Itt a tavasz, a nagytakarítás ideje. Nem árt, ha a lemerült szervezetünket is ellátjuk egy kis földi jóval, megtisztítjuk a felhalmozódott lerakódásoktól. A turmixok erre is jók, de nem csak erre! Ízük, illatuk, színviláguk csodásan beindítja a napot, jókedvre derítenek és enegikussá tesznek bennünket.
Folyadék – minden turmix nélkülözhetetlen eleme a folyadék, ami lehet víz, frissen facsart narancslé, friss almalé, magtejek, tej, joghurt, tea.
Gyümölcs – ebből ideális esetben legalább kétfélét válasszunk, frisset vagy fagyasztottat.
Tápanyag – a megfelelő tápanyag elérése érdekében turmixunkat megbolondíthatjuk különböző alkotóelemekkel, amelyek még több energiát szolgáltatnak a nap során, és sok-sok vitaminnal töltik fel a szervezetünket. Ilyen alkotóelem példádul a kókusz, a különböző magok (mandula, mogyoró, lenmag, szezámmag), a zabpehely, a chia mag, az útifűmaghéj.
Zöld növény – vitaminokban gazdag zöld levelekkel italunk igazán egészségessé válik. A klorofill erős méregtelenítő hatású, így a napi egy zöld levelet tartalmazó turmix hosszú távon ellenállóvá teszi szervezetünket.
Ízesítés – a turmix édesítéséhez fehér cukor helyett válasszuk a mézet, juharszirupot vagy aszalt gyümölcsöt, leginkább a datolyát. A maximális ízélmény elérésében segítenek a fűszerek: gyöbér, fahéj, őrölt szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors.
Szuperélelmiszer – a szuper élelmiszerek olyan hozzávalók, amelyek valamilyen jótékony anyagot nagy mennyiségben tartalmaznak. Ilyen alkotóelem például a spirulinapor, búzafűpor, virágpor, a goji bogyó, a kakaópor. A fenti alkotóelemeket kombinálva az év minden napjára kedvünk szerint alakíthatjuk reggeli italunkat.
Chia mag – hivatalos nevén azték zsálya, Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény. Magas százalékban tartalmaz omega-3 zsírsavat, anitoxidánsokat, rostokat, ásványokat (kálium, magnézium, cink) és vitaminokat (A-vitamin, B-vitamin). Az ételekhez adva megnöveli a térfogatukat, mivel megszívja magát folyadékkal. Enyhén zselésítő hatású.
Spirulina alga – immunerősítő, fontos rákmegelőző növény, rendkívül magas a klorofill-, az omega-3 zsírsav- és a vastartalma. Antibakteriális hatású, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősen méregtelenít. Több mint ötszázmillió éve terem a földön. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármely más ismert élelmiszernél.
Lehetőleg kerüljük a konzerv gyümölcsöket, befőtteket, mert azok hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Az avokádó tökéletes a turmixolt italokba, mert lágyan krémesít. Emellett rendkívül gazdag tápanyagokban, fontos omega-3 forrás, magas a B-vitamin-tartalma.
Amíg nem szoktuk meg a zöld növények – főleg a spirulina, spenót, saláták?– ízét, úgy adagoljuk őket, hogy a többi alkotóelem elnyomja az ízvilágukat.
Az egyik legjobb, szinte bármikor elérhető zöld növény a spenót, de dobhatunk a turmixba zöld fűszereket is. A menta a legtöbb italnak kiváló ízt kölcsönöz.
Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!
Hozzászólások