A házépítés gyenge pontja: vízszigetelés

A családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része, ezért kell erre nagyon odafigyelni! Mert vízszigetelésre sok helyen van szükség egy épületben, magát az épület szerkezetét is szigetelni kell, az erkélyt is, valamint a belső terekben a vizes helyiségeket is. Mindegyik megérne egy-egy cikket, de most foglakozzunk a beltérrel, és a leggyakoribb vizes helyiséggel, a fürdőszobával.

ahazepitesgyengepontjavizszigeteles 720

Azt tapasztaljuk, hogy ez gyakori hibaforrás, mert sok tévedés van a fürdőszobai vízszigetelés körül a laikusok és néha a szakemberek fejében is. Ezekből aztán később kellemetlenségek, sőt, komoly károk is származhatnak. Ezért, ha problémamentes, hosszú időn keresztül tartós burkolást akarunk, néhány dolgot feltétlenül figyelembe kell venni.

A burkolat nem vízszigetelő!
Tudnunk kell, hogy a gres lappal és fugával elkészített burkolat nem vízszigetelő! Látszólag a fugázó egy merev anyag, amin megáll a víz, és a gres lap sem engedi át, így gondolhatnánk, hogy egy szépen elkészített és jól kifugázott fürdőszobával minden rendben van. Ez azonban tévedés, ugyanis a fugázó általában cementes anyag, ami bizony képes átengedni a vizet. A víz a kapillárisokon leszivárog, bejut a burkolat mögötti falba, majd a szomszéd helyiség falán megjelenik, nedvesek, penészesek lesznek a falak. És ezen a problémán az sem segít, ha epoxi fugázót alkalmazunk! Az epoxi fugázók anyaga ugyan vízzáró, nincsenek benne kapillárisok, amik átengedhetik a nedvességet, de ennek ellenére ezek sem alkalmasak a vízszigetelésre, mert ezek is merev anyagok. Jobbak ugyan, mint a cementes fugázók, de ha akármilyen folytonossági hiány van a fugázott felületen, hajszálrepedés a fugában vagy a lapban, vagy a fuga-lap határfelületen, lejátszódik az előzőekben már leírt jelenség, és valahol bizony ázni fogunk.

ahazepitesgyengepontjavizszigeteles 1
A megoldás: kent vízszigetelés
A valóban jól működő vízszigetelést nem a fugázóval és nem is a burkolással oldjuk meg, hanem a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel. Ennek a kialakítása sem egyszerű, több dologra kell figyelni. Vízszigetelni kell azokat a részeket, ahol állandó a vízterhelés, vagy rendszeresen fröccsenő víz éri a burkolatot. Szigetelni kell ott is, ahol egy például egy mosási balesetből származóan kiömlik a víz és huzamosabb ideig tartó vízterhelés léphet fel. Azt szoktuk tanácsolni, hogy a kádak, a zuhanyzók mögötti részeket és környéküket, továbbá a padlót teljes egészében és a falat a padló felett 20-50 cm magasságban szigeteljék.

A vízszigetelések anyaga különböző lehet: beltérben leggyakrabban ún. folyékony fóliát alkalmazunk, mint például a Mapegum WPS vagy Mapelastic Aquadefense, de gyakran előfordul, hogy egy vagy kétkomponensű cementes vízszigetelést használunk. Általánosságban elmondható, hogy a vízszigeteléseket két rétegben kell felhordani minden esetben, és a gyártó által előírt minimális rétegvastagságot el kell érni.

Erre két ok miatt kell nagyon odafigyelni:

1. Ha a minimális réteg vastagság nincs meg, akkor a vízszigetelés nem biztos, hogy megfelelően működik.

2. Kíméljük a pénztárcánkat, mert nem elég csak a kiszerelési vagy a kilogrammos árat nézni. Nézni kell az előírt anyagfelhasználásokat is, amelyek nagyon eltérőek lehetnek. Példának okáért a Mapegum WPS anyagigénye 1,5 kg/m2, a Mapelastic Aquadefens-re előírt anyagszükséglete 1 kg/m2. Még ennél is nagyobb a szórás a kétkomponensű cementes vízszigetelések esetén, ahol a felhasználás gyártónként és termékenként 2,4 -5 kg/m2 között változik.

A fal- és padlócsatlakozásoknál várhatóak a legnagyobb mozgások, itt szükség van valamilyen hajlaterősítő szalag alkalmazására, ami Mapeband vagy Mapeband PE 120 szalag lehet, a választott vízszigetelés függvényében.

Fontos, hogy megfelelő vízszigetelő elemeket alkalmazzunk a csőáttöréséknél, a külső és belső sarkokban. Erre a feladatra minden hajlaterősítő szalagunknál megfelelő speciális elemek vannak.

Ha megfelelő szaktudással és professzionális, már elsőre végleges megoldásokkal végzi a fürdőszoba vízszigetelését, biztosak lehetünk benne, hogy azt hosszú távon, problémamentesen élvezhetjük.

További információkért, szaktanácsért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt!

maapeilogo 2018

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop