A konyha sava-borsa

A konyha olyan hely, ahol érzelmileg és fizikailag egyaránt jól érezhetjük magunkat. Bár elsődleges szerepe funkcionális, lévén a főzés színtere, a gyakorlatban kötetlen hangulatú nappali is. A hatékony konyha titka a jó tervezés, de ne ijesszen meg bennünket a dolog műszaki jellege. A mosogató-tűzhely-hűtőszekrény háromszögének megtervezése után nincs más feladatunk, mint a többi elemet logikusan elrendezni körülöttük.

 

 

 

A Hanák konyhák híresek az ergonómiáról. Konyhasziget kialakításával praktikus, nagy teret nyerünk az ételek előkészítéséhez, a megnövelt mélységű munkapulttal pedig reggelizőfelületet.

www.hanakmarkabolt.hu

 

A Hanák Line fantázianévre hallgató konyhabútor luxuskörnyezetet teremt az otthonunkban. A fehér festett és makasszár furnérozott, magasfényű lakkal bevont ajtók eleganciája és funkcionalitása időtálló. Stílus és praktikum jellemzi a Miele fehér színű beépíthető készülékeket, amelyek tökéletesen illeszkednek a konyhabútorba.

 

konyhatervezés

A mosogatómedence legjobb helye természetes fényforrás közelében van, hiszen a legtöbb időt e körül töltjük sütés-főzés során. Ha ablak nincs a közelben, állítsuk a mosogatót a helyiség kifelé néző terébe – például konyhaszigetbe vagy szabadon álló pultba. Ha egyik megoldás sem kivitelezhető, ne szereljünk faliszekrényt föléje, mert az bezártság érzését keltheti. A mosogató legyen közel a gyakran használt edényekhez, tányérokhoz, és lehetőleg ne kerüljön a sarokba. Ha kijelöltük a mosogatótálca helyét, akkor a háromszög- elrendezés elve szerint jöhet a tűzhely és a hűtőszekrény helyének a meghatározása. Az azóta is irányadó berendezési modell egyébként az ötvenes években született, amikor is vizsgálni kezdték a legfőbb munkafázisok és a közben bejárt útvonal összefüggését.

A konnektorok helyét gondosan tervezzük meg, és ne spóroljunk a kiállások számán. Csak így kerülhetjük el, hogy a géppark gyarapodásával kábelrengeteget kelljen kerülgetnünk. A beépített készülékek csatlakozói legyenek elérhetőek.

ECOVER kézi mosogatószer

» Növényi alapú és ásványi összetevőket tartalmazó ökológiai kézi mosogatószer-koncentrátum.
» Hatékonyan tisztít és zsírtalanít, fékezett habzással.
» Biológiailag lebomlik.
» Állatkísérleteket nem végeztek a termék tesztelése során.
» Növényi alapú illatanyagot tartalmaz.
» Újrahasznosítható flakonba töltve.
» Kapható a dm és az Auchan üzleteiben.

 

csaptelep

Ma a legtöbb konyhába keverőcsap kerül, amely egyetlen mozdulatunkra szabályozza a víz mennyiségét és hőmérsékletét. A hattyúnyakú kifolyó alá a nagy edényeket is beállíthatjuk, a kihúzható zuhanyfejű csap tovább könnyíti az öblítést. A kényelem jegyében a kifolyócsövek nagyobb szögben forognak, a tartósságról kerámiabetétek gondoskodnak, és az, hogy a csapokat nagyobb nyomásra tervezték. Hőfokszabályozásra is képesek, így energiát és pénzt spórolnak.

Amikor egy leheletnyi luxus a képbe kerül, igaz a mondás: a több kevesebb. A „Life Style“ szemlélet szerint a dizájn és a funkció tökéletesen kiegészítik egymást. A lifestyle-brand ESPRIT a szerelvényspecialista KLUDI-val együttműködve három új konyhai csaptelepet álmodott meg a modern konyhákba. Az ESPRIT tervezői kecses, lekerekített formavilágot hoznak el a modern életstílus kedvelőinek. A legkiválóbb minőséget pedig a KLUDI garantálja. www.kludi.hu

elrendezési formák

A helyiség nagysága és alaprajza határozza meg, hogy milyen elrendezéssel lehet a legjobban kihasználni a teret. Csak egysoros konyhához van hely, vagy elegendő a kétsoros konyhához is? Az L-alak kedvezőbb, mint az U-alak, vagy jut hely szigetnek is? Egy jól használható konyhában legalább 7 méter rakodófelületre van szükségünk. Ha az egymással szembeni beépítés mellett döntünk, akkor a konyhának legalább 2,4 méter szélesnek kell lennie, hogy két, egyenként 60 centiméteres szekrénymélység mellett 1,20 méter mozgásterület maradjon. A szekrények közötti több mint 1,80 méter szabad tér esetén a helyiség közepét rakodótérnek hasznosíthatjuk. Az alsó szekrényekkel a konyha minden centimétere praktikusan berendezhető. E szekrények minden szélességben megtalálhatók. Az alapmélység 60 centiméter, de a gyártók ma már extra mély vagy keskeny méretet is biztosítanak, így 30-120 centiméter között bátran tervezhetünk.

A főzőlapok között egyértelműen az indukciós technológiával működő készülékek jelentik a csúcstechnológiát: egyenesen a fazekat melegítik, a befektetett energia 90 százaléka hasznosul. A gázüzemű főzőlapok máig kedveltek, a mai gépek jellemzője a gyors szabályozás, a jó hatásfok és a modern külső.

Az AEG Neue Kollektion modellek formatervezése első ránézésre az időtlen egyszerűség érzetét kelti. Közelebbről azonban látható, hogy mennyi apró részletből áll össze ez a tökéletes harmónia. Hans Strohmeier, az AEG tervezési igazgatója szerint egyszerűséget alkotni csak nagyon tudatosan lehet.

páraelszívó

A teljesítményméretezés alapszabálya, hogy a konyha légterének legalább ötszörösét kitevő elszívókapacitású készüléket vásároljunk. Természetesen minél nagyobb az elszívó felülete, annál hatékonyabban akadályozza meg a zsíros gőzök szétterjedését. A 90 centiméteres vagy annál szélesebb modellek akár három zsírszűrő betéttel is rendelkeznek, ezáltal tökéletesen lefedik a főzőfelületet.

mosogatógép

A mosogatógép praktikus okokból kerüljön a mosogató közelébe. A csap alatt leöblíthetjük a nagyon piszkos edényeket, hogy aztán a gépbe rámoljuk. Vásárlás előtt legyen szempont a berendezés energia-, víz- és mosószerfogyasztása, valamint halk működése. A minőségi gépek több hangfogó módszerrel is élnek. Az edényeket az a mosogatógép-típus mossa a legtisztábbra, amelyben alul is, felül is forgó zuhanykar működik. A jobb gépekben a vízelvezető rendszert egy szita egészíti ki, amely a szenny kiszűrését szolgálja. A rozsdamentes acél mosogatótér tartósabb, és kevésbé szagosodik.

 

Az üvegmozaikról alkotott kép teljesen megváltozott. Egykor csak a csempe modernizálását szolgálta, színesebbé tette a fürdőszobát, ma már igazi díszítőelem, méltó társa fémnek, fának. A szivárvány minden színében pompázik, és bármely konyhában emeli a környezet esztétikáját. Az Aita Studio bemutatótermében kedvünkre válogathatunk a széles palettáról.

Budapest IX., Lónyay u. 24.

 

Környezetbarát (biológiailag lebomló), friss illatú, tökéletesen tisztít, egyszerűen adagolható! Kell ennél jobb? Az ECOVER gépi mosogatószer tablettája természetes növényi és ásványi alapanyagokból készül és antiallergén. Kapható a dm és az Auchan üzleteiben.

 

hűtő- és fagyasztószekrény

A hűtő- és fagyasztószekrények tökéletesen alkalmazkodnak a család létszámához, életmódjához és étkezési szokásaihoz. A négyzónás hűtőszekrényben -18 Celsius-fokon fagyasztunk, nulla Celsius-fokon friss halat és húst raktározhatunk. Ezt követi a hagyományos fagyasztó, majd a korábban a pincében tárolt italok és a vaj számára megfelelő nyolc-tizennégy Celsius-fok. Van olyan hűtőszekrény, amelyben a páratartalom is szabályozható, ugyanis a halaknak és a húsoknak kevesebb párára van szükségük, mint a zöldségeknek és a salátáknak.

Samsung G sorozat
Nem kell átalakítani a konyhát, ha bovül a család vagy a baráti társaság. Elég a hutot lecserélni! E kombinálthuto- család akár 50 literrel nagyobb tárolókapacitást kínál a korábbival megegyező külső méretek mellett.

tárolóhelyek

Mennyi tárolóhelyre van szükségünk a konyhában? Jóval többre, mint gondolnánk. Nincs matematikai képlet, amely alapján kiszámíthatnánk, de jó dolog, ha összegyűjtjük a különféle holmikat, amelyeket a konyhában kívánunk tartani, és megtervezzük a helyüket aszerint, hogy hol van rájuk szükség. A lábosokat a tűzhely alatti szekrényben tároljuk. Az apróságoknak, evőeszközöknek fiókokban a helyük. A sütőformák legjobban széles fiókban tarthatók, a tálcáknak, vágódeszkáknak függőleges tárolóhely kell… 

A legtöbb háztartásból hiányzik az éléskamra, ezért a kamraszekrény nélkülözhetetlen a konyhában. Készleteinket olyan szekrénytípusokban célszerű elrejteni, amelyeknek a tárolórendszere az ajtólappal együtt kihúzható vagy kifordítható.

fogantyúk

A bútor stílusának megfelelő dizájnnal rendelkező fogantyú nem csak egyéni jelleget kölcsönöz, de egy jól megválasztott forma akár több, hasonló stílusú bútorból is egységes látványvilágot képes kovácsolni. Ez érvényes a jó állapotban megőrzött régi bútorainkra is! A rejtett fogantyúkat különösen a minimál konyhában kedvelik. Optimális esetben érintésre tárulnak ki a szekrényajtók, vagy gurulnak ki a fiókok. A konyhafrontokba láthatatlanul simulnak bele azok az automatikák is, amelyek használatával a bútor évek múlva is sértetlen marad.

 

Az ajtó vagy fiók széleihez illeszthető Ikea szalagsablon lyukain könnyen bejelölhetjük a fúrás helyét. Így gyerekjáték a fogantyúk felszerelése.

 

A konyha általában a lakás elsőként bútorozott, és általában a legalaposabb tervezést igénylő helye. Az eredetileg a Cerasus Bútor márkához fejlesztett, de bármely egyedileg tervezhető termékhez alkalmazható Honnia Tervező és Dokumentációs rendszer nagy segítségünkre lesz abban, hogy az ideális elrendezést és legszebb látványt nyújtó bútort élvezhessünk sokáig az otthonunkban. Figyeljük a www.eredetmives.hu, valamint a www.cerasus.hu weboldalt, ahol az egyedileg tervezhető termékek köre folyamatosan bővül. E tervek már az együttműködés gyümölcseit mutatják.

egy légtérben

A nyitott terű konyha sietős családi reggelik és nyugalomban elköltött vacsorák elfogyasztására egyaránt kiváló. Azonban rendkívüli szervezőerőt igényel, hogy egy impozáns háromfogásos vacsorát abban a helyiségben szolgáljunk fel, ahol elkészítettük. Néhány trükkel azonban orvosolhatjuk ezt a problémát is. Pultokkal, eltolható térelválasztó elemekkel, derékmagasságú falrészekkel vagy szigetként kiemelkedő munkaasztalokkal a konyhai munka egy részét elrejthetjük. Igen ésszerű, és ezért gyakran látott megoldás, hogy a nyitott terű konyhát egy pulttal választják el, amely elég magas ahhoz, hogy eltakarja az esetleges felfordulást. Az egyik oldala tárolóhelyként hasznosítható, míg a másik oldalára bárszékeket állíthatunk, így reggeliző- és bárpultként is jól funkcionálhat. Amennyiben étkezésre is szeretnénk használni a pultot, a pult első szélétől befelé 30-35 centiméter helyet biztosítsunk a láb számára.

 

ADunavox DX-143.392K háromszekciós kompresszoros borhűtőben a legjobb helyen tudhatjuk a palackjainkat. UV-szűrő üvegajtaja akár 143 palackot is rejthet. A luxuskivitelről a cseresznyeszínű guruló polcok, és rajtuk az acél díszcsíkok, a kék LED belső világítás, a három, digitálisan szabályozható termosztát, a belső légkeverés, a lefagyásmentes működés árulkodik. A fekete, acél házba bújtatott borhűtőt be is építhetjük, de kifogástalan megjelenésének köszönhetően exkluzív „bútordarabként” is kezelhetjük otthonunkban.
www.dunavox.com, www.borhutok.hu

Provence-i tálalószekrényelem

 

A Toscana bútorüzletében a legjobb helyen vagyunk, ha idotálló, tömörfa bútorokkal rendeznénk be a konyhát. A Provence-i hangulatot árasztó szép faragású felsoszekrényelem kialakításakor gondoltak a bortárolásra is, és sok-sok fiókot kapott.
www.toscana-butor.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop