A félkörív vonzásában

Mint a fiatalok többsége, a tulajdonos pár is szereti a nyüzsgő forgatagot, így nem volt kérdés, hogy a főváros szívében keresnek lakást, amit később akár ki is adhatnak. Csupán egyetlen aggodalmuk volt, hogy talán túlságosan zajos lesz, de tévedtek. Az első ottalvás után biztosak voltak benne, jól döntöttek.

afelkorivvonzasaban 720

A Deák tér környéke tökéletes színhelye a jövedelmezően kiadható bérleményeknek, de vendéglátóink a lakás kulcsrakész állapotában tartott ‚próba ottalváskor’ úgy beleszerettek, hogy azóta is ott ébrednek reggelente. A próba alvás ötlete egy kedves barátjuktól jött, aki azzal érvelt, hogy így megismerhetik a lakás zugait, s ha történetesen ők nem szívesen aludnának ott, miért is hinnék, hogy másoknak tetszeni fog. A hófehér-szürke- kék bútorokkal berendezett térben a tisztaság érzete az első benyomás, ami fogadja a látogatót, így egy-egy fáradt nap után bizonyos a feltöltődés. A szürke falak elsőre ugyan komornak tűnhetnek, ugyanakkor semleges háttért biztosítanak az erősebb színvilágnak.

A hagyományos architektúra az épület külső megjelenését hozza be a térbe, de éppen ezért választott a tervező karakteresebb, férfiasabb színeket, hisz a múlt idők formavilága amúgy is a lágyabb, nőies vonalat képviseli. Az átalakítás megkezdése előtt a nappali és az előszoba közötti nyílás ajtóért kiáltott. Az asztalos már vette is volna a méretet az utángyártáshoz, amikor a szomszéd néni segített a tervezőcsapatnak: az ajtó megvan, a pincében! A nyílászárók külső szárnyának teljes cseréjére azért volt szükség, hogy a nyüzsgő város zaját zárják ki, míg a belsők csak ráncfelvarráson estek át.

A lakás tervezésénél az egyik fő irányvonal a nappali tér enyhe félköríves homlokzati fala volt. Ebbe a motívumba annyira beleszeretett a tervező, hogy több helyen is visszaköszön e lágy vonalvezetés. Ez adta például a kanapé formai világát, a lámpák körkörösségét és a bejárati rész körtükör díszítését is. Az erős színek közül a bordót és a feketét az előszobai, őszt ábrázoló festmény szürke-fekete-vörös színei ihlették, a kék ennek kiegészítéseként jelenik meg a nappali terében. A konyha a bárpulttal szintén csak ráncfelvarráson esett át, az eredeti állapotában köszön vissza. A konyha és étkező közötti közlekedőn át juthatunk el az előszobából a nappaliba, de hogy a folyosóérzést elkerülje a tervező, a térben ötletesen egy fekete bioetanol kandallóval biztosított fókuszpontot, ily módon máris teljes értékű térként működik. A nappali tágas tere több funkciót is magába foglal, nemcsak a pihenés és a szórakozás színtere, hanem egy dolgozósaroknak is helyet ad.

Az egész lakás az ellentétpárokra építkezik: a múlt értékeit őrizve ötvözi a modern világ vívmányait, a kinti kora esti nagyvárosi nyüzsgést a csendes hajnali madárcsicsergéssel, a letisztult fehéret a kontrasztos színekkel… s az ellentétes pólusok a tervező biztos keze nyomán tökéletes egységgé szelídülnek. A legnagyobb ellentétet maga az élet produkálta, amikor az építkezés közben a nyitva felejtett ajtón keresztül egyszer csak egy kis nyuszi sétált be a lakásba. A belváros legközepén!

  

Részletek összehangolása, sokszínű és változatos elképzelések ízléses összefogása… Így jöhet létre az egyedi igényeknek megfelelő, stílusos végeredmény, amely tükrözi a tulajdonos ambícióit, ugyanakkor a kényelem, harmónia őt magát is boldogabbá teszi.

afelkorivvonzasaban portre

Babos Ágnes
belsőépítész


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop