A perspektíva bűvöletében

Az első benyomások mindig mély nyomot hagynak bennünk, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Megismételhetetlen inspirációt kínálnak, ahogy Petyerák Katalin lakberendezőnek is a 66 négyzetméteres lakásból megpillantott lenyűgöző budai panoráma.

aperspektivabuvoleteben 720

Az Orbán-hegy déli lejtőjén a ház nappalijából szocreál csőradiátorok, málló ablakkeretek között döbbenetes kilátás nyílt a Márton- és Sashegy zöldjére, feledtetve a lakás siralmas állapotát. E panoráma perspektívája ragadott el az első pillanatban, és tartott fogva a projekt végéig. Ahhoz, hogy az elmúlt évtizedek nyomait eltüntessük, és a villamos hálózatot korszerűsítsük, a vakolatig kellett letisztítanunk a falakat. Kiemelendő a negyedszint-eltolásos ház különlegessége is, amelyet a 60-as évek végén Baráth Etele tervezett. A lakás alaprajza is rendkívüli teljesítmény: nincs egy fölösleges négyzetméter közlekedő, gyakran 70-80 négyzetméteres lakásból is csak másfél szobát lehet kihozni. A nagyjából négyszögletes, mindössze 66 négyzetméter egyik sarka nyitott a lépcsőház felé, ebbe a negyedbe szerkesztődtek a kiszolgálóhelyiségek, legyezőként körben a három teljes értékű szobával.
Az időtálló terveknek köszönhetően csak egy válaszfalat kellett átrakni 60 cm-rel, és még így is egy teljes mélységű gardrób elfért mindkét hálószobában. Anélkül, hogy túlságosan behatároltam volna, egy kicsit macsósabb, bevállalósabb hangulatra törekedtem, elsősorban a több szürke árnyalat mellé bevitt karakteresebb színfoltok alkalmazásával. A szobák falszínét semleges, visszafogott árnyalattal oldottam meg, illőek az uralkodó színekhez. Azért, hogy már a lakásba érkezéskor részesüljünk a hangulatból, egybenyitottam a nappalit a konyhával és előszobával. Ez erősíti azt az optikai hatást is, amely a sötétebb tónusú konyhabútor és a nappali világos színeiből adódik. Szintén ezt a határok nélküliséget akartam erősíteni az egységes, hajópadlót idéző burkolattal.

Sokszor kell ügyfeleimet győzködni arról, hogy a felújítás egyik legsarkalatosabb pontja a világítás, ehhez azonban már a bontást követően pontosan tudni kell, mit hova szeretnénk felszereltetni. A belmagasság megengedte, hogy álmennyezetbe rejtsük a ledlámpákat (gipszkarton mögötti vezetékezésnél rá kell bírnunk a kartonos, villanyszerelő és festő szakipar képviselőit az együttműködésre, de nem mindig magától értetődő), s mivel csak a lakószobák kapnak természetes világítást, a többiben nagy fényerejű lámpákra volt szükség.
Régebben vitrinek, hatalmas szekrények hirdették a családok társadalmi helyzetét, manapság a nappalikban a tárolók helyét a kényelmi eszközök vették át. Ám mindig szükség van egy-egy markáns látványelemre, amely különlegességével megunhatatlanná teszi a teret, ugyanakkor óvatosan bánjunk velük, hogy ne váljanak öncélúvá.

  

Nagyon szerencsés vagyok, hogy egész életemben olyan dolgokkal foglalkozhatok, amit élvezek. A lakberendezés a művészi, a mérnöki és szervezési feladatok sajátos ötvözete, amely minden projekt esetében újabb és újabb kihívások elé állít.

perfectmatching portre

Petyerák Katalin
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop