A hibátlan terasz, erkély építésének, felújításának titka

Házunk teraszának, erkélyének megépítése nem ördöngös feladat, de könnyen elrontható, ha építése vagy felújítása átgondolatlan. Nem elég hozzá csak a fuga, a csemperagasztó és a hidegburkolat, külön víz- és hőszigetelésre is szükség van, mert ezek hiányában átszivárog rajta a csapadékvíz, pára, felfagyhat a burkolat, végül fontos, hogy a megfelelő szigetelésen túl gondoskodjunk a megfelelő lejtésről és vízelvezetésről is.

 

A sokáig, akár évtizedekig hibátlan terasz megépítése vagy felújítása felkészültséget és sok tapasztalatot igényel. Bár a felszínen a burkolat hibái többnyire szemmel láthatók – nem ritka, hogy a külső burkolati sík a padlóvonal fölé kerül, van, ahol egy lépcsőfoknyira is, és a rossz lejtésviszonyok kialakítása miatt a víz bejut a lakásba, majd a felázások, felfagyások gyakran csak teljes visszabontással és új rétegekkel történő újraépítéssel javíthatók.

Hőhidas erkélyek

Az erkélyek az épület homlokzati síkjától kinyúló konzolos szerkezetek, így a homlokzati hőszigetelő rendszerben vonal menti hőhidat képeznek. Ennek megszüntetésére kétféle lehetőségünk van. Vagy körbeburkoljuk erkélyünket alulról, felülről és az oldalai felől hőszigetelő lemezzel, azaz „becsomagoljuk”, vagy vonal menti hőhídmegszakító szerkezetet alkalmazunk a teherhordó szerkezetben, a fal síkjába beépítve. Ha a teraszunkat körbeburkoljuk, akkor alkalmazhatunk egyenes, illetve fordított rétegrendet.

Az egyenes rétegrend esetén a ragasztott burkolat alatt szigetelő fólia, aljzatbeton, geotextíliával kasírozott drainlemez, szivárgóréteg, ez alatt a csapadékvíz-szigetelés, alatta már védett helyzetben a hőszigetelés, a lejtést adó beton és a födém helyezkedik el. Ez a rétegfelépítés talán a legjobb, ha ragasztott kerámiaburkolatot szeretnénk. Itt az egyenes rétegrendnél megtehetjük azt is, hogy a lejtbeton helyett, azt elhagyva, a hőszigetelést lejtésbe vágjuk. Talán mondani sem kell, de a terasz burkolására kültéri fagyálló lapot válasszunk (a hozzá tartozó megfelelő flexibilis ragasztóval). Nagyon figyeljünk, hogy a flexibilis ragasztó valóban flexibilis legyen, és ügyeljünk a burkolatban és az alatta lévő vasalt aljzatban (legalább 6 cm vastag) a megfelelő dilatációk elkészítésére is! (Ellenkező esetben jön a padlóburkolat „rejtélyes” felpúposodása vagy keresztbe repedése.) A dilatáció rasztere ökölszabály szerint 3-4 m (gyakran 3,30 m „körül”), de inkább számoljuk ki pontosan.

A fordított rétegrend esetén elsősorban szerelt burkolat javasolt, amely alatt az elválasztó réteg után víz- és fagyálló hőszigetelés, alatta a csapadékvíz-szigetelés, ez alatt pedig a lejtést adó beton és a födém van. Szerelt burkolat lehet beton járólap vagy kőlapok, nem korhadó (trópusi vagy telített) fa járófelület, műanyag fautánzatú burkolat. Ezt általában bazaltzúzalék-ágyazatra vagy távtartó elemekre helyezik, amely alatt a víz elfolyhat. A hőszigetelés felületére elválasztó, védő réteg szükséges, amely lehet polipropilén filc vagy drainlemez. Ezen rétegrend kisebb rétegvastagságban megvalósítható, mint az egyenes rétegrend, ha helyszűke lenne.

 

Tetőteraszok szigetelése

A tetőteraszok – amelyek alatt lakások vannak – víz- és hőszigetelése szintén készülhet az előbbi két módon. Ezeknél annyi a különbség, hogy ne felejtsük el a lejtbeton tetejére első rétegként párazáró lemezt tenni, amit a hőszigetelés tetejéig (egyenes rétegrendnél) fel kell hajtani. Bármelyik megoldást is választjuk, figyeljünk arra, hogy a burkolat véletlenül se a fal felé lejtsen, és összefolyó esetén ne az összefolyó legyen a magas pont. Bármilyen különös is, ezek gyakori kivitelezési hibák.

Terasz szakszerű kialakítása

Családi házunk terasza lehet talajon fekvő és lehet alápincézett. A talajon fekvő terasz általában kétféleképpen készülhet: ragasztott burkolattal betonaljzatra, vagy szárazon rakott nagyelemes burkolattal (cementlap/kő), illetve faburkolattal kavicságyazatba. A jól megtömörített talajra – különösen az épület melletti sávra figyeljünk, ahol az alapoknak volt a földkiemelése, mert itt szokott megsüllyedni a burkolat is és a járda is a nem megfelelő tömörítés miatt – először rakjunk 25 cm vastag kavicságyazatot (alsó vízelvezetés) majd 6-8 cm vastag aljzatbetont acélháló-erősítéssel.

Erre jön a szigetelő fólia és a ragasztott burkolat, dilatálva, mint az erkélyeknél. Ha nagyon jók akarunk lenni, akkor a kavicsfeltöltést körbeburkolhatjuk geotextíliával. Mivel a teraszt célszerű eldilatálni az épülettől, a lábazatra a falszigetelést hajtsuk fel a két szerkezet között, mint az épület többi részénél – persze ez függ az épület formájától, a földszinti padlómagasság és járdamagasság viszonyától. Faburkolat esetén (trópusi fa vagy telifa) a kavicságyra rakott geotextíliára raszterben cementlapokat rakunk, erre fektetjük a párnafát és arra a faburkolatot.

Az olyan teraszokat, amelyek alá vannak pincézve, hasonlóképpen kell szigetelni, mint a tetőteraszokat. A különbség a pince használati rendeltetésében van, aszerint, hogy fűtött, nem fűtött vagy temperált a pince, ettől függ az ilyen teraszok hő- és vízszigetelésének anyagminősége és vastagsága.

Felfagyott terasz javítása, felújítása

Teraszunk, erkélyünk burkolatának javítása nem egyszerű dolog, mert nem elég csak a „feljött” (felfagyott) lapot pótolni, újra ragasztani. Annak oka van, ha felfagy a burkolat. Lehet, hogy a ragasztó nem volt megfelelő, vagy rossz időben (hidegben) készült, esetleg szakszerűtlenül, például nem hagytak diletációt. Itt a burkolat elbontása után egy simítást kell készítenünk, erre jön a szigetelő fólia, majd arra rá az új burkolat. Ne felejtsünk el fagyálló flexibilis ragasztót használni, és ne feledkezzünk meg sem a dilatációról, sem a lábazatról.

Ha nagyobb a baj, és a beton is megrepedt, az azt jelenti, hogy a víz bejutott a beton alá, ott megfagyott, szétfeszítve az aljzatot. Ekkor a teljes rétegrendet el kell bontanunk, és újraépíteni. Burkolólapok közül leginkább az anyagában színezett kőporcelán lapokat válasszuk. Igaz, vannak mázas fagyálló kerámialapok is, de jól nézzük meg, hogy mit veszünk, mert hosszútávon kiderülhet, hogy a mázas lap nem is annyira fagyálló.

És végül, ha szerencsénk van, és a burkolat nem vált fel, akkor léteznek olyan szigetelő fóliák, amelyet a burkolatra rá lehet kenni. Ezek víztiszta és színezett kivitelben is kaphatók, és „tűsarokálló” kenhető szigetelések. Ekkor a teljes erkély vagy tetőterasz felületét át kell kenni a szigetelőanyaggal, felhajtani a lábazatra, természetesen hajlaterősítővel és a lábazat előzetes kiszárításával, majd következhet a lábazatburkolat helyreállítása.

Teraszajtók, erkélyajtók

Olyan ajtóknál, üvegfalaknál, ahol a külső burkolat vagy terep szintje nem jóval alacsonyabb a belső padlósíknál, minden esetben gondoskodni kell a megfelelő méretű és lejtésű vonalösszefolyóval, folyókával való vízelvezetésről, mert ennek hiányában rengeteg beázás, burkolat- és nyílászárókár keletkezik.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop