A szép gyep titka

Macskatánc a hegyen
6 tennivaló, hogy örüljünk a kertnek
A kikelet virágai

GYAKORTA ELÕFORDUL, HOGY ELSÉTÁLUNK EGY EGY KERT VAGY PARK MELLETT, ÉS A LÁTVÁNY SZABÁLYOSAN LEBILINCSEL BENNÜNKET MEZÍTLÁBAS SÉFÁRA CSÁBÍT A ZÖLD PAMLAG, ÉS TALÁN FEL IS SÓHAJTUNK, HOGY HOGY A MI UDVARUNK SOHASEM LESZ ILYEN VARÁZSLATOS.

 

 

Egy ilyen álom megvalósítása közel sem olyan őrdöngős dolog, legkevésbé anyagi kérdés. A kertész szakma presztizsének csorbítása nélkül kijelenthető: némi kertészeti ismeretre tényleg szükség van, a varázslatra azonban mi – a magunk amatőr módján is – képesek lehetünk.

 

 

Látvány vagy használat

 

Aki használni is kívánja a gyepet, a durvább fűfélékből célszerű kialakítani magvetéssel, gyeptéglázással, vagy gyepszőnyegfektetéssel. Bármelyik módot is választjuk, gondos talaj előkészítésnek kell megelőznie, mert csak így nyerünk tartós, szép felületet.

A területet először is meg kell tisztítani minden szervetlen hulladéktól. Ha szükséges, planírozzuk el a talaj felszínét, hogy tűnjenek el a kiemelkedések és a mélyedések. Szerves trágyákból jó talajon 4-5 kg, gyengébb minőségón pedig 9-10 kg-ot adunk négyzetméterenként, egyidőben 10-15 dkg műtrágyakeveréket is juttassunk a talajba (nitrogén, foszfor és kálium keveréke. Ássuk fel a területet 20-25 cm mélyen, ügyelve arra, hogy az altalajt ne hozzuk fel. Az ásással egyidőben törjük össze a nagyobb rögöket kizárólag az ásó lapjával, mert így a tarackoló gyomok gyökerét nem vágjuk szét. Egyúttal szedjük ki az esetlegesen előforduló köveket is. Ezután tömörítsük a talajt apró átfedő lépésekkel, súlyunkat a sarkunkra helyezve többször sétáljunk át a területen. E műveletnél a talaj felső 5-6 centimétere legyen száraz. A puhább részeknél a lábnyom mélyen benyomódik, itt a felszínt újra át kell gereblyézni, elegyengetni. A művelet mindaddig folytatandó, amíg a talaj elég tömör nem lesz, hogy ne keletkezzenek mély nyomok. A taposás helyett hengerezhetjük is a területet.

Ha lehetőségünk van rá, a talaj előkészítését ne közvetlenül a magvetés vagy gyeptégla lefektetése előtt végezzük, h a gyommagvaknak legyen ideje kikel vetésig, így több alkalommal át tudjuk kapálni és gereblyézni a területet. A v illetve a gyeptégla, gyepszőnyeg fekte előtt el kell simítani a területet, ellenőrizzük, hogy a felszín egyenletes-e. Erre alkalmasabb egy egyenes palló, amit előzőleg átgereblyézett talajon áthúzunk.

Vetés

A vetést tavasszal vagy ősszel a legalkalmasabb elvégezni, legoptimálisabb idejű augusztus közepétől szeptember közepéig tart, amikor a talaj még kellőképpen meleg és elegendő nedvességet is tartalmaz. Az őszi, rendszerint gyakoribb csapadék mellett kevesebb öntözésre van szüksé mint a tavaszi vetéskor. Vethetünk áprilisban-májusban is, de ha a nyár száraz, sokat kell öntözni. A kapható fűmagkeverékek általában napos helyet igénylő fűfajok magvai, ezek árnyékos helyre vetve hamarosan kiritkulnak. A legjellegzetesebb fűmagkeverékek, amit megvásárolhat, a pázsit fűkeverék, park fű sport fűkeverék, golf fűkeverék. Legszebb pázsitot az ún. golf keverékből állítunk elő. Az igénybevételt elviselő gyep létesítésére normál talajon a pázsit és a park fűkeverékek alkalmasak.

A vetést szélcsendes időben végezzük, 1m2 területre kb. 3-4 dkg fűmag szükséges, de ez függ a fűfajták magjának nagyságától is. A vetés után a magot gereblyével sekélyen, egyirányban verdesve be kell dolgozni a talajba, utána ismét tömörítsünk. A fűvetés talaján a vetést és minden munkát a lábra erősített taposó deszkán kell elvégezni. A vetéstől a kikelésig a talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, mert ha kiszárad, az a csírázó magvak pusztulását okozhatja. A vetéstől a kelésig eltelt idő őszi vetésnél 10-15 nap, tavaszi vetésnél 15-20 nap. Amint a kikelt pázsitfű kb. 10-12 cm magasra megnőtt, le kell vágni, majd a talajt tömörítsük, s ezt minden nyírás után m kell ismételni.

Gyeptégla, gyepszőnyeg

A hagyományos gyepkialakítás leggyorsabb módja a gyeptéglázás, néhány hét alatt kész gyephez juthatunk, és a talaj 3készítésnek sem kell annyira gondosnak lenni, mint magvetés esetén. Bármikor végezhetjük, de legideálisabb ideje az október és április. A vásárlás után mielőbb le kell fektetni, résekbe finom talajkeveréket szórjunk, nagyon nehéz munka. A gyepszőnyegfektetés a gyepkialakítás legújabb, de jóval drágább módja. Gyommentes, a súlya lényegesen kisebb, mint a hagyományos gyeptégláé, és azonnal friss zöld színt ad a kertnek. Vásárlás után rögtön le kell fektetni, az egyenletes talajfelszín kialakítása nagyon fontos.

Gondozás, ápolás

Gyepfelület, amit használunk is, rendszeres, gondos ápolást igényel.

Fűnyírás: áprilistól októberig végezzük, tavasszal és nyár elején hetenként egyszer, nyáron és ősszel kéthetenként, hosszabb ideig tartó szárazság esetén három hetente. A szegélyeket is nyírjuk minden fűnyrírás után, a kaszálékot is szedjük össze. Öntözés: a szép, sűrű pázsit egyik feltétele a rendszeres öntözés. Hűvösebb időben legjobb öntözni, reggel vagy este. Száraz talajon 5-6 naponként, középkötött fajon hetenként 10-20 mm/m2, kötött, agyagos talajon kéthetente 30-40 mm/m2 ideális mennyiség. A mindennapos öntözés a mohák elterjedését és a sekély gyökeresedést idézik elő.

Tápanyagpótlás: a fejlődési időszakban fente 2-3 alkalommal egyenletesen szórjuk be a gyepet nitrogéntartalmú műtrágyával, utána öntözzük meg.

Gereblyézés: tavasszal és ősszel a faleveket stb. le kell tisztítani a felületről.

Moha és gyomirtás: ha megjelenik a gyom vagy moha, használjunk különböző szereket (leggyakoribb gyom a gyermekláncfű, szásszorszép, mezei aszat, útifüvek stb.) Az egyedi gyomokat kézzel is kihúzhatjuk.

Földkeverék kiszórása: a gyepet vékony rétegben be kell teríteni trágyafölddel vagy bő tápanyagtartalmú, komposztfölddel, amely nemcsak tápanyagot biztosít a fű számára, hanem a téli időszakban a földbe is bemosódik, elősegítve a tavaszi dús gyökérképződést.

Ha tehát szeretjük a kertet, lehet szép pázsitunk is, s mint látható, leginkább az odaadásunk kell hozzá.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop