A perspektíva bűvöletében

Vigyünk több fényt otthonunkba!
Sült kacsamell humusszal, snidlingpesztóval
Garantáltan egyedi!

Az első benyomások mindig mély nyomot hagynak bennünk, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Megismételhetetlen inspirációt kínálnak, ahogy Petyerák Katalin lakberendezőnek is a 66 négyzetméteres lakásból megpillantott lenyűgöző budai panoráma.

aperspektivabuvoleteben 720

Az Orbán-hegy déli lejtőjén a ház nappalijából szocreál csőradiátorok, málló ablakkeretek között döbbenetes kilátás nyílt a Márton- és Sashegy zöldjére, feledtetve a lakás siralmas állapotát. E panoráma perspektívája ragadott el az első pillanatban, és tartott fogva a projekt végéig. Ahhoz, hogy az elmúlt évtizedek nyomait eltüntessük, és a villamos hálózatot korszerűsítsük, a vakolatig kellett letisztítanunk a falakat. Kiemelendő a negyedszint-eltolásos ház különlegessége is, amelyet a 60-as évek végén Baráth Etele tervezett. A lakás alaprajza is rendkívüli teljesítmény: nincs egy fölösleges négyzetméter közlekedő, gyakran 70-80 négyzetméteres lakásból is csak másfél szobát lehet kihozni. A nagyjából négyszögletes, mindössze 66 négyzetméter egyik sarka nyitott a lépcsőház felé, ebbe a negyedbe szerkesztődtek a kiszolgálóhelyiségek, legyezőként körben a három teljes értékű szobával.
Az időtálló terveknek köszönhetően csak egy válaszfalat kellett átrakni 60 cm-rel, és még így is egy teljes mélységű gardrób elfért mindkét hálószobában. Anélkül, hogy túlságosan behatároltam volna, egy kicsit macsósabb, bevállalósabb hangulatra törekedtem, elsősorban a több szürke árnyalat mellé bevitt karakteresebb színfoltok alkalmazásával. A szobák falszínét semleges, visszafogott árnyalattal oldottam meg, illőek az uralkodó színekhez. Azért, hogy már a lakásba érkezéskor részesüljünk a hangulatból, egybenyitottam a nappalit a konyhával és előszobával. Ez erősíti azt az optikai hatást is, amely a sötétebb tónusú konyhabútor és a nappali világos színeiből adódik. Szintén ezt a határok nélküliséget akartam erősíteni az egységes, hajópadlót idéző burkolattal.

Sokszor kell ügyfeleimet győzködni arról, hogy a felújítás egyik legsarkalatosabb pontja a világítás, ehhez azonban már a bontást követően pontosan tudni kell, mit hova szeretnénk felszereltetni. A belmagasság megengedte, hogy álmennyezetbe rejtsük a ledlámpákat (gipszkarton mögötti vezetékezésnél rá kell bírnunk a kartonos, villanyszerelő és festő szakipar képviselőit az együttműködésre, de nem mindig magától értetődő), s mivel csak a lakószobák kapnak természetes világítást, a többiben nagy fényerejű lámpákra volt szükség.
Régebben vitrinek, hatalmas szekrények hirdették a családok társadalmi helyzetét, manapság a nappalikban a tárolók helyét a kényelmi eszközök vették át. Ám mindig szükség van egy-egy markáns látványelemre, amely különlegességével megunhatatlanná teszi a teret, ugyanakkor óvatosan bánjunk velük, hogy ne váljanak öncélúvá.

  

Nagyon szerencsés vagyok, hogy egész életemben olyan dolgokkal foglalkozhatok, amit élvezek. A lakberendezés a művészi, a mérnöki és szervezési feladatok sajátos ötvözete, amely minden projekt esetében újabb és újabb kihívások elé állít.

perfectmatching portre

Petyerák Katalin
lakberendező

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop