Néhány igazán finom és villámgyorsan elkészíthető recepttel készültünk, hogy a tavaszt egészséges, szezonális ételekkel köszöntsük, és hogy ne a konyhában töltsük értékes időnket.
Spárgás újkrumpli
Hozzávalók 2 főre: * 500 g zöld spárga felső 2/3 része * 400 g kisebb méretű újkrumpli * 1 evőkanál vaj * 2 evőkanál fehér szezámmag * 2 evőkanál fekete szezámmag * 1 evőkanál napraforgómag * 1 csokor petrezselyem * 2 szál újhagyma * szójaszósz
Az újkrumplit héjában megfőzzük, feldaraboljuk. A spárgát lobogó vízben blansírozzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk a burgonyát, hozzáadjuk a spárgát, a magokat, sózzuk, borsozzuk és további 1-2 percig pirítjuk. A felaprított petrezselymet és a feldarabolt újhagymát a kész ételhez adjuk, szójaszósszal utóízesítjük, és máris tálalhatjuk.
Tipp: a zöld spárga akkor finom igazán, amikor roppanós, nem teljesen puha. Ezt és a szép zöld színt akkor tudjuk elérni, ha mindössze 2-3 percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük és jéghideg vízzel leöblítjük.
Medvehagymás lepény lágy kecskesajttal
Hozzávalók 2-3 személyre: * 1 adag kinyújtott vajas leveles tészta * egy nagy csokor medvehagyma * 100 g kecskesajt vagy feta sajt * 1 tojás sárgája
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. Tegyük a kihajtott leveles tésztára a medvehagymát, majd morzsoljuk rá a sajtot. A végeket hajtsuk fel, és kenjük be tojássárgával (elhagyható). Tegyük sütőbe, és süssük kb. 10-15 percig, amíg szép barna színt kap a tészta. Tálaláskor egy kis tejföllel megkoronázhatjuk a lepényt.
Rakott szőlőlevél
Hozzávalók egy nagy jénai tálhoz (kb. 20 x 30 cm-es ovális tál): * 20-30 darab friss szőlőlevél * 1,5 bögre rizs * 250 g durvára tört dió * 2 citrom leve * só * frissen őrölt bors * 3-4 gerezd fokhagyma * 400 ml natúr görög joghurt * 150 g kemény tehénsajt (parmezán jellegű) * vaj * olaj
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A rizst pároljuk meg. A darált diót az összezúzott fokhagymagerezdekkel pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a megpárolt rizshez, és sóval, borssal fűszerezzük. Csorgassuk rá a citrom levét. A szőlőleveket forrázzuk le, majd a kivajazott jénai tálat béleljük ki az egyharmadával. Halmozzuk a levelekre a töltelék felét, majd fedjük be a szőlőlevél másik egy harmadával. Erre ismét a rizses keverék kerül, és ismét szőlőlevél. Kenjük be a tetejét görög joghurttal, enyhén sózzuk, reszeljük rá a sajtot, és 30-40 perc alatt süssük pirosra.
Hozzávalók a hollandi mártáshoz: * 1 evőkanál fehérborecet * 1 evőkanál víz * 1/2 teáskanál fehér bors (szemes, durvára tört) * 2 tojássárgája * 125 g sózatlan vaj * 1/2 citrom leve * egy csipet cayenne bors
A fehérborecetet, a borsot és a vizet forraljuk felére. Hagyjuk kihűlni. A borecetes lével keverjük el a tojássárgát, majd helyezzük az edényt forrásban lévő víz felé, és a gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Fontos, hogy ne legyen magas a hőfok, mert különben rántotta lesz, nem mártás! Ha kész, vegyük le a vízgőzről. A vajat olvasszuk meg, a tetejéről szedjük le a habot, majd ha kihűlt, de még nem dermedt meg, adjuk óvatosan a besűrített tojáshoz. Végső lépésként jöhet bele a citromlé és a bors. Mindig melegen tálaljuk.
Újkrumpli lágy tojással
Hozzávalók: * 3-4 szem újkrumpli/fő * 1 tojás/fő * újhagyma * petrezselyem * fokhagyma * kurkuma * őrölt piros paprika * só * bors
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A krumplit hámozzuk meg vagy dörzsöljük le a vékony héját, majd vágjuk cikkekre. Tegyük hőálló üvegtálba, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, kurkumával, paprikával, majd jól dörzsöljük össze, hogy a krumpli minden részét érje a fűszer. Sütőben süssük puhára. Ezt követően üssük a tojásokat óvatosan a forró tálba, és tegyük vissza a sütőbe 3-4 percre, hogy a tojás még szép folyós maradjon. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a tetejét petrezselyemmel és újhagymakarikákkal.
Grillezett csirkemell juhtúrós krumplipürével és medvehagymapesztóval
Hozzávalók 2 személyre: * 4 vékony szelet csirkemellfilé * 1 nagy csokor medvehagyma * olívaolaj * só * 4 nagy szem krumpli * 100 g juhtúró * 1 kis doboz tejföl
A krumplit hámozzuk meg, főzzük puhára. Közben a húst sózzuk, és serpenyőben süssük készre. A pesztóhoz tegyük aprítóba a medvehagymát és 4-5 evőkanál olívaolajat, majd pépesítsük. A megfőtt krumplit törjük össze a tejföllel, adjuk hozzá a juhtúrót, és keverjük krémesre. Ha szükséges, sózzuk, de csak a juhtúró után, mert az is sós.
Hozzászólások