A természetes fürdőtó

Az otthoni fürdőzés ökológiailag fenntarthatóbb formája

Ha arra vágyik az ember, hogy az otthona közvetlen környezetében vizes élőhely partján pihenjen, ne gondolkozzon sokáig, váltsa le medencéjét természetes fürdőtóra. A tavacskák akár pár tíz négyzetméter helyen is elkészíthetők és fenntarthatók, kavicsokból, kövekből, vízi növényekből épülnek fel, a víztisztaság fenntartására biofiltrációs rendszert használnak. Nemcsak esztétikailag vonzók, de segítenek a biodiverzitás növelésében.

Mi is az a fürdőtó?

A „sima” kerti tó tulajdonképpen dísz, növényekkel, halakkal, jól mutat a kertben, a víz természetesebbé teszi a látványt, de ennél többet nem nyújt. A kerti medence egy művi alkotmány, általában nem simul bele a természetes közegbe, viszont kiváló fürdésre, forró nyarakon otthon csobbanni csodálatos dolog. A fürdőtó ennek a két vizes műfajnak az ötvözete, vagyis van fürdési lehetőség, és van egy egységes kerti látvány is. Vitathatatlan előnye az is, hogy míg a medence egy erősen szezonális dolog, a fürdőtó télen is díszíti a kertet, nem pedig egy fóliával takart, építkezésre emlékeztető tárgy lesz a kert kellős közepén. Ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy a fürdőtó szezonja viszonylag rövid, jó esetben az év egynegyede. A fürdőtavaknak több stílusa van. A hagyományos tó jellegű építmények, amelyek egy természetes tó látványát sugallják, a vízfelület 70 százalékát borítják növények és a maradék 30 tehető alkalmassá fürdőzésre. A modernebb változatok felerészben használhatók fürdésre, formájuk még az igazi tó felé húz, de az épített jelleg már látható. A biomedencék már medenceszerűek, némi növényzettel természetessé téve, itt a növényzet aránya 20 százalék körüli, ennél kisebb arány esetén a a biofilter, vagyis a természetes szűrőrendszer nem működik hatékonyan.

Hogyan működik?

A természetes fürdőtavak általában minimalizálják vagy teljesen kizárják a vegyszerek használatát. A víz tisztán és egészségesen tartása érdekében olyan biológiai tisztítórendszereket alkalmaznak, amelyek kevesebb gépészettel képesek fenntartani a víz minőségét anélkül, hogy agresszív vegyszereket kellene alkalmazni. A tavakban lévő növényzet segít az algák mennyiségének szabályozásában, mivel a növények elnyelik a vízben lévő szerves anyagokat, csökkentve ezzel az algák anyagcseréjéhez és szaporodásához szükséges tápanyagok mennyiségét. A vízi növényzet oxigént termel, amely hozzájárul a vízben lévő organizmusok működéséhez, a természetes víz egyensúlyának fenntartásához.

A fürdőtavak gyakran rendelkeznek egy mechanikus szűrőrendszerrel, homok- vagy kavicságyakkal, amelyek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket, és mechanikailag tisztítani a vizet. A komoly fürdőtavak kis patakkal vagy akár vízeséssel is rendelkeznek, melyek jó tervezés és karbantartás esetén szintén hozzájárulhatnak a tó tisztaságának megőrzéséhez. Bár a természetes tavak fenntartása általában kevesebb vegyszerrel jár, még fontosabb gondoskodni a megfelelő gondozásról és karbantartásról. A növényzet rendszeres ellenőrzését és karbantartását, a vízszint és a pH-érték ellenőrzését, valamint a mechanikai szűrőrendszerek tisztítását legtöbb esetben érdemes szakemberre bízni. Ha mégis probléma merül fel a víz minőségével kapcsolatban, mint például az algák túlzott szaporodása vagy a víz elhomályosodása, akkor a szakember olyan megoldást tud javasolni, amely segít az ismét tiszta víz elérésében, de nem befolyásolja a tó ökológiai összetételét. Az ökológiailag jól kiegyensúlyozott víz mindig tiszta marad.

Kisebb méretű tavak mindössze néhány négyzetmétertől kezdve építhetők, ami elég lehet egy-két ember számára, hogy kellemesen fürödjenek vagy pihenjenek, de ezek az apró tavacskák azért inkább díszítőelemként szolgálnak a kertben. A nagyobb méretű természetes fürdőtavak akár száz vagy több száz négyzetméteresek is, amelyek alkalmasak lehetnek úszásra vagy nagyobb társaság fogadására. Minél nagyobb a tó, annál több munkát és anyagi ráfordítást igényel a fenntartása, de pótolhatatlan lehetőséget kínál az otthoni kikapcsolódásra.

A fürdőtavak több zónából állnak. A sekély kavicsos parti zóna a vízi növények kedvelt élőhelye lesz, míg a mély terület a fürdőzés számára ad jó lehetőséget. A legtöbb fürdőtóban a mélyebb terület a part egy részéről jól megközelíthető, ami lehetőséget ad a könnyű vízbe merüléshez. Egy stég építésével még egyszerűbb lehet a tóba jutni, vagy közvetlenül a víztükör felett napfürdőzni. A mély területet általában fagerendák veszik körül. A jó minőségű fenyőfából készülő faszerkezet 15-20 évig megtámasztja a medence falát és jó kapaszkodási lehetőséget biztosít fürdőzés közben. A tavak vízhőmérséklete alapvetően az időjárás függvénye, de jó tervezéssel elősegíthetjük, hogy mindig legyen olyan területe, ahol kellemes a vízhőmérséklet. Megfelelően kialakított sekély parti zónában könnyen felmelegszik a víz, és segít a mélyebb fürdőrész felmelegedésében is.

A fürdőtavak előnyei

A fürdőtavak természetesebb környezetet teremtenek, különös élményt adva a vízi élőhelyek közelségével, és jól illeszkednek a kert harmonikus egységébe. Környezetbarát megoldás, hiszen általában kevesebb vegyszert igényelnek a fenntartáshoz, ami az ökológiai környezetre lényegesen kisebb terhet ró, és a vegyszerekre érzékeny bőrű emberek számára is jól használható. Egy jól megtervezett és épített fürdőtó egyedi és vonzó jellemzője lehet a kertnek, és egyedi hangulatot teremt az otthon számára.

Mikor döntsünk inkább a medence mellett?

A medencék általánosságban véve könnyebben és kényelmesebben használhatók a fürdőtavaknál. Mivel szabályozott, épített környezetet biztosítanak, a vízbe ugorva nem kell tartanunk élő növényektől, állatoktól, használati idejük is lényegesen hosszabb, hiszen fedéssel sokkal tovább alkalmassá tehetők a kellemes fürdésre, alatta ugyanis a beáramló napenergia megreked, így a medence vize még a hűvös külső léghőmérséklet ellenére is könnyen felmelegszik a napsütésben. A hosszabb használat mellett a vízminőség megváltozása sem okoz különösebb gondot, a kristálytiszta víz – vegyszerekkel ugyan –, de jól karbantartható. Kevésbé kell figyelni a fürdőzők testéről leázó kozmetikumokra, a fürdőzés időtartamára és a tarsaság létszámára. A fűthető medencék szabályzott vízhőmérséklete még komfortosabbá teszi a fürdőzést, az időjárás alakulásától teljesen függetlenül. Sok medence kialakítható úszáshoz is, így ideális azok számára, akik aktív életmódot folytatnak otthonukban.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop