Görögország varázslatos szigetei magával ragadóak, elrepítenek egy csodás mediterrán vidékre, ahol nincs stressz, nincs rohanás, a pillanatok megélhetővé válnak, sot, megáll az idő – egy frappé erejéig biztosan. Át kell élni, be kell fogadni, és megváltoztat. Vidéki ízek, grill ételek, igazi vendégszeretet… A tavernák, kávézók, útszéli kifőzdék, gyros-büfék jelentik itt a gasztronómiai csodát.
Fehér káposztás hús
Vékony csíkokra vágjuk a káposztát, és olívaolajon megfonnyasztjuk, majd félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon megpirítjuk. A sertéshúst felkockázzuk, és a hagymához adjuk, együtt megpirítjuk. Ezt követően beletesszük a káposztát, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és legalább egy órán keresztül lefedve főzzük. Ha a hús megpuhult, tálalhatjuk.
* 1 kis fej fehér káposzta * 500 g sertéshús * 1 nagy fej vöröshagyma * 3 paradicsom kockázva * bors * só * olívaolaj
Stifado, a görögök marhapörköltje
Az apróra kockázott marhahús minden oldalát megpirítjuk olívaolajon. Rászórjuk a fűszereket, a sót, majd ráöntjük a paradicsompasztát. 50-60 percig pároljuk lefedve alacsony hőfokon. A megpucolt vöröshagymát félbevágjuk, a gyöngyhagyma levét leöntjük, majd vízzel átöblítjük. 50-60 perc párolás után a húshoz adjuk a hagymákat is, és további 50-60 percig főzzük, továbbra is nagyon alacsony hőfokon. Ne forrjon az étel, így érnek össze az ízek. Sült krumplival tálaljuk.
* 500 g marhahús (legjobb a hátszín) * 500 ml paradicsompaszta (sűrített paradicsom, nem paradicsomlé) * 1 üveg (kb. 170 g) savanyított gyöngyhagyma * 3 közepes vagy kisebb vöröshagyma * 1/2 tk fahéj, vagy 1 fahéjrúd * 1/2 tk frissen őrölt szerecsendió * 6–10 szem szegfűbors * 1/4 tk durvára őrölt színes bors * 1/4 tk római kömény * 2-3 ek olívaolaj
Boros hús
500 gramm sertéshúst olívaolajon megpirítunk, felöntjük 200 ml fehérborral, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaringot, annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi, és 50 percig főzzük lefedve. Ha megpuhult a hús, nagyobb hőmérsékleten fedő nélkül rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön a szaft. Sült krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
Tzatziki
Lereszelünk egy nagy kígyóuborkát, összekeverjük 200 ml görög joghurttal, belereszelünk két gerezd fokhagymát és ízlés szerint megsózzuk. Pirítóssal, pitával a legfinomabb.
Grillezett paprika fetával
4-5 kápia paprikát megmosunk, majd olajjal meglocsolva 200 Celsius-fokon megsütjük. Hagyjuk kihűlni, rácsepegtetünk néhány csepp balzsamecetet, és rámorzsolunk 150 gramm feta sajtot. Egy éjszakára hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Paradicsomos csicseriborsó
100 gramm csicseriborsót egy éjszakára beáztatunk, majd másnap megfőzzük. 6 paradicsomot felkockázunk, sózzuk és oregánóval, kakukkfűvel megfőzzük. A megfőtt csicseriborsót összekeverjük a paradicsomszósszal, és megszórjuk apróra vágott kaporral. Melegen és hidegen is kiváló előétel.
Frappé
Oldjuk fel hideg vízben az azonnal oldódó kávét, turmixszal vagy tejhabosítóval alaposan habosítsuk fel, majd öntsük fel fele rész vízzel (1 dl), fele rész tejjel (1 dl). Ízlés szerint édesítsük, és rakjuk tele jéggel vagy jégkásával. Frissít, élénkít, isteni!
Görög kenyérpuding
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. Két, kb. 25 x 10 centiméteres sütőformát kivajazunk, majd a kenyérszeletek felével betakarjuk a formák alját. A tojást habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a tejet, majd elkeverjük. A kenyérszeletekre rászórjuk az aszalt szilvát és a dió felét, rápakoljuk a többi kenyeret, ráöntjük a tojásos krémet, a tetejét megszórjuk a maradék dióval. Forró sütőben 50-60 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnapra szépen szeletelhető. Sárgabarack lekvárral tálaljuk.
* 6–8 szelet fehér kenyér * 5 tojás * 700 ml tej * 100 g cukor * 100 g aszalt szilva * 100 g apróra vágott dió * 1 narancs héja * sárgabarack lekvár
Zakynthos a legészakibb Jón sziget, gyönyörű türkizkék vízzel, sziklás és homokos partokkal. Leghíresebb látnivalója a Navagio-öböl, ahol hófehér homokon egy régi hajóroncs pihen. A sziget partjainál több Kék-Barlang is található, amelyek szintén hajóval közelíthetők csak meg. Kedvelt üdülőövezete a Laganas-öböl homokos partszakasza. A sziget közelében lévő Maratonisi kis szigeten rakják le a tengeri teknősök a tojásaikat. Ha megfelelő időben járunk arra, találkozhatunk is velük.
Athén igazi nagyváros, nyüzsgő, forgalmas negyedei rengeteg látnivalót kínálnak, a monumentális műemlékektől egészen a bolhapiacig. Látnivalók a teljesség igénye nélkül: Akropolisz, Agora, Filopáposz domb, Nemzeti Régészeti Múzeum, Nemzeti Park, bolhapiac, Loumidis (Athén legrégebbi kávépörkölője).
Santorini a leggyönyörűbb görög sziget, lélegzetelállító szépségét a kaldera, a vulkán pereme adja. Egyik része sziklás, másik partja fekete homokos. Igazi kuriózum. Néhány nap alatt körbeutazható autóval, számos nyugodt kis falut (például Emporio) lehet így megismerni. Vulkán- és hajótúrán is részt vehetünk. A szigeten készül az egyik legnevesebb görög bor, a Vinsanto. Fehérbor, és nagyon édes, a szőlőszemeket még napon aszalják a borkészítés előtt. A vulkanikus talaj is jellegzetes aromát ad az italnak.
Hozzászólások