Aludj el szépen!

A gyerekszoba egyik legfontosabb bútordarabja az ágy. A jó fekhely kényelmes, praktikus, egészséges és sokoldalú. Az újszülött számára legfontosabb a nyugalom, a csend, a meleg és a félhomály. Ne tegyük ágyát huzatos helyre, fűtőtest vagy ablak közelébe. Fekvőhelynek választhatjuk a függesztett és hintatalpas bölcsőt, a mózeskosarat, a rácsos ágyat, de megteszi egy nagyobb fiók vagy kibélelt ruháskosár is. A kiságy kizárólag az alvás helye legyen. A pólyás számára a legjobb a magas oldalrácsokkal ellátott típus, amelyből nem tud kiesni. Az ágy lába lehet görgős vagy hajlított, ami lehetőséget nyújt a ringatásra is. A kiságy rácsai között a távolság 6-9 cm legyen, hogy a baba feje ne szorulhasson a rácsok közé. A kiságy lehetőleg készüljön fából, a matrac legyen kemény. A legjobbak a kókuszlatex matracok 100 százalék pamut külső huzattal, gyapjúborítással vagy a huzat alá tett steppelt gyapjúfeltéttel. Allergiás gyerekeknek kapoktöltettel is készülhet.

 

 

Az óvodás korú gyereknek napi 12-14 óra alvásra van szüksége, ehhez pedig az ágynak is egészségesnek és kényelmesnek kell lennie. Mire gyerekünk iskolába megy, már alhat felnőtt méretű ágyon, de erre az időre neki is lesznek saját ötletei. A lányok egy időben rajonganak a baldachinért, a fiúk inkább a galériára emelt vagy dobogó alól kihúzható, esetleg arra helyezett fekhelyeket tartják az ideális alvás színterének. Ezek megvásárlásakor azonban gondoljunk arra, hogy a gyerek nőni fog, és nem vehetünk mindig újabb és újabb ágyat. Ma már elterjedtek a toldható, meghosszabbítható típusok.

 

A magazinokban sok érdekes ötletet találhatunk, de divat ide vagy oda, ügyeljünk arra, hogy a gyerek megfelelően kialakított ágyban és ne kanapén aludjon, mert a gerince egy életre megsínyli az előnytelen alátámasztást.

 

 

Babazene

 

 

Számos kutatás igazolta, hogy ha 6 és 24 hónapos kor között zenei hatások érik a gyermeket, előnyösen befolyásolja fejlődésüket. A holland származású Raimond Lap zeneszerző speciális zenéje klasszikus hatásokat és modern stílusokat elegyít. A muzsika nyugtat, élénkíti a gondolkodást, kreatívabbá teszi a babát, elősegíti a társas viselkedés kialakulását, javítja a tér- és időbeli következtetéseket, melyek szükségesek a matematika megértéséhez, és jó hatással vannak egyúttal a mozgás- és koordinációs készségekre is.

 

 

Fényviszonyok

Egy pennsylvaniai kutatás szerint ahhoz, hogy elkerüljük a rövidlátás kialakulását, a gyerekeknek fénytelen szobában kell aludniuk. Az éjszakára égve hagyott lámpa is felelős a rövidlátásért, mert a szem, amíg fejlődik, sokkal érzékenyebb (kb. kétéves korig). A fény ugyanis – miközben a gyerek alszik – áthatol a szemhéjon, munkára kényszerítve a szemet ahelyett, hogy az pihenne.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop