A szerkesztett természetesség

Nem kérdés, hogy a beton és acél megállja a helyét egy családi házban is. A letisztult formák, finom síkok nyugalmat árasztanak, a nyers felületeket természetes faburkolatok oldják fel. Az indusztriális-minimál lakás központi eleme az ónix kőlapokkal hangsúlyozott kandalló, az átvilágított kőlapok mintázata a tűz szimbolikája.

aszerkesztetttermeszetesseg 720

A századfordulós, kétgenerációs budai villa magasföldszintjének átalakítása szerencsésen alakult, mivel olyan tulajdonosoktól kaptam a megrendelést, akiket korábbról már jól ismertem, s a belsőépítészeti koncepció kidolgozását is rám bízták. Munkáim során mindig nagy hangsúlyt fektetek az egészséges és egyedi térkapcsolatok kialakítására, a személyre szabott terek létrehozására, hiszen a lakók későbbi mindennapjait ez határozza meg. Mindehhez szükséges életritmusuk, szokásaik pontos feltérképezése, s meglévő épületről lévén szó, voltak egyéb kötöttségek is – szerkezeti struktúra, gépészeti kialakítások.

A precíz felmérést követően gyorsan kialakult az új alaprajzi struktúra, és koncepció szintjén már ekkor javaslatot tettem a textúrákra, a stílus kialakítására, ez esetben a természetes élő felületekre, mint beton, rozsdás fém és fa, s örömömre koncepciómat el is fogadták.
Szélfogó híján korábban azonnal a konyha-étkező traktusába érkeztünk, a betervezett üvegfalaknak köszönhetően azonban a konyha is világos maradt, a cipők tárolására szolgáló szekrény pedig növények ültetésére is alkalmas. A bambusz az üvegen át a konyha felé is érvényesül, erősítve a természet jelenlétét a lakásban. A burkolatok és bútorok szervezik és alakítják a teret, minden elemnek megvan a maga szerepe, a burkolatnak látszó felületek nagy része is tároló funkciókat rejt magában. Koncepcionális gondolat volt, hogy a fényes fekete burkolatú beépített szekrények a falburkolat hatását keltve teljesen rejtve maradjanak. E burkolatok letisztult osztásához igazodnak az egyedi tervezésű belső ajtók is, amelyek 2,40 méteres magasságukkal elegáns, nagyvonalú érzést kölcsönöznek a térnek.

A nappali tere az épület mélyebb traktusában, egy nagyméretű fényes fekete rejtett tolóajtón keresztül érhető el, s itt találhatók az intimebb helyiségek is, mint a szülői háló és gyerekszoba, valamint egy dolgozó. A hálószobák és a nappali a villa kertjére néznek, utóbbi széles teraszajtókkal kommunikál is a természettel. A legtöbb bútor az adott helyre és hangulathoz igazítva egyedi tervezésű, hiszen a tökéletes funkcionalitás leginkább csak így érhető el. A terek bejárása során e hozzáadott funkcionális és érzelmi rétegződés mindenütt tetten érhető, biztosítva a benne élők számára, hogy hosszú távon is élvezetes, érdekes térélményben legyen részük.

  

Újgenerációs építész, jártas a kreatív, művészi és műszaki területeken. Egyetemi évei alatt alapítja poszt-diszciplináris kreatív szellemi műhelyét Womorrow néven. Hisz a dizájn ozzáadott értékében és a tradíciók újraértelmezésében, az intelligens, innovatív értékmegőrzésben
és értékteremtésben.

aszerkesztetttermeszetesseg profil

Rakonczai Gábor
ibelsőépítész


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop