Elzász Franciország északkeleti régiója, központja Strasbourg. Ez a terület azért olyan feltűnően más gasztronómiai szempontból, mint az ország többi része, mert a francia és a német hagyományok ötvöződnek benne. A franciák igényessége a minőség és a jó ételek iránt itt is a legfontosabb, számos Michelin-csillagos étterem található a régióban. Idézzük meg Elzász ízeit!
Choucroute, káposztás egytálétel
A káposztát mossuk át, és a felével borítsuk be egy nagyobb cserépedény alját. Helyezzük a káposztára a húsokat, a babérlevelet, a felszeletelt hagymát, a kakukkfüvet, majd fedjük be a maradék káposztával. Öntsük rá a bort, jöhet a fedő az edényre, és 180 Celsius-fokon süssük 3 órán keresztül. Nem szükséges előmelegíteni az edényt.
A choucroute változatosan készül Elzász egyes részein, ahány ház, szinte annyi szokás és recept. Ami azonban biztos: nincs elzászi falu a káposztás étel nélkül, amely tele van kolbásszal, füstölt hússal.
hozzávalók: * 2 kg savanyú káposzta * 2 fej vörös hagyma * 2 vastag szelet császárszalonna * 1 kisebb csülök darabolva (elhagyható) * 4 debreceni kolbász * 8 bajor fehér kolbász * 2 dl fehér bor * 4 babérlevél * só * bors * kakukkfű
Baeckeoffe, húsos egytálétel
A húst felkockázzuk, és egy cserépedénybe tesszük. Megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet. A répát meghámozzuk, felkarikázzuk, a fokhagymát megpucoljuk, és mindezt a húsra helyezzük. A bort a húsra öntjük. A burgonyát meghámozzuk, fél centis karikákra vágjuk, és a hús tetejét befedjük vele, méghozzá úgy, szinte teljesen zárja le az edényt. Lefedjük, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 150 percig sütjük. Friss salátával tálaljuk.
hozzávalók: * 500 g sertéstarja * 500 g báránylapocka * 3 sárgarépa * 1 kg burgonya * 4 babérlevél * 4-5 szál kakukkfű * 200 ml fehérbor * 3 gerezd fokhagyma * só * bors
Boros lila káposzta
A káposztát legyaluljuk, majd egy lábasban a borral, ecettel, cukorral, sóval, babérlevéllel együtt megpároljuk. A meghámozott almát felszeleteljük, és a káposztához adjuk. További 5 percig főzzük az ételt. Tálaláskor frissen őrölt borssal ízesítjük. Kiváló köret sült kolbászhoz.
hozzávalók: * 1 fej lila káposzta * 200 ml vörösbor * 100 ml borecet * 2 evőkanál cukor * 2 fej alma * só * bors * babérlevél
Tates Flambées, hagymás, sonkás lepény
Az élesztőt 5 dkg liszttel, csipetnyi cukorral és kevés vízzel elkeverjük, és hagyjuk kelni egy órán keresztül. A többi lisztet egy tálba vagy a munkafelületre szórjuk, a közepébe beleöntjük a kovászt és egy evőkanál sót, majd elkezdjük összedolgozni. 10 percig dagasztjuk. Tálban, lefedve meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, ami egy-másfél órát vesz igénybe. A feltéthez a szalonnát megpirítjuk, a hagymát felkockázzuk. A tejfölt a sóval és a juhtúróval összekeverjük. Ha megkelt a tészta, meggyúrjuk, három darabra vágjuk, és nagyon vékonyra kinyújtjuk. Minden darabot megkenünk tejfölös-juhtúrós krémmel, rászórjuk a szalonnát és a szeletelt vöröshagymát. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 4-5 perc alatt egymás után készre sütjük.
A tésztához: * 2 dkg élesztő * 75 dkg liszt * só * cukor
A feltéthez: * 2 fej hagyma * 30 dkg kockázott bacon vagy füstölt szalonna * 10 dkg juhtúró * 4-5 dl tejföl * só
Elzászi burgonyasaláta
A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A savanyú uborkát is felkockázzuk. A borecetet és a mustárt elkeverjük az olajjal, sózzuk, és ráöntjük a burgonyára. Hozzákeverjük a hagymát és az uborkát, ha szükséges, még ízesítjük. A salátát hűtőbe tesszük egy napra, hogy az ízek összeérjenek.
hozzávalók: * 4 nagy burgonya * 3 evőkanál mustár * 3 evőkanál fehérborecet * 3 evőkanál olívaolaj * 1 fej hagyma * 2-3 savanyú uborka * só * bors
Kuglóf
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tej felében. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, hozzáadjuk a kockára vágott langyos vajat, a tojást, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. 20 percig dagasztjuk, majd hagyjuk másfél órán át a duplájára kelni. Egy kuglófforma aljába mazsolát szórunk, a megkelt tésztát átgyúrjuk, és a formába helyezzük. Ismét hagyjuk kelni egy órán át. A sütőt előmelegítjük 150 Celsius-fokra, és 45 perc alatt készre sütjük a kuglófot.
A kuglóf német eredetű étel, még Marie Antoinette vitte magával a receptet Franciaországba. Igazi reggeli étel, de a délutáni kávézás részét is képezi. Létezik olyan kuglóf is, amibe mazsola helyett szalonnakockák kerülnek; kiváló kíséroje boroknak.
hozzávalók: * 25 g élesztő * 300 ml tej * 200 g vaj * 80 g cukor * 500 g liszt * 2 tojás * mazsola * 1 csipet só
Hozzászólások