A sokoldalú beton

A betonról legtöbbünknek a panelházak, ipari épületek durva, hideg, rideg, szürke, barátságtalan, unalmas felülete jut eszébe, amit vakolással, burkolással minél előbb el kell tüntetni a szem elől. Pedig ez a tartós, erős anyag egyre divatosabb a belsőépítészetben, drága luxuslakásokat, trendi irodákat díszít. Készül belőle mosdókagyló és mosogató, konyhapult, robusztus bejárati ajtó, asztal, fotel, kanapé, polc…

asokoldalubeton 720

A technikai fejlődésnek, a különféle adalékoknak, színezékeknek, zsaluzási, felületkezelési eljárásoknak köszönhetően a betonból készült bútorok minősége mára nagyot javult, és jobban elterjedt a használatuk az otthonokban. Az újra felfedezett beton modern belső terekben mutat jól igazán, de nem csak bent, hiszen számos épület falán, homlokzatán megjelenik nem feltétlenül szürkén. Főleg a kertben érvényesülnek az anyagukban színezett, gyöngykaviccsal, kőzúzalékkal „felületképzett” térkövek, járólapok, tipegők, szegély és támfal elemek.

Napjaink slágere ma a látszóbeton

Az építészek, lakberendezők újabban nagy mennyiségben használnak látszóbetont, aminek a felülete nincs leburkolva, festve, glettelve, gyakran még javítva sem, hogy az a maga sajátos nyerseségében töltse be küldetését. Lehet egyszerű szürke ipari beton, de lehet különböző pigmentekkel, oxidokkal időtállóra színezett típus is.
A betonburkolatok felszíne, attól függően, hogy milyen célra, milyen helyiségben használjuk, különféle eljárásokkal, például csiszolással, homokfúvással, savazással, színezéssel, lakkozással sokféleképpen alakítható. Lehet tükörsima és fényes, enyhén csillámos vagy rusztikus kinézetű. Burkolólapként készülhet nyomott mintás kivitelben, a természetes kő hatását keltve, de akár figurális vagy virágmintás lapok is gyárthatók. Homogén, öntött, simított, glettelt, vagy csiszolt padlófelület is kialakítható belőle.

Számos felületkezelési, impregnálási mód létezik, kialakíthatók olaj- és zsírálló, vízlepergető felületek, sőt, ahol szükséges, grafittiálló kezelés is elvégezhető. Az ilyen bevonat előnye, hogy a falfirkák, egyéb szennyeződések gőzborotvával az impregnált bevonattal együtt könnyen, a letisztított felület pedig újbóli kezeléssel ismét védetté válik. Bár a színválaszték bőséges, lazúrokkal csak világos árnyalatokra színezhető a beton, előnye azonban, hogy nem változtatja meg a felület eredeti karakterét, nem fedi el textúráját, csak színezi.

 

asoklodalu1
Lenyomatok, grafikák, feliratok megjelenítése

A lenyomati képet előre meg kell tervezni, és az egyes elemek elhelyezését, kialakítását össze kell hangolni. Az előre megtervezett és speciálisan kialakított zsalumatricák tulajdonképpen a lenyomati kép negatív sablonjai, amelyeket a zsaluhéjra rögzítenek öntés előtt. Igényes minőségű lenyomati kép csak rendezett táblakiosztással érhető el, a megfelelő eredmény érdekében a zsaluzatokat már a tervezési fázisban jól átgondoltan kell megválasztani. Mindezen nehézségek ellenére érdemes vele foglalkozni, mert a látszóbeton könnyített, vékonyított szerkezetként is használható a lakás szinte bármelyik részében. A loft stílusú téralkotás gyakran alkalmazza a látszóbetont dekoratív burkolatként. Ha meglévő épített vagy monolitikus szerkezetre utólag helyeznek fel látszóbeton elemeket, akkor látványra ugyanazt vagy még kifinomultabb, művészibb, egyedibb felületeket tud produkálni a belsőépítész a betontechnológussal karöltve. De ha a megrendelő úgy óhajtja, az ipari hatás fokozásaként ilyenkor a beton nyers, megműveletlen háttérként képez erős kontrasztot a finomabb kialakítású bútorok és dizájntárgyak kiemelésére.

Tartósság, kopásállóság

A beton legnagyobb előnye tartóssága, verhetetlen kopásállósága. A hézagmentes, öntött, simított betonburkolat könnyen tisztán tartható és csúszásmentes, így akár a fürdőszoba dísze is lehet, de készülhet belőle a helyszínen öntött konyhapult is. Finombetonból kialakítható teraszburkolat, minimál stílusú enteriőrbe kopott hatású fal, masszív asztallap, egyedi mosdó, konyhasziget vagy látványos kandalló. Mivel a profi szakcégek szinte bármit képesek kihozni betonból, kedvező áron helyettesítheti a drága kőburkolatokat. A beton, azon túl, hogy alkalmas a letisztult formák kialakításához, például üveggel, fával, fémmel kombinálva harmonikusan kiegészítik egymást, általa az épület természetesebbnek hathat.

Sokak tetszését elnyerték a retró jegyében kilátszó betonvasakkal készült asztalok, fotelek, mások inkább a krómozott fémmel, műanyaggal, műkővel, szövettel, bőrrel összehozott bútoroknak, használati- és dísztárgyaknak lettek kedvelői. A funkcionális és téralkotó látszóbeton rohamosan terjed a kertépítők munkáiban is. Feltaláló építészek, iparművészek az utóbbi években betont üveglapokkal (zebralit), illetve fényvezető száloptikai kötegekkel (litracon) társítva transzparens, illetve fényáteresztő, világító, rendkívül attraktív, egyedi épületelemeket, belsőépítészeti elemeket alkottak.

A siker záloga

A hibátlan látszóbeton előállítása nem egyszerű feladat, nem véletlen, hogy egyes szakemberek a modern építészet csúcsának tartják. A végső minőséget a pontos receptúrán kívül számtalan tényező befolyásolja, mint a szállítási, a bedolgozási idő, az időjárás, a bedolgozás módja, a zsaluzat anyaga, minősége. A zsaluzat víztömörsége például az elkészült szerkezet megjelenését, élek pontosságát befolyásolja, a zsaluban tartás időtartama a felület színére van hatással. A munkafolyamat hosszát a beton kötési idejének figyelembevételével kell meghatározni, különben szemmel láthatóak lesznek a különböző időben öntött rétegek.
Egy látszóbeton szerkezet megvalósítása során rendkívül szoros kapcsolatnak kell lennie az építész tervező, a kiviteli terv készítője, a kivitelező, a betonüzem és a betontechnológus között. A szerkezetek megjelenésénél ugyanis sok múlik a részletek, a szerkezeti kapcsolatok látszóbeton szempontú tervezésén, csakúgy, mint a statikus tervek szintén látszóbeton-alapú elkészítésén. Fontos a folyamatos ellenőrzés, a megfelelő ideig való zsaluzatban tartás, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. A betonfelületen az apróbb, felületi, lokális hibák azonos anyagú betonnal, türelmes „kozmetikázással” javíthatók.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop