Gloss)
– lapos szintetikus ecset
– közepes sablonecset
– írógéppapír
– ceruza

A hozzávalók megvásárolhatók:
Rayher Hobby – Kreatív Centrum
Budapest, IX., Boráros tér 7. Duna Ház, I. emelet
Tel.: 1/219 0348, 1/219 0349
Web: www.rayher.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop