A ház körüli csapadékvíz elvezetése – tippek az ACO-tól

Klímaváltozás, a természeti erőforrások vészes kimerülése, kritikus mértékben szennyezett környezetünk. Csak néhány példa azon tényezők közül, amelyek mára mindennapjaink részeivé váltak. Íme, néhány tipp a ház körüli vízelvezetésre a vízelvezetés szakértőjétől, az ACO-tól.

Az ACO több mint 60 év tapasztalatával és környezettudatos szemléletével folyamatosan arra törekszik, hogy termékei ne csupán az ipari szegmensben, de családi és társasházas környezetben is megfeleljenek a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak, egyúttal óvják környezetünket a káros hatásoktól. Viszont magánemberként honnan tudhatjuk, milyen vízelvezetési rendszer lesz a leginkább megfelelő saját otthonunknál? A legfontosabb: mindig nagyon alaposan mérlegeljük, hogy milyen területről szeretnénk a vizet elvezetni, a következő szempontok alapján.

Mekkora a szóban forgó terület?

Sok esetben elegendő a pontszerű összefolyók használata, azonban nagyobb felületek vízelvezetését érdemesebb vonalmenti vízelvezető rendszerrel, azaz folyókákkal megoldani, hogy a víz akár egy heves zápor esetén se álljon meg az udvaron vagy a teraszon. Szintén fontos döntési kritérium, hogy a pontszerű vízgyűjtésnél 4 irányból szükséges a területet lejtetni, míg folyókánál elegendő 2 irányból. Ez kivitelezői szempontból jóval egyszerűbb.

Milyen terhelés éri majd a vízelvezető rendszert?

Fontos tisztázni, hogy kizárólag gyalogos forgalom lesz-e a folyókán, vagy személyautók is áthajtanak majd rajta. Figyelem: bár az elektromos autók a személygépjármű kategóriába esnek, de tömegük miatt az átlagos személyautónál nehezebb terhelést jelentenek. Az sem mindegy, hogy milyen gyakori lesz a forgalom az adott területen, mert míg egy családi háznál napi 2-3-szor hajtanak át a folyókán, addig egy társasház esetén ennél akár jóval többször. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják a választandó folyóka és rács terhelési típusát.

Milyen felhasználásra szánjuk a vízelvezető rendszert?

Autókijáratok esetében figyelnünk kell a jövőben várható terhelésre is. Ha a medencénk melletti burkolatot szeretnénk óvni a víztől, fontos tudnunk, hogy a horganyzott acél rácsok a klór tartalmú víz hatására idővel korrodálódnak. Medence és terasz vízelvezetése esetén érdemes arra is gondolni, hogy ezeken a helyeken akár kisgyermekek mezítláb szaladgálhatnak, és még az ő apró lábujjuk sem szorulhat be a vízelvezető rendszer rácsai közé.

És mi a helyzet az esztétikummal?

Képzeljük el, hogy kialakítottunk egy szépséges kertet, nagy odafigyeléssel kiválasztottuk teraszunk, kocsibeállónk és udvarunk burkolatát, majd beépítünk egy csúnyácska folyókát? Dehogy! Senki sem szeretné elrontani az összképet egy oda nem illő vízelvezető rendszerrel, így arra is érdemes figyelnünk, hogy a környezetébe jól belesimuló vagy azt szépen kiemelő megoldást találjunk.

Mindezen szempontok együttes figyelembevétele bonyolultnak tűnhet, de munkatársaink szívesen segítenek az Önnek leginkább megfelelő rendszer kiválasztásában.

AskACO, azaz kérdezze az ACO-t!
Országos értékesítési hálózatunk műszaki tanácsadóinkkal ingyenesen áll az Önök rendelkezésére.

www.aco.hu/kapcsolatok
www.acoself.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop