A mai 2 és 3 rétegű nyílászárók előnyei

A 2 és 3 rétegű üvegezés, amellett, hogy gazdaságos megoldás, sajátos szerkezetével biztosítja a nyílászárók jó hő- és hangszigetelését. Hogyan? Elmagyarázzuk!

A régi nyílászáró hátránya és az új ajtó-ablak előnye

Egy régebbi, már nem korszerű és elhasználódott nyílászáró mellett huzatossá válhat a lakás. A hő egy része a réseken át távozik, télen nem érezzük komfortosnak otthonunkat, a fűtési költség pedig magasabbá válhat.
Egy új nyílászáró, legyen az fa vagy műanyag, érezhetően és látványosan szüneti meg ezeket a problémákat.
A pontosan beépített és tökéletesen záródó keret mellett a két- és háromrétegű üvegezés is hozzájárul a nyílászárók remek szigetelőképességeihez.

A többrétegű nyílászárók jobb hő- és hangszigetelők

Tapasztalatból tudjuk, hogy a 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel ellátott mai nyílászárók mellett egyenletesebbé válik a lakásban a hőmérséklet, sokkal kevesebbet kell fűteni, mert télen nem távozik az ablaküvegen keresztül a meleg.
Emellett a külső zajt is jelentősen megszűrik ezek az ablakok. Érdemes kipróbálni a nyitott és csukott ablaknál behallatszó zaj erősségét: mindenféle mérés nélkül tapasztaljuk, hogy akár két-, akár háromrétegű az üvegezés, sokkal csendesebb lesz a lakás.
Bár már egy levegőréteg is jól szigetel, a gyártók ezt a hatást úgy erősítik, hogy az üvegrétegek közötti teret argon vagy kripton gázzal töltik meg, a belső üvegfelületet pedig úgynevezett Low-e hőszigetelő bevonattal látják el.

Hosszú élettartamra számíthatunk

A 2 és 3 rétegű üvegezéssel készült nyílászárókkal hosszú távra tervezhetünk. Már a gyártók is több évtizedre készítik ezeket az ablakokat, de a gyakorlatban, ha számszerűsítjük, akár 30-50 évig is kitűnően ellátják a feladatukat.
Ennek oka a gondos tervezés, a minőségi alapanyagok és persze a további karbantartás. Az üvegezés esetében ez a rendszeres, karcmentes tisztítást jelenti; ha ez elmarad, a felület fényáteresztő képessége romlik, a tömítésnél pedig a por lerakódása rontja a tökéletes zárást.

Gazdaságos megoldás a két- és háromrétegű nyílászáró

Az eddig említett hosszú élettartam és fűtésköltség megtakarítás mellett a költséghatékony beépítést, a karbantartást és a környezetkímélő elemeket emelhetjük még ki.
Az új típusú nyílászárók komplett, kész termékként építik be. Nincs külön üvegezés, nem kell festeni a keretet, a szigetelőanyagoknak köszönhetően résmentes a helyére illesztés. Éppen ezért az ilyen nyílászárók beépítése rövid idő alatt megtörténhet.
A régi típusú, üvegrétegenként szétszedhető ablakokkal szemben itt pontosan fele annyi négyzetméter üvegfelületet kell tisztítani, mert a rétegek távtartókkal vannak összeépítve.
A műanyag keret karbantartása is könnyebb, elég mosogatószeres nedves ruhával áttörölni. A fából készült keretet ugyan gyakrabban kell ápolni, de megéri a hosszú élettartam és az esztétikai értékek miatt.

Melyiket válasszam? A két vagy három rétegűt?

Új ház, új lakás, passzívház építésénél a 3 rétegű üvegezés az előírás.
Mivel a 3 rétegű ablak sokkal nehezebb, régi falazatba a 2 rétegű előnyösebb, mert nem okoz problémát.
Nagy zajterhelésnek kitett városrészekben a 3 rétegű jobb hangszigetelő.
A 2 rétegű ablak olcsóbb, és ha amúgy is redőnyt szereltetünk be, elegendő a két réteg, különösen társasházakban.
A 3 rétegű nyílászáró nagyobb biztonságot nyújt a betörésekkel szemben.
A 2 rétegű több fényt enged be, mint a 3 rétegű.
Bármelyikre is esik a választás, a nyílászárócsere megtérül, mert hosszú távon jelentős energiamegtakarítással jár!


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop