Hét szilvafa helyén

Gödöllőn a Rákospatak mossa vendéglátóink keskeny, hosszú kertjének alját. Mára már nyoma sincs annak az őskáosznak, ami húsz éve fogadta őket: ki sem látszottak a nádból, gazból, bokrokból, a hét szilvafán kívül csupán a vizes élőhelyet kedvelő füzek, nyárfák, platánok magasodtak az őstermészet fölé. Feledhetetlenül szép emlékeket őriznek a kertről a felnőtt lányok, hiszen kevés gyereknek adatik meg saját, originál sziget a kötelező kellékekkel: nád, bokrok, békák, árok, mocsár, hidacska, sátor, no meg temérdek szúnyog.

Fenyő és levendula

„Hétszilvafások”, csak így nevezték magukat vendéglátóink, mivel a terület megtisztítása után csupán ennyi haszonnövény maradt. Aztán mára azt a szomorú tapasztalatot is megszerezték, hogy a Rákospatak völgyében mindig hideg van, ha fagy jön, az náluk biztosan garázdálkodik, így gyümölcsfákból rosszul állnak. Néhány alma-, körtefa és ribizlibokor bírja csak a klímát.
A középső rész erősen napsütötte, néhány almafa vet csak árnyékot. Korábban komoly veteményeskertet is gondoztak itt, de a mai szélsőséges időjárás elvette a kedvüket, ahogy sokaknak: locsolás és permetezés nélkül nem terem meg semmi. Helyén díszlik vagy tizenkét fenyőfa, egy lengyelországi nyaralás emlékeként, jó néhány évre biztosítva a család karácsonyfaigényét.
A másik oldalon angolkert kialakításán fáradoznak: ha egy-egy új szerzemény nem a kívánt magasságban nő, a következő évben hátrébb átültetik, így lassan benépesül az e célra szánt terület. Aktuális büszkeségek a piros virágsövény és a levendulabokrok.

Háncs és kaktuszok

A hosszú, lejtős kert első részében épült föl a családi ház, e körül alakították ki a díszkertet szalonnasütővel, az unokáknak homokozóval, rézsűsen, mert a telek mindkét irányban lejt. A végeláthatatlan kertet bukszus sövényekkel tagolták, így jöttek létre intim szegletek: az egyik a két unoka kedvenc kiskapuját rejti, a másik előtt a családfő kaktuszgyűjteménye díszlik. Ötletesen felhasználták a hatalmas patakparti fák háncskérgét: kaspóként ölelik körbe a muskátlikat, díszfűbokrokat. Nagy munka a fű rendszeres nyírása, különösen esős időben gyakran kell rá sort keríteni.

A család szigete

A kert legizgalmasabb része a lejtő alján, a patakpart közelében van: sudár nyárfák, platán, terebélyes fűzfák, alattuk a kis sziget. Aranysárgán tör át az ágak között bujkáló késő délutáni napsugár. Ha nem lenne gondosan lenyírva a fű, érintetlen ligetben is érezhetnénk magunkat.
A kis sziget valójában talajvízzel körülvett terület, békanyállal, fákkal, náddal benőve. Birtokba vette a természet, ma már híd sem vezet rá, csak locsolásra használják a vizét.  Bezzeg húsz éve nagy élet folyt itt, meséli kísérőm, a nagylány. Valamikori búvóhelyükön testvérével sátrat is vertek, édesapjuk kis hidat épített, de gyakran át is ugrálták a széles árkot, bele-beletoccsanva a mocsaras partba. Hasonló élményekkel magam is gazdagon, sajnálkozva állapítjuk meg, hogy a mai gyerekeknek már ez a vadregényes Robinson szigete sem az igazi: a virtuális világ sajnos izgalmasabb számukra.

Lombszívó és lombfújó

A lombhullató fák ősszel teszik a dolgukat: betakarják a gyepet, és ezzel állandó munkát adnak. A STIHL nagy teljesítményű lombszívó szecskázógépe erős szívóhatással veszi fel a „kesztyűt“ az avarral szemben. Fúvógépként is használható. Ideális nagy területek megtisztításához. Az  akkumulátoros lombfúvó – ahogyan a többi akkus gép – tiszta energiával, környezetbarát módon dolgozik. A nagy teljesítményű gép ház körüli, kerti használatra tervezett, pofonegyszerűen kezelhető.

Sövénynyíró

A sövény kreatív „anyag“ a kertbarátok kezei között, amit formára nyírhatnak, vagy katonás rendbe állíthatnak egy jó géppel. A STIHL motoros sövénynyírója kimondottan könnyű alapmodell, kiváló az alacsonytól egészen a mellmagasságig érő sövény és a formára vágott bokrok nyesésére. Az akkumulátoros modell nagy vágáserővel, csendes működéssel, magas löketszámmal, és speciális, kétoldalt élezett késekkel büszkélkedhet. Akár 22 milliméter átmérőjű ágakat is biztonsággal elvág.

Fűnyíró, gyepszellőztető

Sokan elismerik az elektromos fűnyíró gépek előnyeit, azonban szívesen lemondanának az elektromos vezetékekről. Az új akkumulátoros fűnyírók teljesítik ezt a kívánságot. A Viking gép nagy teljesítményű lítiumion akkumulátora akár 300 négyzetméter fűfelület lenyírását teszi lehetővé, és aztán feltölthető. A gyepszellőztető gép áldásos tevékenységéről is egyre többen tudnak. A nagy erejű, benzinmotoros, könnyen irányítható Viking gyepszellőztető eltávolítja a mohát és az elfilcesedett füvet, így gyönyörű, egészséges lesz a gyep.

Akkus és motorfűrész

Egy elöregedett vagy viharban kidőlt fa kivágására, feldarabolására, a téli tüzelőfa előkészítésére a fűrész a legjobb segítőnk. A kézre álló, modern STIHL benzines motorfűrész alacsony rezgésszinten dolgozik, kiváló a fa építőanyagok vágására is. A STIHL első akkumulátoros fűrésze kitűnő vágásteljesítményével hívja fel magára a figyelmet. Zajérzékeny területeken való mobil használatra, kandallófa előkészítéshez, és zárt térben végzendő munkákhoz választhatjuk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop