A divatos hortenzia és gondozása

Környezettudatos megoldások a konyhában
Különleges lámpák, vázák, dekorációk
Kedvtelésből tartott állatok tartásáról

Mindenki ismeri e hatalmas virágú, színpompás cserjét, amely napjainkban ismét a kertek kedvence. A Citygreen összeállításának köszönhetően ismerkedjünk meg 6 fajával és ápolási tudnivalóival.

adivatoshortenzia 720

1. Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)
A lombhullató cserje fehér és rózsaszín kúp formájú virágai nyár közepén és ősszel nyílnak. Kiválóan alkalmas területek elhatárolására, de szoliter növényként is ültethető. Ellenálló növény, de inkább a félárnyékos helyet, jó vízáteresztő és tápanyagdús talajokat kedveli. Tavasszal ajánlott visszametszeni, zölddugvánnyal szaporítható, betegségekre nem érzékeny.

2. Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens)
Ez a faj akár 2.5 méteresre is megnőhet, fehér virágzatú, amely idővel zöld színűre vált át. A legszebb formáját nyáron mutatja, de még télen is gyönyörködhetünk benne. Elsősorban a félárnyékos helyet, savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajokat és a rendszeres öntözést kedveli. Tél végén érdemes visszametszeni a hajtásokat, így dús virágzást és szép bokros formát érhetünk el.

3. Érdes levelű hortenzia (Hydrangea aspera ’Villosa’)
Lassan növekvő lombhullató cserje, amely idővel méretes bokorrá vagy kisebb fává fejlődik. Ékessége az ernyőszerű bugavirágzata, főként nyár végén és ősz elején a legszebb. A félárnyékos helyeket, tápanyagban gazdag savas talajt kedveli elsősorban. Regenerálódó növény, így elég csak az elszáradt ágait lemetszeni. Fagytűrő, de a még fiatal növényeket takarással ajánlott megóvni.

4. Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)
Ez a faj egy középmagas, bokrosodó, évelő növény gömb alakú virágokkal és zöld színű, kerekded levelekkel. Már nyár elején gyönyörködhetünk a virágaiban, amelyek elsősorban fehér, rózsaszín, lila, világoszöld és olykor kék színűek. Alkalmas szoliter növénynek, de laza sövényként is megállja a helyét. Elsősorban a félárnyékos helyeket és savanyú talajokat kedveli. Télen talajtakarással kell védeni a növényt, tavasszal pedig célszerű kicsit visszavágni. A nyár első fele ideális a kerti hortenzia szaporítására. A gyökeresedéshez nagyjából 1 hónapra van szükség, a fiatal növényeket pedig ősszel ajánlott elültetni.

5. Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)
Kúszó növekedésű, lombhullató növény. Kiválóan alkalmas lugasok kialakítására, kerítések és falak befuttatására. Léggyökerekkel támaszkodik, így érdemes támasztékot biztosítani számára. A nyár első felében nyíló illatos virágai fehér színűek. Napfényes helyen, tápanyagban gazdag, nyirkos talajban érzi jól magát.

6. Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia)
Igazán mutatós cserje, akár 3 méteresre is megnőhet. Ékessége a hófehér, rózsaszínre színeződő bugás virágai, valamint karéjos, zöld színű, ősszel bronz árnyalatra váltó levelei. Árnyékosabb helyeken érzi igazán jól magát. Kedveli a jó vízáteresztő, enyhén nedves talajt.

 
Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop