A lakberendező szemével

Annyit mindenki tud, hogy csak átgondolt, alapos tervezés után juthatunk kényelmesen használható otthonhoz. Az építészre nyugodtan rábízhatjuk a ház arculatát, majd ő megbirkózik az esztétikai kihívásokkal, de a funkcionális apróságokat magunknak kell meghatároznunk a saját igényeink és szokásaink szerint.

 

 

Ha megrendeljük, az építész komplett kiviteli tervet készít nekünk, ha azonban ezt nem igényeljük (és az esetek 90 százalékában nem készül ilyen terv). felkészülhetünk rá, hogy az építkezés első harmadában, amikor még csak az alap áll, se falak, se tető, megérkezik az épületgépész, és tudni szeretné, hová csövezze a mosdókat, kádat, mosogatót, radiátorokat, a villanyszerelő pedig hogy hol hozza ki a tükör világítását.

 

 

Fürdőszoba, konyha

 

A legtöbb szervezés a vizes helyiségekben szükségeltetik. Idejekorán meg kell terveznünk, hogy mit hol helyezünk majd el. Hol lesz a tükör, mert akkor ott fali világításnak és dugaljnak is lennie kell, lesz-e hidromasszázs-kád, mert akkor életvédelmi relére is szükség lesz a biztosítótáblán, falba süllyesztett lesz-e a vécétartály, mert ahhoz meg kell lennie egy bizonyos falvastagságnak. Extrém megoldás a szennyesledobó akna, amelyet utólag a födémáttörések miatt nehéz lenne kivitelezni, de ha idejében tervezünk vele, sok fölös utat nyerhet a háziasszony. Ugyanitt jegyezzük meg, hogy a mosógépet tanácsos a fürdőn és konyhán kívül, esetleg belső lépcső alatt, méginkább olyan helyiségben elhelyezni, ahol egyúttal megoldható a teregetés is. A vécét szellőztethetjük a szabadba, lifthófba, vagy akár ventillátorosan is, ez utóbbit köthetjük a világításkapcsolóra, így addig működik, amíg a lámpa ég.

 

A főzőhelyiségben a tűz és a víz az úr. Az elrendezést az határozza meg, hogy hol lesz/hol tud lenni vízkiállás, elfér-e a mosogató mellett egy mosogatógép is, hol lesz a tűzhely, fér e fölé elszívó, vagy tud-e az ablak közelében lenni a szellőztetés érdekében. A tűzhely gázzal vagy elektromosan működik-e, mert utóbbi esetben szükség lesz 3 fázisra, s annak egy külön biztosítékra. Az elszívóról tudni kell, hogy szabadba kivezetett vagy zárt rendszerű lesz-e.

 

Amennyiben a ma divatos nappalival egy légterű amerikai konyhánk van, a nappaliban igazi fatüzelésű kandallóval, úgy búcsút inthetünk a konyhai elszívónak (sőt, a klímaberendezésnek is), mert ezek visszaszívhatják a füstöt a kéményből. Ha szabadon álló főzőszigetet szeretnénk a konyha közepére, a tűzhely gáz- vagy elektromos vezetékét a padlóba kell rejtenünk, s az elszívónak is álmennyezetben vagy gipszkartonban vezethetjük el a csövét.

 

Előre meg kell tervezni az étkezőasztal helyét, hogy annak közepe fölé helyezhessük egy nem kápráztató fényű, lehetőleg teleszkópos lámpát.

 

 

Hálószoba, közlekedők

 

Olyan helyiségbe ne tervezzünk hálófunkciót, ahova kandalló vagy annak tisztítónyílása esik, mert a szén-monoxidszivárgás veszélye miatt ez tilos. Jó megoldás, ha a hálószobában az ágyból is fel-, illetve lekapcsolhatjuk a világítást. A fekhely fölé szerelendő falikarhoz ismernünk kell előre az ágy helyét és méretét, hogy a lámpákat az ágyban fekvő ember feje fölött 30-40 cm-rel helyezhessük el.

 

A közlekedőterekben mindenképpen iktassunk be alternatív kapcsolókat, hogy hosszú folyosókon ne kelljen oda-vissza szaladgálni a kapcsolókhoz. Ügyeljünk a folyósokon elhelyezett dugaljak számára, mert hajlamosak vagyunk nem tenni konnektort az előszobába (porszívózáskor gondot okozhat). A lépcsőházakban vagy kültéri lépcsősoroknál jó az általános mennyezeti világítás is, de a legjobb, ha közvetlenül a lépcsőlapok magasságába építjük be a fényforrásokat. A lényeg, hogy a fény iránya a lépcső homloklapjára essen, ne vessen árnyékot.

Vezetékek, ajtónyitás, fűtés
A legtöbb gond a szobákon keresztül-kasul száguldó kábelekkel szokott lenni. Hogy elkerüljük a gubancokat, rejtsük a vezetékeket a betonba, ehhez azonban már ismernünk kell a hangfalak, a telefon, a tévé vagy a számítógép, esetleg az internet-hozzáférés helyét. Ha megfeledkezünk erről a fázisról, utólag legfeljebb a parkettaszegélyben vezethetjük el a drótokat (ha lesz egyáltalán parkettánk, vagy a fal mentén helyezünk el minden vezetéket).
Gondoljuk végig a világítási megoldásokat is. Akarunk-e egy központi csillárt a mennyezetre, vagy szanaszét elszórt spotokkal, esetleg optikai szálas megoldással lopunk fényt a helyiségbe. Szeretnénk-e a mennyezet mentén körben végigfutó rejtett világítást, lesznek-e falikarok az ágy vagy a tévé fölött. Sőt, a padlóba bújtatott vezetékekkel már az is megoldható, hogy a szoba közepén használjunk állólámpát vagy dugaljat, amelyek a padlóba süllyesztett elosztóba csatlakoznak. Ha a hangfalainkat a falra szeretnénk elhelyezni, vezetékeiket a megfelelő magasságban hozzuk ki a falból.
Ajtók soha ne nyíljanak egymásra, ezek nyitásirányát is érdemes mielőbb átgondolni. Meghatározásakor ügyeljünk rá, hogy a kapcsolók majdani üres falszakaszra essenek, ne a nyitott ajtószárny mögé. Határozzuk meg, hogy szeretnénk-e küszöböt az ajtók alá, mert ez befolyásolja a burkolat, illetve aljzatvastagságot (ha nincs küszöb, csak addig a magasságig burkolhatunk, amíg kinyílik az ajtó).
Ugyancsak ide kívánkozik annak meghatározása, hogy milyen fűtési rendszert választunk. A hagyományos radiátoros fűtés esetén a csövek a falakban, illetve az aljzatban futnak. Gázcsövet nem szabad falba rejteni, a vízcső vezetéséhez 10 cm-nél vastagabb fal szükséges. Falfűtés esetén olyan helyre építtessük be a csöveket, ahova nem tervezünk semmit, mert nem szabad elébútorozni. Padlófűtést is csak akkor alkalmazhatunk, ha megvan a megfelelő aljzat-, illetve födémvastagság, de egy-egy vizes helyiségben használhatunk csempefűtést, ennek jóval kisebb a helyigénye.
A kényelmes háziasszonyok kialakíttathatják a központi porszívó berendezés csőrendszerét is, mielőtt végig kellene vésni a falakat. Cirkóberendezés elhelyezésénél dönteni kell arról, hogy zárt vagy nyitott rendszert választunk-e, utóbbinál lehetőséget kell teremteni a folyamatos szellőzési lehetőségre is.
Az író, vagy munkaasztalok lehelyezésénél legyünk tekintettel arra, hogy a természetes vagy mesterséges fény soha nem szemből, hanem oldalról (jobbkezeseknek balról) érkezzen az írófelületre.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop