Tudnivalók HDMI kábelekről, vezetékekről a mindennapokban

Rólunk magyarokról azt tartják, mindenkinek van otthon egy szatyra, amiben szatyrokat tart, és biztosan van egy további doboza is, amiben az élete során használt vezetékeket, kábeleket gyűjti. Mert mindig van egy újabb kütyü a lakásban, más kábellel, csatlakozóval, és manapság már a kábel sebessége sem mellékes.

tudnivalokhdmikabelekrol 720

Ez valóban sokunkra igaz lehet, de a technikai haladásnak köszönhetően évről évre szinte újabb dobozokat is megtölthetünk vezetékekkel és kábelekkel. Mindig van egy új kütyü a lakásban, ami eltérő csatlakozóval bír. Valamihez csatlakoztatni is szeretnénk, tehát szükségünk lesz egy újabb darabra. Sőt, a csatlakozók állandósága mellett a kábel hang-, kép- és adattovábbítási sebessége is növekszik, ha a megszokott csatlakozóval egy új szabvány szerinti kábelt megvásárolunk.

A HDMI kábelek sajátosságai
Választásnál a csatlakozó formáján kívül jó, ha figyelünk a kábel sebességére is. Jó tudni, hogy két azonos csatlakozójú kábel nem ugyanolyan sebesség leadására képes. Ezért lehet az, hogy a laptopról egy gyengébb minőségű kábellel a televízióra kiküldött Blue-Ray minőségű film a televízió képernyőjén rossz képminőségben jelenik meg, vagy akár a hang is csúszhat.
A HDMI kábelek a filmek képi minőségének fejlődése miatt szintén folyamatosan fejlődnek. Jelenleg már a 2.1-es HDMI az, ami a legjobb a piacon. Ezzel már 8K felbontás és őrült adatátviteli sebesség is elérhető. Ez a verzió jelenleg Japánban van tesztelés alatt. Nálunk a 2.0-ás verzió érhető el, ez még csak 4K továbbítására és szupergyors adatátviteli sebességre képes.
A Mediarange HDMI 1.4 kábel az említett 4K mellett a 3D lejátszására is alkalmas, valamint az ARC és ETHERNET rendszerekkel is kompatibilis.

Vezetékek elhelyezése
Ideális megoldás a vezetékeket elrejteni a falban vagy valamilyen kábelcsatornában. Egyrészt nem mutatnak túl jól a lakáson keresztül tekerőző kábelek, másrészt balesetveszélyesek, megbotlunk benne, lerántva az egész elektronikai rendszert (s mint tudjuk, e rendszerek könnyen törnek, sérülnek), végül maguknak a vezetékeknek a védelme miatt is érdemes elrejteni, óvni őket. Bár ezek a vezetékek lényegesen kisebb költségűek, mint a többi szórakoztatóelektronikai eszközünk, de kíméljük meg pénztárcánkat egy új vásárlásától.
A bevzetőben említettek szerint tehát nem véletlenül van egy doboz kábelünk félretéve, hiszen megtanultuk, a vezetékek minimális védelem mellett szinte soha nem mennek tönkre, elővehetjük bármikor, újra felhasználhatók.

A DVDolcson.eu a vezetékek és kábelek kínálatában jó partner. Termékeik között az egyszerűbbek és a bonyolultabb rendszerekhez használható darabok is megtalálhatók és az egyéb perifériák tekintetében is rendelkezésünkre állnak – egér és billentyűzet, hűtőpadok, headset-ek és hangfal szettek, továbbá töltők, adattárolók, irodai eszközök, mobil és tablet kiegészítők, és ügyfélszolgálatuk kérdés vagy információ esetén szívesen rendelkezésre áll.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop